Hoe kan ik mijn openhaardhout het beste opslaan?

Haardhout opslag onder afdak

Maakt u vaak gebruik van een houtkachel, dan weet u dat de opslag van haardhout soms een uitdaging kan zijn. Waar en hoe kunt u haardhout het beste opslaan? Kan het kwaad als stookhout nat wordt? En wat is eigenlijk de meest ruimtebesparende manier om haardhout op te slaan? Het antwoord op die vragen en meer leest u in deze blog.

Inhoudsopgave

Waar moet ik op letten als ik haardhout wil opslaan?

Wanneer u thuis brandhout gaat opslaan, is het belangrijk dat u dit op de juiste manier doet. Hierdoor heeft u langer plezier van uw haardhout en houdt u het haardhout in optimale conditie. Wanneer u haardhout gaat opslaan kunt u dit het beste doen op een plek waar het hout van bovenaf afgedekt is. Veel mensen kiezen daarom voor een opslag met een schuin dakje erboven. Een andere optie is het haardhout opslaan in uw kelder of garage. Er is vrijwel altijd een ongebruikte hoek die perfect is voor de opslag van haardhout. Dingen waar u op moet letten zijn:

  • Sla uw haardhout altijd onder een afdakje of in een droge omgeving op.
  • Sla haardhout alleen in een dichte ruimte op als het hout volledig droog is (minder dan 20% vocht in het hout).
  • Voorkom dat er vocht op uw haardhout komt. Het stoken van (gedeeltelijk) nat hout heeft nadelige gevolgen voor uw gezondheid, houtkachel en woning.
  • Plaats haardhout nooit direct op de grond. Zorg ervoor dat het hout tenminste 10 cm boven de grond wordt opgeslagen. Hierdoor blijft de doorluchting van het hout optimaal en kan er geen vocht vanuit de grond in uw hout trekken.

Waar moet ik op letten als ik haardhout wil opslaan?

Kan vocht op openhaardhout kwaad?

Ja, dit niet goed voor het haardhout. U dient te allen tijde te voorkomen dat uw haardhout nat wordt. Dit heeft ermee te maken dat het verbranden van (gedeeltelijk) nat hout schadelijke gevolgen kan hebben voor uw gezondheid, woning en houtkachel. Het watergehalte in het hout zorgt namelijk voor een aanzienlijke verlaging van de temperatuur in de houtkachel. Hierdoor kan er geen volledige verbranding van het hout plaatsvinden. Dit resulteert in teerresten en roet die zowel in uw schoorsteen als in uw houtkachel of open haard blijven kleven. Naast dat deze resten ervoor zorgen dat uw kachel minder warmte afgeeft, zijn ze ook lastig te verwijderen. Teveel teer- en roetresten kunnen bovendien tot schoorsteenbrand leiden. Komen de onverbrande teer- en roetresten via de lucht in de omgeving terecht, dan kan het ook schadelijk zijn voor het milieu doordat er giftige stoffen vrijkomen. Kort samengevat kan het stoken van vochtig openhaardhout dus behoorlijk veel schade aanrichten, zowel voor uw gezondheid, als voor uw omgeving en openhaard.

Haardhout binnen opslaan op een ruimtebesparende manier

Haardhout binnen opslaan op een ruimtebesparende manier

Wilt u binnen uw haardhout opslaan, dan zijn er meerdere opties voor opslag. Wilt u het hout ruimtebesparend en toch op een decoratieve manier opslaan in uw woonkamer? Dan zijn er bijvoorbeeld mooie industriële stalen brandhoutrekken te koop om uw haardhout in op te slaan. Een verticaal houtrek neemt het minste ruimte in beslag en u kunt hier tegelijkertijd veel hout in opstapelen. Een andere manier is om door middel van een open kast de houtblokken te stapelen. Dit ziet er overzichtelijk en tegelijkertijd gezellig uit. Er zijn ook speciale ombouwen te koop voor uw haardhout en tegenwoordig wordt haardhout ook vaak in een open inbouwnis bewaard. Hierbij is het belangrijk dat de houtblokken niet uitsteken, zodat de blokken als het ware in de muur vallen.

 

Hoe kan ik buiten haardhout opslaan en hoe voorkom ik dat er vocht op mijn openhaardhout komt?

Gaat u uw haardhout buiten opslaan in een brandhoutopslag? Voorkom dan dat er vocht op uw haardhout komt door uw hout onder een afdakje te plaatsen; bij voorkeur een schuin afdakje waardoor hemelwater gemakkelijk weg kan lopen. Het is ook belangrijk dat het hout niet direct op de grond of op zand ligt. Plaats het hout daarom op een pallet of op een paar balken hout om contact met de grond te voorkomen. Er bestaan ook kant-en-klare-opslagmodellen om haardhout in op te slaan.

Hoe kan ik het beste haardhout stapelen?

Hoe kan ik het beste haardhout stapelen?

Gaat u voor het eerst een haardhout opslag maken? Dan is het handig om te weten waar u op moet letten. Zorg bij een houtopslag dat deze minimaal 10cm van de grond af is. Tijdens het stapelen kunt u de houtblokken steeds om en om stapelen, hierdoor blijven ze stabiel liggen en kan er ook een goede doorluchting plaatsvinden. Leg dus de eerste laag horizontaal neer, de tweede laag verticaal enzovoorts. Stapelt u binnen de houtblokken en gebruikt u hiervoor een speciaal houtrek? Dan kunt u de houtblokken gewoon in dezelfde richting stapelen. Het maakt hierbij overigens niet uit welke soort haardhout u heeft.

Cor Dees