Haardhout Staatsbosbeheer

Haardhout Staatsbosbeheer

Haardhout Staatsbosbeheer

Golden Flame koopt al bijna 50 jaar zijn haardhout bij Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer is FSC®-gecertificeerd. Dat betekent dat hun bossen goed en verantwoord worden beheerd en voldoen aan de strenge normen van het Forestry Stewardship Council. Het hout uit deze bossen mag dan ook het FSC®-keurmerk dragen.

Waarom werkt Staatsbosbeheer in het bos en kappen ze bomen?

Het lijkt soms onlogisch. Bomen zijn goed voor het klimaat, waarom worden ze dan omgekapt? In deze video legt Staatsbosbeheer dit uit.

Bossen fascineren. Ze zijn belangrijk voor planten, dieren en mensen. Bossen zijn ook belangrijk voor het vastleggen van CO2. Staatsbosbeheer wil daarom veel meer bos in Nederland. Waarom blijven ze dan toch steeds aan het werk? Daar zijn verschillende redenen voor:

  1. Voor een veerkrachtig en toekomstbestendig bos
  2. Bos levert hout. Een grondstof voor producten die we allemaal dagelijks gebruiken.
  3. Voor een toegankelijk maar ook veilig bos

Soms halen ze bomen weg als ze massaal ziek zijn geworden zoals bij de essentaksterfte. Of om plaats te maken voor andere natuur. Dat gaat Staatsbosbeheer aan het hart. Hier planten ze dus wel weer bos voor terug.

Op veel plekken is vroeger maar één boomsoort van één leeftijd geplant. Nu werken ze juist aan gevarieerd bos met verschillende soorten en leeftijden. Beter bestand tegen ziektes, plagen, stormen en klimaatverandering. En aantrekkelijker voor meer planten en dieren.

Iedere Nederlander gebruikt per jaar 1 kuub hout. En Staatsbosbeheer levert een deel daarvan. FSC, het internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer ziet erop toe dat bossen goed en duurzaam beheerd worden. Staatsbosbeheer voldoet aan die eisen. Ze oogsten dus niet meer dan er bijgroeit.

Werken in het bos is ook nodig zodat mensen er veilig kunnen genieten. Ze houden paden open en zorgen dat daar geen gevaar is van vallende bomen. Veel mensen denken dat Staatsbosbeheer kapt om geld te verdienen. Maar het geld dat verdiend wordt gebruiken ze voor ons natuurbeheer.

In al hun bossen werken ze aan het leefgebied voor planten en dieren. In één derde van de bossen staat natuur voorop. In de overige twee derde combineren ze natuur met recreatie en houtproductie. Tak- en tophout laten ze vaak liggen. Een klein deel gaat naar biomassacentrales. Nooit naar kolencentrales! En ze zorgen natuurlijk ook voor nieuwe bomen. Wist u trouwens dat jonge bossen meer CO2 opslaan dan oude?

Zo werken de boswachters al ruim een eeuw aan een gevarieerd, toekomstbestendig bos.

Stook verantwoord haardhout en koop FSC®

Bekijk ons uitgebreide assortiment van FSC® artikelen. Stook verantwoord openhaardhout en gebruik onze FSC® producten. FSC® certificatie betekent dat het bos van oorsprong onafhankelijk geïnspecteerd en geëvalueerd wordt volgens strikte eisen op vlak van milieu en sociale en economische eisen zoals goedgekeurd door de Forest Stewardship Council A.C.®. Lees meer informatie over FSC®.

Direct FSC® haardhout bestellen

Hieronder kunt u direct FSC® haardhout bestellen. Wij leveren het hele jaar uit voorraad. Als u voor 14:00 uur bestelt dan wordt het FSC® haardhout de volgende werkdag bezorgd. Al onze prijzen zijn inclusief BTW en inclusief levering binnen Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden. Tijdens het bestelproces kunt u zelf een leverdatum kiezen zodat u de bestelling ontvangt wanneer het u uitkomt!

Tips voor verantwoord stoken

  1. Stook haardhout van Staatsbosbeheer uit duurzaam beheerde bossen. Let op het FSC- of PEFC-keurmerk, alleen dat garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.
  2. Stook alleen droog haardhout. Vochtig hout brandt niet goed en dat geeft extra veel fijnstof en rook. Gaat u zelf hout hakken? Droog het dan minstens 2 jaar. Bedenk daarbij dat harde houtsoorten minder snel droogt dan de zachtere houtsoorten.
  3. Controleer of je goed stookt. Een goed vuur geeft gele, gelijkmatige vlammen. Oranje vlammen en donkere rook geven aan dat de verbranding niet volledig is. Stook geen papier en karton. Het geeft veel rook en vliegas. Gebruik hiervoor aanmaakhout.
  4. Gebruik nooit geïmpregneerd, behandeld of geverfd  hout (hierin zitten veel lijmstoffen). Bij verbranding komen schadelijke stoffen vrij.
  5. Stook niet bij mistig of windstil weer. De rook blijft hangen en kan lokaal veel luchtvervuiling veroorzaken.