
Zwitserse methode hout aanmaken, hoogste rendement met minste rookontwikkeling
In opdracht van de Zwitserse overheid is er onderzocht wat de beste en meest milieuvriendelijke methode is om een haardvuur aan te maken. Het bleek dat “omgekeerd stoken” de meest efficiënte methode is met zo min mogelijk rookontwikkeling. Het is een energiezuinige methode die zorgt voor een snelle ontbranding en schone verbranding van het openhaardhout. Bovendien is op deze manier de rookontwikkeling minimaal. Bij de Zwitserse methode brandt het vuur van boven naar beneden. Dit in tegenstelling tot de traditionele manier van aanmaken. Op deze manier brandt het vuur juist van beneden naar boven. De Zwitserse methode kunt u vergelijken met een brandende kaars, deze brandt ook van boven naar beneden.
Als het openhaardhout van bovenaf wordt aangestoken zal het optimaal verbranden. Het vuur verspreidt zich langzaam van boven naar beneden en zal geleidelijk de haard en het rookkanaal verwarmen. Het haardvuur voedt zichzelf en zal lang blijven branden en hoeft minder hard te werken om het koude rookkanaal en hout op te warmen. Hierdoor ontstaat er een volledige verbranding welke het meeste rendement oplevert en de minste rookontwikkeling veroorzaakt. Wanneer het vuur te warm wordt zet dan niet de luchttoevoer dicht, maar doe gewoon geen of minder nieuwe blokken op het vuur. De warmte in uw kamer wordt geregeld door de hoeveelheid hout en niet door de luchttoevoer.
Werkwijze en stappenplan Zwitserse methode
- Zorg voor genoeg droog hout, vochtpercentage max 20%
- Zet de klep of luchttoevoer volledig open voor voldoende zuurstof
- Zet een ventilatierooster op of een raam op een kier voor voldoende ventilatie
- Leg het openhaardhout in de juiste volgorde, van groot naar klein, op de stookbodem. De gekloofde kant van het openhaardhout dient naar boven te wijzen.
- Werk van groot naar klein. Begin met twee grote blokken en leg hier haaks twee kleinere blokken op. Ook deze blokken weer plaatsen met de kloofkant naar boven. Op de kleinere blokken legt u kruislings wat aanmaakhout. Ten slotte legt u tussen en op het aanmaakhout wat bruine aanmaakblokjes.
- Steek de bruine aanmaakblokjes aan met een lange aansteker of lange lucifers. Het haardvuur brandt vrijwel zonder rook van boven naar beneden.
- Wanneer het vuur goed op gang is kunt u de kacheldeur sluiten. Indien er niet voldoende zuurstof of trek is laat u de deur enkele minuten op een kier staan.
- Als uw haardvuur goed op temperatuur is kunt u eventueel de luchttoevoer aanpassen. Dit verschilt per verbrandingstoestel. Volg hiervoor de instructies op welke in uw handleiding zijn weergegeven.
- Als de grote vlammen zijn verdwenen en de blokken kooltjes zijn geworden, kunt u weer één of twee blokken op het haardvuur doen.
- Schuif de kooltjes op een hoopje in het midden naar elkaar toe en leg één of twee blokken, met de gekloofde zijde naar beneden, op de kooltjes.
- Wilt u het haardvuur uit laten gaan, leg dan geen nieuw blokken op het vuur en laat het openhaardhout rustig opbranden. Zorg ook hierbij dat de luchttoevoer volledig open is. Zo blijft de verbranding volledig en voorkomt u roetaanslag.
- Als het haardvuur en de kooltjes volledig gedoofd zijn kunt u de luchttoevoer sluiten. Hierdoor blijft de warmte in de kamer en gaat niet verloren door het rookkanaal.