Een zoektocht naar het juiste stookhout kan best lastig zijn, er is namelijk enorm veel keuze tussen verschillende soorten hout. Welk soort stookhout u ook wilt kopen, wij hebben het voor u in onze shop. Zo hebben wij gemengd hout, haardblokken en gedroogd openhaardhout. Weet u nu niet goed welk soort hout u moet kopen? Kijk dan bij onze Keuzehulp haardhout soorten.

Hout voor de houtkachel kiezen: gebruik droog stookhout voor de beste verbranding

Heeft u een open haard en wilt u hout gaan stoken? Dan is het belangrijk dat u hoge kwaliteit stookhout besluit te kopen. Voor de beste houtstook is het namelijk belangrijk dat u droog hout verbrandt. Het beste stookhout is droog stookhout: dit zorgt namelijk voor een optimale verbranding, waardoor er weinig fijnstof vrijkomt en weinig as overblijft. Wij verkopen daarom ovengedroogd haardhout met een vochtpercentage tot maximaal 20%. Het hout is dan goed droog en dit percentage is perfect voor een goede verbranding. U kunt het hout dan ook direct in de kachel of open haard verbranden en u hoeft het dus niet eerst nog te drogen te leggen. Kwalitatief hoog en droog stookhout kunt u kopen bij Golden Flame.

Stookhout voor de kachel kopen

Verschillende soorten stookhout kopen

Wij hebben enorm veel verschillende soorten stookhout, zo hebben wij altijd een soort hout dat perfect bij u en uw kachel past. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar een goed soort stookhout om te verbranden in de tuinhaard, vuurschaal of vuurkorf? Dan kunt u onze haardblokken goed gebruiken. Deze houtblokken zijn samengesteld uit zaagsel en paraffine en dit maakt dat onze haardblokken een lange brandduur van twee tot drie uur hebben. Kiest u voor ons gemengd haardhout, dan kunt u twee soorten hout kiezen die u graag wilt hebben. Deze soorten hout worden dan netjes in zakken en pellets bij u geleverd. Zo kunt u de soorten hout combineren die voor een perfecte verbranding zorgen.

Eiken stookhout

Eiken stookhoutEikenhout is een uitstekende keuze wanneer het aankomt op stookhout. Deze houtsoort is afkomstig van de krachtige eikenboom en staat bekend om zijn duurzaamheid en robuustheid. Het biedt een uitstekende brandduur, waardoor het de ideale houtsoort is voor langere avonden bij de haard. Dit maakt het ook een goede keus voor uw portemonnee, omdat u minder hout hoeft te gebruiken om uw huis warm te houden. Met zijn rijke geschiedenis en traditionele toepassingen is eikenhout niet alleen een praktische keuze, maar ook een met karakter.

Het gebruik van eikenhout in uw openhaard of houtkachel verzekert u van een stabiele, langdurige verbranding. Met een brandwaarde van ongeveer 4,3 kWh/kg is eikenhout een energierijke bron. Door de taaiheid en hardheid brandt het hout langzamer dan zachtere houtsoorten, wat resulteert in een gestage afgifte van warmte. Dit maakt eikenhout bij uitstek geschikt voor de Zwitserse methode, een efficiënte manier van stoken die een volledige verbranding bevordert en rookvorming tegengaat.

Berken stookhout

Berken stookhoutBerken stookhout is de klassieker onder het haardhout. Met zijn kenmerkende witte schors en een snelle ontbranding, is het een favoriet voor het creëren van een aangenaam warm en aantrekkelijk vlammenspel. Deze houtsoort is ideaal voor korte, gezellige avonden of als startblok om het vuur snel op gang te brengen.

De eigenschappen van ons berkenhout zijn een resultaat van de zorgvuldige selectie en behandeling van grondstoffen. De natuurlijke betuline in de bast beschermt de boom tegen het ruige noordelijke klimaat. Dit geeft het hout een middelharde textuur en een natuurlijke weerstand tegen vocht. Ook draagt het bij aan de unieke, zachte geur die vrijkomt bij het branden.

Ons berkenhout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en staat garant voor een schone en efficiënte verbranding. Dit zorgt voor minder aanslag en maximaliseert het rendement van uw vuur, wat de levensduur van uw kachel of openhaard ten goede komt.

Essen stookhout

Essen stookhoutEssenhout vormt een goede basis voor een verwarmend vuur. Het staat bekend om zijn evenwichtige verbrandingseigenschappen. Daarnaast wordt het geroemd door houtkachel liefhebbers om zijn constante energieafgifte en een harmonieus vlammenspel.

De es heeft een dichte structuur die zorgt voor een hoge calorische waarde, wat resulteert in een efficiënte warmteoverdracht. De gloed die van essen brandhout afkomt, is intens en volhardend. Hierdoor is het de ideale keuze voor langdurige, sfeervolle avonden. Zelfs na het doven van de vlammen, blijft de warmte van essenhout lang aanwezig.

Een unieke eigenschap van essenhout is de eenvoud waarmee u het klooft. Dit maakt het voorbereiden van uw haardvuur stukken makkelijker. Het lage vochtgehalte draagt bij aan een snellere ontbranding en een schoner brandproces. Bij het verbranden van essenhout zult u merken dat er minder roet en deeltjes vrijkomen in vergelijking met andere houtsoorten. Dit resulteert in een schoner milieu in en rond uw huis, en draagt bij aan het behoud van uw haardsysteem. Tevens heeft het een neutrale geur, wat vooral gewaardeerd wordt door hen die willen genieten van de warmte zonder de aanwezigheid van een overheersende houtgeur.

Beuken stookhout

Beuken stookhoutBeuken stookhout is een premium keuze binnen het assortiment van Golden Flame. De soort groeit in heel Europa, heeft een hoge calorische waarde en brandt zeer schoon. Dit resulteert in minimale rookontwikkeling en een optimale warmteafgifte. Als hardhout, brandt beukenhout langer en meer consistent dan zachthout, wat betekent dat het niet zo snel hoeft te worden bijgevuld. Beukenhout is daarom ideaal voor de avonden met een ononderbroken gezelligheid.

De houtsoort kenmerkt zich door een egale en kalme verbranding, waardoor het uitermate geschikt is voor de verwarming van uw huis. Door de hoge efficiëntie van verbranding produceert het minder as en creosoot, waardoor uw haard schoner blijft en het risico op schoorsteenbranden aanzienlijk vermindert. Dit zorgt ervoor dat uw haard minder onderhoud nodig heeft. Daarnaast staat beukenhout bekend om zijn geurige karakter, dat een subtiele en uitnodigende geur verspreidt wanneer het brandt.

Afdak met stookhout

Veelgestelde vragen over stookhout

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen om u te helpen bij uw aankoop.

De prijs van een kuub stookhout hangt af van het soort brandhout en de wijze van levering. Zo heeft u bij Golden Flame de keuze uit verschillende houtsoorten zoals eiken, elzen, beuken, berken of essenhout, elk met hun eigen prijspunt en eigenschappen. Eikenhout staat bekend om zijn langdurige brandtijd, terwijl berkenhout juist weer wat sneller brandt. Daarnaast beïnvloedt de keuze tussen losgestort of gestapeld hout de hoeveelheid hout die u krijgt. Gestapeld is efficiënter en dus vaak waardevoller. Bekijk onze keuzehulp met een overzicht van alle houtsoorten en vind de beste prijs voor uw behoeften.

Voor een optimale vlam en warmteafgifte is het belangrijk dat uw stookhout de juiste droogtegraad heeft. Bij Golden Flame garanderen we ovengedroogd hout met een vochtpercentage van maximaal 20%. Dit zorgt voor een efficiënte en schone verbranding, minimaliseert de rookontwikkeling en voorkomt aanslag in uw kachel of haard.