haardblokken eikenhout

Over eikenhout

De eik is een bijzonder sterke loofboom die van nature over heel Europa voorkomt. De eik wordt ook wel de ‘koning van het woud’ genoemd. Hij kan honderden jaren oud worden en zo’n 30 meter hoog. In met name Engeland zijn er exemplaren bekend die ouder zijn dan 1000 jaar.

De bekendste en meest voorkomende soort is de zomereik. Er zijn groenblijvende eiken maar ook eiken die in de herfst hun blad verliezen. Eiken hebben een grove takstructuur met een diep gegroefde bast die groengrijs van kleur is. Jonge eiken daarentegen hebben een gladde bast. Hoe ouder de eik hoe dieper de lengtegroeven zijn in de eik. Deze dikke bast beschermt de eik tegen insecten en andere bedreigingen van buitenaf.

Eikenhout brandhout kopen

Direct hieronder ziet u het aanbod eikenhout brandhout van Golden Flame. Wij kunnen het hele jaar door uit voorraad leveren. Ons eikenhout brandhout kunt u in een pallet of een halve pallet aanschaffen. Daarnaast is het mogelijk om voor windgedroogd eikenhout (in netzakken) te kiezen. Bestelt u vóór 14.00? Dan wordt het hout de volgende werkdag bezorgd. Golden Flame levert landelijk. Woont u in de regio? Dan wordt het eikenhout dat u op vrijdagmiddag vóór 14.00 bestelt op zaterdag geleverd.

Komt deze leverdatum u niet uit? Geen enkel probleem? Het is namelijk mogelijk om tijdens het bestelproces zelf een leverdatum te kiezen die u het beste uitkomt. Alle prijzen die u op onze website ziet, zijn inclusief bezorging én btw.

Eikenhout stoken & duurzaamheid

Eikenhout geeft warmte en een mooi vlammenspel. Maar behalve dat maakt u met uw keuze voor deze houtsoort ook een duurzame keuze. Eikenhout brandt namelijk langzaam en gelijkmatig. Omdat de houtblokken gloeien, geeft het hout veel warmte af. Dat maakt eikenhout een efficiënte warmtebron.

De duurzaamheid van een houtsoort wordt niet alleen bepaald door de brandefficiëntie, maar ook door de productie ervan. Hout is een hernieuwbare energiebron, waardoor stoken met ook eikenhout als klimaatneutraal kan worden bestempeld. Dit is pas écht waar wanneer het hout niet vanuit overzeese bestemmingen wordt geïmporteerd en wanneer het niet chemisch behandeld is. Het eikenhout dat u bij Golden Flame als haardhout aanschaft, is niet behandeld met voor milieu en gezondheid schadelijke middelen. Het enige ‘bewerkingsproces’ dat het heeft ondergaan, is het droogproces in een speciaal daarvoor bestemde oven.

Waarom gedroogd eiken haardhout?

Er bestaan verschillende redenen waarom u beter voor gedroogd eiken haardhout dan voor een ongedroogde variant kunt kiezen. Dat is ten eerste het verbrandingsproces. Onvoldoende gedroogd hout produceert meer rook en heeft een minder schone verbranding. Het risico op de opbouw van creosoot in het rookkanaal wordt zo ook groter. Daardoor komen uw veiligheid en gezondheid in het geding. Ovengedroogd eikenhout bevat een lager vochtpercentage en (ont)brandt daarom beter. Het verbrandingsproces is daardoor ook efficiënter.

Eikenhout herkennen

De eik is te herkennen aan zijn lage, tot aan de grond reikende takken. De eik groeit het beste op voedselrijke, diepe klei- en leembodems en houdt van licht. In vroegere tijden waren er over heel Europa uitgestrekte eikenbossen. Door de vele kap in de middeleeuwen voor o.a. de woning- en scheepsbouw zijn er niet veel oude oerbossen meer over. Tegenwoordig wordt eikenhout veel gebruikt voor het maken van meubels en vloeren. De eikenboom bevat veel tannine. Zowel de bladeren als de bast bevatten tannine. Het beschermt de eik tegen bacteriën en insectenvraat. Door de aanwezige tannine (looizuur) worden wijn- en whisky vaten vrijwel altijd van eikenhout gemaakt. De aanwezig tannine levert een positieve bijdrage aan de geur, smaak en houdbaarheid van de alcohol.

Door de aanwezige tannine zuren in het eikenhout dient het openhaardhout zeer goed gedroogd te worden. Zodat de meeste tannines zuren verdwenen zijn uit het haardhout. Indien het eikenhout niet voldoende gedroogd is kunnen deze zuren zorgen voor vervuiling van uw rookkanaal. Er kan dan creosoot-aanslag ontstaan in uw kachel, haard of rookkanaal.

Eiken haardhout kopen van Golden Flame

Het ovengedroogde eikenhout van Golden Flame heeft een vochtpercentage van gemiddeld 18%. De ervaren stoker en de rendementsstoker weet het ovengedroogde eikenhout zeer te waarderen. Het brandt zeer lang en geeft een hoge warmteafgifte over een lange tijd. Doordat eikenhout erg taai en hard is, is deze moeilijker aan te steken dan de zachtere openhaardhout soorten. Wij adviseren om het eikenhout aan te steken met aanmaakblokjes en aanmaakhout. Door zijn structuur en hardheid zijn de stukken eikenhout wat grover gekloofd dan bijvoorbeeld elzenhout.

Openhaardhout Staatsbosbeheer

De prijs van een kuub eikenhout

De prijs van een kuub eikenhout hangt af van de manier waarop u het geleverd wilt hebben. Wilt u eiken brandhout kopen, dan kunt U kiezen voor een kuub losgestort of gestapeld eikenhout. Er zit geen verschil in de kwaliteit van het hout, alleen in hoe het hout in de kuub wordt gevuld. Als u kiest voor losgestort hout ontstaat er veel ruimte tussen de houtblokken in. De kuub wordt zo niet optimaal benut. Kiest u voor gestapeld hout, dan worden de houtblokken netjes gestapeld op een pallet en wordt de kuub wel maximaal benut. Grofweg kunt u als vuistregel aanhouden dat 1m³ gestapeld haardhout ongeveer gelijkstaat aan 1,5m³ losgestort haardhout. Dit bepaalt dus voor een groot deel de prijs van een kuub eikenhout.

Eigenschappen eikenhout

Wilt u openhaardhout kopen? Eikenhout is de moeite van het overwegen meer dan waard. Het hout heeft een hoge dichtheid, wat u een langzame en gelijkmatige verbranding oplevert. Dat betekent dat u langdurig geniet van de warmte. Dankzij de schone verbranding is het onderhoud van uw haard of kachel een fluitje van een cent. Ook noemen veel gebruikers de geur van eikenhout als een belangrijke voordelige eigenschap.

Houdt u er wel rekening mee, dat eikenhout vooral geschikt is voor grotere kachels en haarden. Voor een goed vuur heeft u namelijk minimaal vier en vaak vijf blokken hout nodig. Ieder blok hout brandt ongeveer anderhalf uur. De ontsteking is iets lastiger dan die van de meeste andere houtsoorten. Voor een onervaren stoker kan dat in het begin dus een uitdaging betekenen.

  • Brandwaarde ±4,3 kWh/kg
  • Erg harde en taaie soort haardhout
  • Zeer trage en gelijkmatige verbranding
  • Lange brandduur en hoge warmteafgifte over lange tijd
  • Minder mooi vlammenspel met weinig rook, minimaal 3 tot 4 blokken stoken
  • Geschikt voor grote kachels en haarden
  • Aansteken met aanmaakblokjes en aanmaakhout

Veelgestelde vragen over eikenhout

Met de informatie op deze pagina hopen we u te hebben kunnen informeren over het gebruik van eikenhout als openhaardhout. Zijn er nog vragen bij u over? Wellicht vindt u de antwoorden tussen de veelgestelde vragen hieronder.

Eikenhout is een hardhoutsoort die gekenmerkt wordt door een hoge dichtheid. Eenvoudig uitgelegd betekent dit in de praktijk dat het lang duurt voordat een blok is opgebrand. Omdat het hout verkoolt, blijft het ook nog lang nagloeien. Eikenhout is dus duurzaam, maar net zo belangrijk is zijn schone verbranding. Zeker wanneer u het houten binnen gebruikt in een haard of kachel.

Net als essenhout en beukenhout brandt een blok eikenhout minimaal anderhalf uur. Indien u bij Golden Flame ovengedroogd eikenhout aanschaft, kan die brandduur oplopen tot twee uur. Eikenhout staat bekend om zijn lange verbranding. Afhankelijk van de precieze omstandigheden kan een kachel zo gemakkelijk urenlang of een heel dagdeel warmte blijven afgeven zonder de toevoeging van nieuwe houtblokken.

Eikenhout heeft een vrij hoge dichtheid en dat betekent dus ook een vrij hoog gewicht. Een kuub eikenhout kan tussen de 700 en 1000 kilo zwaar zijn. Ook op basis van gewicht en dichtheid kan worden geconcludeerd dat eikenhout als stookhout een van de beste keuzes is.