De voordelen van aanmaakblokjes

Aanmaakblokjes zijn veelal gemaakt van samengeperst zaagsel en paraffine. Met aanmaakblokjes kunt u eenvoudig uw haardvuur aansteken, doordat de blokjes een hoge brandbaarheid hebben. Omdat een aanmaakblokje relatief lang brandt (gemiddeld vijf minuten) werkt dit beter dan het gebruik van oude kranten of bijvoorbeeld spiritus. Een aanmaakblokje werkt sowieso veel veiliger dan het gebruik van spiritus omdat dit mogelijk tot een steekvlam en brandwonden kan leiden. De voordelen van aanmaakblokjes zijn dus dat deze een relatief lange brandtijd hebben, ze eenvoudig in gebruik zijn en bovenal veilig zijn in gebruik.

De voordelen van aanmaakblokjes

Hoe gebruik ik een aanmaakblokje?

Voordat u het aanmaakblokje aansteekt kunt u het beste twee blokken haardhout in de lengte naast elkaar leggen met voldoende ruimte tussen de beide blokken (ongeveer tien centimeter). Leg vervolgens twee houtblokken in de breedte daarbovenop met ook weer tien centimeter tussen de blokken. Gebruikt u een harde houtsoort zoals beuken-, eiken-, of essenhout dan kunt u ervoor kiezen om nog twee extra blokken in de lengte er bovenop te leggen. Het kan namelijk iets langer duren om hardhout aan te steken, daarom kunnen deze extra blokken het aansteken vergemakkelijken.

Leg vervolgens onderin tussen de openhaardblokken een paar aanmaakblokjes met wat ruimte ertussen en steek deze aan. Door de ruimte tussen de haardhoutblokken kan de warmte goed opstijgen en blijven de vlammen ook centraal op één plek. Laat hierna de aanmaakblokjes hun werk doen en kijk hoe uw vuurtje begint te branden. Overigens worden aanmaakblokjes ook vaak gebruikt in combinatie met aanmaakhout, omdat deze twee elkaar versterken tijdens het brandproces.

Hoe met aanmaakblokjes de openhaard of kachel aanmaken?

Wat is het verschil tussen witte en bruine aanmaakblokjes?

Bruine aanmaakblokjes zijn gemaakt van geperst hout, paraffine, karton en zaagsel en zijn vrijwel geurloos in gebruik. Bruine aanmaakblokjes zijn duurzaam in gebruik. Witte aanmaakblokjes zijn gemaakt op basis van paraffine en zijn een makkelijke manier om uw open haard op een schone en veilige manier aan te steken. De ontbranding is sneller dan bij bruine aanmaakblokjes, echter is de brandtijd iets korter. Beide soorten kunnen gebruikt worden voor het aansteken van uw openhaardhout.

Milieuvriendelijke aanmaakblokjes met FSC-keurmerk

Aanmaakblokjes met het FSC-keurmerk zijn gemaakt van hout dat afkomstig is uit bos wat geïnspecteerd en geëvalueerd wordt volgens de goedgekeurde milieu eisen van de Forest Stewardship Council. Hiermee stookt u dus verantwoord en milieubewust. Kijk voor meer informatie op FSC-keurmerk.