haardblokken essenhout

Over essenhout

De es is een loofboom die in vrijwel heel Europa voorkomt en behoort tot de olijffamilie. Het is een snelgroeiende boom die tot wel 40 meter hoog kan worden. Ovengedroogd essenhout wordt door zijn goede brandeigenschappen algemeen beschouwd als één van de beste haardhout soorten.

De essenboom komt in Nederland en België veel voor en wordt vaak aangeplant als laanboom. Van nature heeft de essenboom een laag vochtgehalte. De es kan erg oud worden, in Nederland staan exemplaren van 300 jaar oud.

Essenhout haardhout bestellen

Op deze pagina kunt u uw essenhout direct bestellen. Het overgrote deel leveren wij in pallets, alhoewel we u essenhout ook op een halve pallet of in netzakken kunnen leveren. Het grootste deel van de producten is inclusief aanmaakpakket of -hout. Essenhout kunnen wij het hele jaar door uit voorraad leveren. Dat stelt ons in staat om betaalbare prijzen te hanteren.

Het bestelproces bij Golden Flame is eenvoudig. Bestelt u vóór 14.00, dan wordt uw bestelling de volgende werkdag bezorgd. Komt dat niet uit? Dan geeft u tijdens het bestelproces aan welke datum u wel schikt. De prijzen die u op onze website ziet, zijn inclusief btw en leverkosten. Zo weet u dus altijd precies waar u aan toe bent.

Essenhout stoken

Essenhout is een hardhoutsoort die het goed doet in iedere kachel of open haard. Het is dan ook niet verwonderlijk dat essenhout in Nederland erg geliefd is als openhaardhout. Het brandt lang en rustig en geeft veel warmte en een mooi vlammenspel. Van rook en vonken zult u nauwelijks last hebben. Uiteraard profiteert u het meest van deze eigenschappen wanneer u voor ovengedroogd essenhout kiest, zoals bij Golden Flame verkrijgbaar.

Wilt u essenhout gaan stoken, dan is het van belang om met enkele zaken rekening te houden. Zo bereikt u met dit stookhout een optimaal vuur wanneer u met kleine stukken begint en geleidelijk aan grotere toevoegt. Dit bevordert een gelijkmatige verbranding. Zorgt u er ook voor, dat tussen de houtblokken voldoende ruimte blijft bestaan. Dat bevordert de luchtstroom. Tegelijkertijd controleert u de luchttoevoer van uw haard of kachel. Het is raadzaam om aanmaakhout of aanmaakblokjes te gebruiken. U stookt met maximaal drie blokken tegelijk.

Gedroogd essenhout kopen: dat scheelt weer droogtijd

Gedroogd essenhout dat u bij Golden Flame aanschaft, betreft vrijwel altijd ovengedroogd brandhout. Dit heeft een vochtpercentage dat niet boven de twintig procent uitkomt. Dit zorgt voor een schone en zo volledig mogelijke verbranding. Maar gedroogd hout heeft nog een ander belangrijk voordeel.

U kunt dit hout namelijk direct gebruiken. Zou u zelf zorg dragen voor het droogproces, dan bent u hier weken tot zelfs maanden aan kwijt, afhankelijk van de precieze omstandigheden. U dient daarbij over goede en voldoende ruimte te beschikken. Eenmaal gedroogd heeft dit hout vrijwel nooit dezelfde wenselijke lage vochtigheidsgraad als ovengedroogd. Ook is er veel vaker sprake van verschillen in de consistentie van vochtigheid en dus kwaliteit.

Waarom essen als haardhout?

Essenhout is taai en stevig en wordt daarom ook gebruikt voor gereedschapsstelen en gymnastiektoestellen. Vanwege de mooie vlamtekening wordt essenhout ook gebruikt voor trappen, meubels en vloeren. Door zijn structuur is essenhout met een bijl makkelijk zelf te kloven.

Essen is een harde, en taaie openhaardhout soort welke niet spat en een mooi, rustig vlammenspel heeft. De prijs van dit stookhout is zeer betaalbaar. Het brandt lang en regelmatig en geeft veel warmte af. Het ovengedroogde essenhout dat Golden Flame verkoopt, heeft een vochtpercentage van maximaal 20 %. Daardoor is het direct na ontvangst te stoken. Vanwege de grote lineaire krimp wordt essenhout brandhout zeer voorzichtig en gelijkmatig gedroogd. Essenhout is een wat hardere houtsoort, waardoor het lastiger is om aan te steken. Essenhout brandhout is voor vrijwel alle typen kachels, haarden en stokers ideaal om mee te stoken.

Essenhout eigenschappen

Essenhout heeft diverse voordelige eigenschappen:

  • Brandwaarde: ±4,2 kWh/kg
  • Middelharde en taaie soort openhaardhout
  • Trage en schone verbranding
  • Lange brandduur en hoge warmteafgifte
  • Gelijkmatig vlammenspel, minimaal 2 tot 3 blokken stoken
  • Geschikt voor de (middel)grote en haarden
  • Spat niet en makkelijk zelf te kloven

Veelgestelde vragen over essenhout

Op deze pagina informeert Golden Flame u over het kopen van essenhout en het gebruiken ervan als haardhout. We kunnen ons voorstellen dat u veel vragen heeft over het exacte gebruik ervan. Zeker wanneer u nog geen of beperkte ervaring heeft met openhaardhout. Daarom leest u hieronder de antwoorden op enkele van de vaakst aan ons gestelde vragen over essenhout.

Onder liefhebbers van open haarden bestaat sinds jaar en dag een discussie over de houtsoort die het meest geschikt is als brandhout. Wij willen benadrukken dat iedere houtsoort specifieke eigenschappen heeft die hem geschikt maken voor bepaalde toepassingen. Essenhout is een hardhoutsoort die lang brandt, nauwelijks spat en ook nog eens een mooie vlam geeft. Dat maakt het al met al goed brandhout.

Essenhout kent als brandhout een brede toepassing. U kunt het zowel buiten, bijvoorbeeld in een vuurkorf, gebruiken, als binnen in een kachel of haard. Het hout rookt en spat bijna niet, wat de luchtkwaliteit binnenshuis bevordert. Bovendien kunt u essenhout alleen en in combinatie met andere soorten hout gebruiken.

Golden Flame kan u het hele jaar door essenhout direct uit voorraad leveren. De meeste bestellingen kunnen wij al de volgende dag bij u leveren, of op een moment dat u beter uitkomt. Flexibiliteit is kenmerkend voor onze service. Wij bieden essenhout voornamelijk in pallets en ovengedroogd. Dit levert de beste kwaliteit stookhout op, waarmee u van een optimale warmte en verbranding profiteert.