Openhaardhout kopen en bestellen

Hoe brandt openhaardhout het langst?

Als u zo lang mogelijk wilt genieten van uw haardvuur is het van belang dat u droog openhaardhout gebruikt. Dit betekent dat het vochtpercentage van het openhaardhout 20-25 % of lager moet zijn. Hierna is het belangrijk om te bepalen welke houtsoort het beste past bij uw situatie. Voor het bepalen van de juiste openhaardhout soort zijn de volgende punten van belang:

  • Wat voor ruimte wilt u verwarmen
  • Wanneer wilt u de ruimte verwarmen
  • Hoe lang wilt u de ruimte verwarmen
  • De grootte van uw openhaard of kachel
  • Wat voor soort kachel of openhaard heeft u
  • Stookt u openhaardhout voor de gezelligheid of voor het rendement.

Als u een kleine openhaard of kachel heeft of alleen s’ avonds wilt stoken voor de gezelligheid, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor ovengedroogd elzen-, berken– of essenhout. Met deze soorten wordt de ruimte relatief snel verwarmd en kunt u de temperatuur redelijk snel bijsturen. Bij het gebruik van een grotere openhaard of kachel en als u voor rendement gaat adviseren wij om ovengedroogd beuken-, eiken– of essenhout te gebruiken. Deze soorten hebben een hoog rendement en blijven lang liggen. Ze geven over een langere periode veel warmte af.

Toevoer van zuurstof

Een goed vuur heeft voldoende zuurstof nodig om optimaal te kunnen branden. Daarom dient de toevoer van zuurstof bij uw vuur tijdens het stoken goed afgestemd te worden. Bij te weinig zuurstof gaat uw openhaardhout smeulen en zal het vuur gaan smoren. Het vuur brandt dan veel minder en het openhaardhout verbrandt niet volledig. Door deze onvolledige verbranding is het rendement erg laag en ontstaan er veel schadelijke stoffen. Als er te veel zuurstof is zal het openhaardhout erg snel opbranden en ontstaat er te veel warmte. Deze overvloed aan warmte zal voor een groot deel door de schoorsteen verdwijnen. Het is daarom van belang om een goede middenweg in te vinden, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is om uw openhaardhout optimaal te laten verbranden.