Openhaardhout kopen en bestellen

Wat zijn goede soorten openhaardhout?

Goed openhaardhout is er in vele soorten en kwaliteiten. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. Wanneer je kennis hebt van deze eigenschappen kun je bewuster en beter stoken en meer plezier beleven aan je haardvuur. Zo zijn er haardhout soorten welke gemaakt zijn van loofbomen zoals bijvoorbeeld berkenhout, beukenhout en essenhout. En zijn er openhaardhout soorten welke gemaakt zijn van naaldbomen zoals dennenhout en hout van de spar.

Loofhout het meest geschikt om te stoken

De loofhout soorten zijn het meest geschikt om mee te stoken en de naaldhout soorten minder geschikt. Het gebruik van naaldhout als hoofdbrandstof voor binnen gebruik raden wij af. Dit komt doordat naaldhout veel hars bevat. Deze hars geeft tijdens het stoken vonken af en vervuild uw rookkanaal. Door deze vonken kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Voor buiten in de vuurkorf of buitenhaard en als aanmaakhout is naaldhout prima te gebruiken.

Zachte- en harde soorten openhaardhout

Van de loofhout soorten zijn er zachtere soorten zoals elzenhout, middelharde houtsoorten zoals berkenhout en hardere houtsoorten zoals essenhout en beukenhout. De brandwaarde (de energie afgifte uitgedrukt in KWh/kg) van de genoemde openhaardhout soorten is min of meer hetzelfde. De zachtere soorten zoals elzenhout en berkenhout hebben een snellere warmte afgifte dan de hardere houtsoorten zoals essenhout en beukenhout. Hierdoor zijn de zachtere openhaardhout soorten eerder opgebrand maar zijn ze ook makkelijker aan te steken dan de hardere openhaardhout soorten. Bijkomend voordeel van de makkelijke en snelle ontbranding is dat uw ruimte snel is opgewarmd. Nadeel is dat u de kachel of openhaard vaker bij moet vullen. De zachtere houtsoorten hebben een levendig vlammenspel. De hardere houtsoorten hebben een rustiger vlammenspel.