haardblokken berkenhout

Over berkenhout

De berk is een loofboom welke op het hele Noordelijk Halfrond voorkomt. Ze zijn uiterst winterhard en komen zelfs voor op IJsland en Groenland. Typerend voor sommige soorten is het afbladderen van de bast op de stam. De bast is vaak wit maar kan ook rood zijn, of soms zelfs bruin.

De berk stelt weinig eisen aan zijn omgeving en groeit in alle milieus en grondsoorten. Hierdoor komt men hem ook vaak tegen op voedingsarme gronden. De buitenste laag van de schors is continu bezig zich te vernieuwen en valt in dunne repen naar beneden. De schors van de berk bevat betuline. Dit is een harsige conserverende stof. Hierdoor is schors waterafstotend er wordt deze in Scandinavië en Amerika gebruikt als dakbedekking. Deze losse repen schors zijn ook zeer geschikt om het haardvuur mee aan te maken. Over het algemeen is berkenhout wit tot licht van kleur en wordt o.a. gebruikt voor meubels, fineer en plaatmateriaal. De berk wordt hooguit 80 jaar. Exemplaren van 100 jaar of ouder komen maar zeer zelden voor.

Berken haardhout online kopen

Op deze pagina kunt u uw berken haardhout direct online bestellen. U kunt kiezen tussen een pallet en een halve pallet. De houtblokken zijn zorgvuldig gestapeld. Bij uw bestelling ontvangt u aanmaakhout of een aanmaakpakket. Golden Flame levert het hele jaar door uit voorraad. Dat betekent dat uw bestelling binnen de kortste keren bij u voor de deur staat. Wanneer u op werkdagen vóór 14.00 bestelt, ontvangt u uw bestelling de eerstvolgende werkdag. De prijzen die u op onze website ziet, zijn inclusief leverkosten en btw.

Waarom gedroogd berkenhout kopen?

Berkenhout is geschikt voor iedere kachel en open haard. Het laat zich makkelijk ontsteken, geeft binnen korte tijd aangenaam veel warmte af en wordt ook nog eens gekenmerkt door een knus vlammenspel. Gedroogd berkenhout heeft de voorkeur boven ongedroogd hout. Een lager vochtpercentage bevordert namelijk een efficiënte verbranding. Daarnaast zal er minder sprake zijn van rookontwikkeling. Tot slot is zorgvuldig gedroogd berkenhout, zoals u bij Golden Flame aanschaft, vrij van schimmels en ongedierte.

Voordelen van berken openhaardhout

Een van de grootste pluspunten van berkenhout als openhaardhout is dat deze soort voor vrijwel iedere kachel en open haard geschikt is. Berkenhout is een middelharde houtsoort en dat betekent dat deze het beste van twee werelden verenigt. Zo is de ontbranding, mede dankzij de witte schors, kinderlijk eenvoudig en geeft het hout in korte tijd veel warmte af. Net als beukenhout en essenhout brandt het tot anderhalf uur  per blok.

Waar berkenhout uniek in is, is zijn zeer schone verbranding. Van vervuiling en het ontstaan van een creosootaanslag aan de binnenkant van het rookkanaal is nauwelijks sprake. Dat maakt het onderhoud van uw open haard of kachel ook een stukje makkelijker. Sterker nog, berkenhout heeft een reinigende werking. Dat heeft het onder andere te danken aan bepaalde stoffen in de bast die antibacteriële eigenschappen hebben.

Eigenschappen van haardhout berken

Berkenhout heeft verschillende voordelige eigenschappen:

  • Brandwaarde: ±4,3 kWh/kg
  • Middelharde soort openhaardhout
  • Snelle en zeer schone verbranding
  • Korte brandduur en zeer hoge warmte afgifte
  • Mooi vlammenspel met felle heldere gele vlam, minimaal 2 blokken stoken
  • Geschikt voor wat kleinere kachels en haarden
  • Door zijn witte schors makkelijk aan te steken
  • Het hout heeft een aangename geur en spat niet

Veelgestelde vragen over berkenhout

Wilt u openhaardhout kopen? Dan bent u bij Golden Flame aan het juiste adres. Met meer dan 130 jaar ervaring binnen dit vakgebied weten wij u alles over de verschillende soorten stookhout te vertellen. Op deze pagina heeft u kunnen lezen wat de eigenschappen van berkenhout zijn. Heeft u nog vragen? Werpt u dan eens een blik op de veelgestelde vragen hieronder.

Berkenhout beschikt over sterke brandeigenschappen. Het laat zich makkelijk stoken en is daarom ook geschikt voor de wat minder ervaren stokers. Deze houtsoort heeft weinig zuurstof nodig om goed te branden. Daarom kunt u het, in tegenstelling tot veel andere -vooral harde- houtsoorten, ook prima in een kleinere kachel gebruiken. Berkenhout is ideaal brandhout voor wie gedurende een beperkte tijd wil stoken. Wilt u de hele dag stoken met als doel een ruimte optimaal te verwarmen, dan kunt u beter voor een andere houtsoort zoals eikenhout kiezen.

Een blok berken haardhout heeft een brandtijd van een uur tot anderhalf uur. Er zijn echter verschillende factoren die hierop van invloed kunnen zijn. Daarbij kunt u denken aan het type haard of kachel en de grootte van de blokken. Ook zult u vaker blokken toevoegen om het vuur hoog te houden wanneer uw woning minder goed is geïsoleerd. Het is dus lastig om vooraf uitspraak te doen over hoe lang u met een pallet ovengedroogd berken haardhout kunt stoken.

Een kuub betreft een inhoud van één bij één meter. Grofweg komt dit neer op een halve pallet. Bij Golden Flame ligt de prijs van een kuub berkenhout rond de 300 euro. Uiteraard kunnen verschillende externe factoren hierop van invloed zijn. Voor de meest recente prijzen raadpleegt u daarom het beste onze website. Omdat wij de houtblokken zorgvuldig stapelen in plaats van los storten, ontvangt u voor een kuub berkenhout het maximale aantal houtblokken.