Wat zijn geperste houtbriketten?

Ben je op zoek naar goede en goedkope houtbriketten? Bij Golden Flame kunt u geperste houtbriketten kopen tegen een scherpe prijs. Houtbriketten zijn het moderne haardhout voor uw openhaard, kachel, vuurkorf of vuurschaal. Het wordt gemaakt van het houtzaagsel wat is overgebleven na het zagen van hout in een houtzagerij. Onder zeer hoge druk worden briketten zonder bindmiddel samengeperst. Dit zorgt voor minder restafval in de zagerij en hiermee worden afvalstoffen gerecycled tot een zeer milieuvriendelijk eindproduct. De geperste houtblokken van Golden Flame zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardige onbehandelde harde houtsoorten zoals beukenhout en eikenhout. Dit levert een zeer hoog rendement op van circa 5,2 kWh/kg. Dit is een hoger rendement dan wat met standaard haardhout behaald kan worden. 

De houtbriketten van Golden Flame worden bovendien gemaakt met zaagsel uit eigen zagerij, waardoor we onze ecologische footprint minimaal houden. Dat wil zeggen: door het restafval van onze zagerij te hergebruiken, hoeven we minder grondstoffen en minder transport te benutten om het eindproduct te realiseren. Daarnaast wordt er minder CO2 uitgestoten voor de verwerking van onze producten. Hierdoor houden we onze impact op het milieu zo minimaal mogelijk.

Waarvan worden houtbriketten gemaakt?

We gebruiken 100% schoon zaagsel en geen enkele toevoeging. Dat maakt onze goedkope houtbriketten zeer duurzaam en CO2-neutraal. De blokken branden lang en geven veel warmte tijdens het gloeien. Door het lage vochtgehalte (<5%) ontstaat er zeer weinig aanslag in de kachelpijp en schoorsteen en blijft er heel weinig as over.

Openhaardhout Staatsbosbeheer

De voordelen van houtbriketten

Houtbriketten

De compacte blokken zijn droog, schoon en makkelijk te stapelen. Voordelen van houtbriketten zijn:

  • CO2-neutrale verbranding
  • Zeer laag vochtpercentage van minder dan 5%
  • Blokken van 20 cm
  • Geproduceerd volgens de DIN ISO WN 17225-3 norm
  • Brandwaardes 5,2 kWh/kg

Schoon en handig verpakte houtbriketten kopen

Houtbriketten zijn geschikt voor elke openhaard of houtkachel en bieden erg veel voordelen. Bij Golden Flame kunt u een goede kwaliteit houtbriketten kopen. Met een paar aanmaakblokjes zijn de houtbriketten makkelijk aan te steken. U heeft een vuurtje binnen enkele minuten. Houtbriketten zijn ook heel schoon in gebruik. Tijdens het verplaatsen zorgen de in plastic verpakte briketten niet voor rommel. De briketten worden geleverd op een europallet van 96 bundels of 48 bundels. In één plastic bundel zitten twaalf blokken. Een bundel weegt 10kg. De afmeting van de europallet is 120 x 80 x 120 cm.

Houtbriketten droog opslaan

Het is belangrijk dat de geperste houtblokken worden opgeslagen op een droge plek. Een garage of schuur is de ideale plek om de briketten te bewaren. De briketten worden zonder chemische bindmiddelen onder hoge druk samengeperst. Door het persen onder hoge druk ontstaat er een massief blok van houtsnippers. De houtsnippers laten los als de houtbriketten vochtig worden en de blokken zetten hierdoor uit. Vocht zorgt er dus voor dat het rendement niet meer optimaal is, daarom raden we altijd aan om de blokken droog te bewaren.

Volvo FH van Haardhout Golden Flame

Wat is CO2-neutrale verbranding

Het is van belang dat in de strijd tegen klimaatverandering het broeikaseffect en het CO2-aandeel wat in de lucht komt wordt verlaagd. We kunnen gelukkig steeds meer CO2-neutrale en milieuvriendelijke oplossingen inzetten. Met CO2-neutrale verbranding kunnen we de effecten van klimaatverandering en het broeikaseffect beperken.

Hoe werkt CO2-neutrale verbranding?

Bomen nemen tijdens hun groei CO2 uit de lucht op. Wanneer bomen sterven en in het bos wegrotten komt deze CO2 weer in de lucht vrij. Dit gebeurt ook bij de verbranding van de houtbriketten. De CO2 die bij verbranding vrijkomt is evenveel als wat tijdens het rottingsproces in het bos vrijkomt. Vervolgens wordt de vrijgekomen CO2 weer opgenomen door andere bomen. Deze cyclus herhaalt zich continu. Er komt dus geen extra CO2 vrij door de verbranding van de briketten. Dit is in het kort hoe CO2-neutrale verbranding werkt.

Klimaatcompensatie en CO2-compensatie

Een ‘CO2-neutraal’ proces betekent dat het proces bijdraagt aan een klimaat wat in evenwicht blijft. Er treed dus geen verdere klimaatverandering op. Met klimaatcompensatie en CO2-compensatie wordt een organisatie, (productie)proces of product gecompenseerd voor de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2. Die compensatie wordt meestal bereikt door het aanplanten van bossen. Golden Flame koopt om deze reden al jaren hout in bij Staatsbosbeheer. Zij leveren namelijk enkel hout met FSC-keurmerk. En dat is goed voor milieu en natuur.