haardblokken beukenhoutBeukenhout kopen als brandhout is een slimme keuze wanneer u een middelgrote tot grote haard of kachel heeft. Daarnaast laat deze houtsoort zich ook prima voor de barbecue gebruiken. Het hout rookt nauwelijks en brandt efficiënt. De kleur van beukenhout varieert in kleur van neigend naar wit tot geelbruin. Het is belangrijk om te weten dat dit uitsluitend met de exacte herkomst te maken heeft en niet met de kwaliteit ervan.

Bent u voornemens beukenhout te kopen voor uw haard of kachel? Het overgrote deel van ons aanbod betreft ovengedroogd hout. Dit leveren wij op pallets. Ook levering in netzakken of plastic zakken behoort tot de mogelijkheden. Vrijwel al het beukenhout dat u bij ons aanschaft is ovengedroogd. Wij bieden u echter ook de mogelijkheid om te kiezen voor windgedroogd beukenhout. Dit heeft een hoger vochtpercentage en is daarom goedkoper.

Over beukenhout

De beuk is een van oorsprong Europese boomsoort die in vrijwel heel Europa voorkomt. Tegenwoordig vind je de beuk overigens overal: van Zuid-Scandinavië tot Zuid-Europa en van de Britse eilanden tot midden Rusland. De beuk behoort tot de familie waaronder bijvoorbeeld ook de eik en de tamme kastanje vallen. Het is een imposante boom die tot wel 40 meter hoog kan worden en een dikte van zes meter kan bereiken. Ze kunnen wel 200 tot 300 jaar oud worden. De beuk groeit goed op vochthoudende, kalkrijke en goed doorlatende bodems. Op te natte gronden of droge zandgronden groeit de beuk niet.

Je kan een beuk makkelijk herkennen aan zijn gladde stam en de heldergroene of rode bladeren. De bast van de stam is groengrijs tot grijs. Aan de regenzijde kleurt de buitenkant vaak groen door de algen die er op groeien. Beukenbomen zie je veel in brede lanen en straten en in parken. Afhankelijk van het groeigebied en groeiklimaat heeft beukenhout een witachtig tot geelbruine kleur.

Beukenhout bestellen

Bent u op zoek naar kwalitatief hoogwaardig beukenhout? Bij Golden Flame bent u aan het juiste adres. Wij leveren het hele jaar door direct uit voorraad. Dat betekent dat u nooit te maken krijgt met onnodig lange levertijden. Sterker nog, wanneer u op maandag tot en met vrijdag vóór 14.00 bestelt, ontvangt u de levering al de volgende dag wanneer u in de regio woont. Voor landelijke leveringen geldt dat bestellingen vóór 14.00 de eerstvolgende werkdag worden bezorgd.

De prijzen voor het openhaardhout die u op onze website ziet, zijn inclusief de levering en btw. Zo komt u nooit voor onaangename verrassingen te staan. Komt een vlotte levering op de volgende dag onverhoopt niet uit? Dan kunt u ook zelf een gewenste afleverdatum kiezen.

Hoe u beukenhout het beste kunt stoken

Wist u dat beukenhout een van de fijnste houtsoorten is waarmee u kunt stoken? Deze soort behoort tot de harde houtsoorten. Het spat niet en geeft een goede vlam. Wel moet worden opgemerkt dat het stookproces iets lastiger is dan bij zachtere houtsoorten. Voor de beginner kan dit dus enigszins een uitdaging zijn.

Wanneer u beukenhout als haardhout gaat gebruiken, is het raadzaam om minstens drie blokken te nemen om het vuur op gang te brengen en te houden. Aanmaakblokjes en -hout helpen daarbij. Beukenhout stookt u, zoals we eerder al noemden, het beste in een middelgrote tot grote haard of kachel. Deze bieden namelijk voldoende ruimte voor het stapelen van de benodigde blokken.

Ovengedroogd beukenhout stoken

Ovengedroogd beukenhout van Golden Flame is een harde en taaie houtsoort met een hoog rendement waar veel mensen al jaren tevreden hun haard mee stoken. Beukenhout brandt traag en lang met een mooi vlammenspel en is lekker geurend. Het is een harde en taaie houtsoort waardoor deze moeilijker is aan te steken dan de zachtere houtsoorten. Wij adviseren om het beukenhout aan te steken met aanmaakblokjes en aanmaakhout.

Voordelen van beukenhout

Beukenhout van Golden Flame heeft een zeer schone verbranding en reinigende werking wat een gunstige invloed heeft op de creosoot-aanslag van de haard, kachel en kachelpijp. De stukken beukenhout zijn wat grover gekloofd dan bijvoorbeeld berken– en elzenhout. Ovengedroogd beuken haardhout heeft een vochtpercentage van maximaal 20% . Dit hout is geschikt voor de (middel)grote kachels en haarden.

Eigenschappen beukenhout

Beukenhout heeft diverse voordelige eigenschappen:

  • Brandwaarde: ±4,2 kWh/kg
  • Harde soort openhaardhout
  • Trage, gelijkmatige en zeer schone verbranding
  • Zeer lange brandduur en hoge warmteafgifte over langere tijd
  • Mooi levendig vlammenspel, minimaal 2 tot 3 blokken stoken
  • Geschikt voor de grotere en middelgrote kachels en haarden
  • Aansteken met aanmaakblokjes en aanmaakhout

Veelgestelde vragen over beukenhout

Op deze pagina proberen wij u zo goed mogelijk te informeren over het gebruik van beukenhout als stookhout. Zijn er na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen overgebleven? Werpt u dan eens een blik op de hieronderstaande vragen, die het vaakst door klanten aan onze professionals worden gesteld.

Beukenhout is een harde houtsoort en brandt daardoor langer dan zachthout. Gemiddeld genomen doet een blok beukenhout er anderhalf tot twee uur over om op te branden. Een pallet gestapeld (beuken)hout komt neer op ongeveer twee kuub. Hoe lang u met een pallet beukenhout doet, is afhankelijk van verschillende factoren. Tijdens strenge winters zult u de kachel vaker gebruiken dan tijdens mildere winters. Ook wanneer u een kachel recreatief gebruikt, zult u sneller door uw voorraad heen zijn. Hoe lang een pallet beukenhout meegaat, is dan ook situatiegebonden.

Wel kunt u dingen doen om de brandduur van het stookhout te verlengen. Zo is het raadzaam om voor ovengedroogd haardhout te kiezen, zoals u bij Golden Flame kunt aanschaffen. Dit hout heeft een vochtpercentage van maximaal twintig procent. Daarnaast leidt ook een beperking van de zuurstoftoevoer tot een langere brandtijd.

Jazeker, beukenhout heeft een hoge warmteafgifte en lange brandduur, dus een hoog rendement. Het hout heeft een hoge verbrandingswaarde. Dat heeft het aan het lage vochtpercentage te danken. Dit betekent dat u meestal maar weinig hout nodig heeft om een ruimte op temperatuur te brengen.

Beukenhout kunt u als stookhout in middelgrote tot grote kachels en haarden gebruiken. Het gebruik in een kleiner formaat is af te raden. Dergelijke kachels bieden namelijk onvoldoende ruimte voor het stapelen van de benodigde blokken. Dit heeft een negatieve impact op het brandproces.

Golden Flame biedt een ruim assortiment aan openhaardhout, waaronder beukenhout. Een groot deel daarvan is FSC-gecertificeerd. Dit betekent dat het hout aan strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer voldoet. Daarnaast hanteert Golden Flame het hele jaar door concurrerende prijzen én korte levertijden. Zo hoeft u dus nooit zonder een voorraad openhaardhout te zitten.