haardblokken eikenhout

Over eikenhout

De eik is een bijzonder sterke loofboom die van nature over heel Europa voorkomt. De eik wordt ook wel de ‘koning van het woud’ genoemd. Hij kan honderden jaren oud worden en zo’n 30 meter hoog. In met name Engeland zijn er exemplaren bekend die ouder zijn dan 1000 jaar.

De bekendste en meest voorkomende soort is de zomereik. Er zijn groenblijvende eiken maar ook eiken die in de herfst hun blad verliezen. Eiken hebben een grove takstructuur met een diep gegroefde bast die groengrijs van kleur is. Jonge eiken daarentegen hebben een gladde bast. Hoe ouder de eik hoe dieper de lengtegroeven zijn in de eik. Deze dikke bast beschermt de eik tegen insecten en andere bedreigingen van buitenaf.

Eikenhout brandhout kopen

Hieronder kunt u direct uw eiken brandhout kopen. Wij leveren het hele jaar uit voorraad. Als u voor 14:00 uur bestelt dan wordt het eikenhout de volgende werkdag bezorgd. Al onze prijzen zijn inclusief btw en inclusief levering binnen Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden. Tijdens het bestelproces kunt u zelf een afleverdatum kiezen zodat u de bestelling ontvangt wanneer het u uitkomt!

Eikenhout herkennen

De eik is te herkennen aan zijn lage, tot aan de grond reikende takken. De eik groeit het beste op voedselrijke, diepe klei- en leembodems en houdt van licht. In vroegere tijden waren er over heel Europa uitgestrekte eikenbossen. Door de vele kap in de middeleeuwen voor o.a. de woning- en scheepsbouw zijn er niet veel oude oerbossen meer over. Tegenwoordig wordt eikenhout veel gebruikt voor het maken van meubels en vloeren. De eikenboom bevat veel tannine. Zowel de bladeren als de bast bevatten tannine. Het beschermt de eik tegen bacteriën en insectenvraat. Door de aanwezige tannine (looizuur) worden wijn- en whisky vaten vrijwel altijd van eikenhout gemaakt. De aanwezig tannine levert een positieve bijdrage aan de geur, smaak en houdbaarheid van de alcohol.

Door de aanwezige tannine zuren in het eikenhout dient het openhaardhout zeer goed gedroogd te worden. Zodat de meeste tannines zuren verdwenen zijn uit het haardhout. Indien het eikenhout niet voldoende gedroogd is kunnen deze zuren zorgen voor vervuiling van uw rookkanaal. Er kan dan creosoot-aanslag ontstaan in uw kachel, haard of rookkanaal. 

Eiken haardhout kopen van Golden Flame

Het ovengedroogde eikenhout van Golden Flame heeft een vochtpercentage van gemiddeld 18%. De ervaren stoker en de rendementsstoker weet het ovengedroogde eikenhout zeer te waarderen. Het brandt zeer lang en geeft een hoge warmteafgifte over een lange tijd. Doordat eikenhout erg taai en hard is, is deze moeilijker aan te steken dan de zachtere openhaardhout soorten. Wij adviseren om het eikenhout aan te steken met aanmaakblokjes en aanmaakhout. Door zijn structuur en hardheid zijn de stukken eikenhout wat grover gekloofd dan bijvoorbeeld elzenhout.

Openhaardhout Staatsbosbeheer

De prijs van een kuub eikenhout

De prijs van een kuub eikenhout hangt af van de manier waarop u het geleverd wilt hebben. Wilt u eiken brandhout kopen, dan kunt U kiezen voor een kuub losgestort of gestapeld eikenhout. Er zit geen verschil in de kwaliteit van het hout, alleen in hoe het hout in de kuub wordt gevuld. Als u kiest voor losgestort hout ontstaat er veel ruimte tussen de houtblokken in. De kuub wordt zo niet optimaal benut. Kiest u voor gestapeld hout, dan worden de houtblokken netjes gestapeld op een pallet en wordt de kuub wel maximaal benut. Grofweg kunt u als vuistregel aanhouden dat 1m³ gestapeld haardhout ongeveer gelijkstaat aan 1,5m³ losgestort haardhout. Dit bepaalt dus voor een groot deel de prijs van een kuub eikenhout. 

Eigenschappen van eikenhout

  • Brandwaarde ±4,3 kWh/kg
  • Erg harde en taaie soort haardhout
  • Zeer trage en gelijkmatige verbranding
  • Lange brandduur en hoge warmteafgifte over lange tijd
  • Minder mooi vlammenspel met weinig rook, minimaal 3 tot 4 blokken stoken
  • Geschikt voor grote kachels en haarden
  • Aansteken met aanmaakblokjes en aanmaakhout