Waarom ovengedroogd haardhout kopen?

Of u nu op zoek bent naar beukenhout, essenhout, eiken haardhout of een andere soort brandhout, bij Golden Flame bent u aan het juiste adres. Wij leveren hout van hoge kwaliteit én tegen eerlijke prijzen. Het overgrote deel van ons assortiment betreft ovengedroogd stookhout. Aan haardhout dat op deze wijze is gedroogd, zijn verschillende voordelen verbonden. We zetten ze hieronder voor u op een rijtje.

 • Ovengedroogd haardhout bevat een laag vochtpercentage (< 20%) en ontbrandt daardoor makkelijker. Dit maakt het aansteken van de haard of kachel zelfs eenvoudig wanneer u hiermee (nog) geen ervaring heeft.
 • Ovengedroogd hout geeft meer warmte af.
 • Dankzij een vollediger brandproces is het hout duurzamer en komt er minimale rookontwikkeling vrij.
 • Het hout is milieuvriendelijker dan windgedroogd hout.
 • U hoeft zich geen zorgen te maken over schimmels en ongedierte; deze worden middels het droogproces effectief bestreden.
 • Ovengedroogd haardhout heeft een heerlijke, karakteristieke geur.

Welke gedroogde houtsoort heb ik nodig?

Iedere houtsoort brandt, maar niet iedere houtsoort brandt hetzelfde. Ten eerste maken we een onderscheid tussen harde houtsoorten en zachtere houtsoorten. Maar ook binnen die categorieën zijn verschillen te benoemen. Eikenhout, essen en beuken behoren tot het hardhout. Ook vindt u bij Golden Flame het zachter elzenhout en berkenhout. Welke gedroogde houtsoort voor u geschikt is, is voornamelijk afhankelijk van het type haard dat u heeft en uw eigen voorkeur.

 • Eikenhout: een langzame verbranding en prachtige vlammen. U heeft minimaal vier houtblokken nodig om het vuur in eerste instantie op gang te krijgen. Daarom adviseren we om eikenhout vooral in middelgrote en grote haarden en kachels te gebruiken. Zo blijft er voldoende ruimte over voor de luchtstroom.
 • Essenhout: deze houtsoort brandt langzaam en geeft weinig rook af. Net als eikenhout is essen geschikt voor een middelgrote tot grote haard of kachel.
 • Beukenhout: beukenhout is net als de bovenstaande twee soorten een taaie houtsoort en daardoor wat uitdagender om aan te steken. Wederom geldt dan ook het advies voor een middelgrote tot grote haard of kachel. Kenmerkend voor deze houtsoort is dat hij veel warmte afgeeft.
 • Elzenhout: elzenhout is een zachtere houtsoort en ontbrandt snel. Met slechts twee stukken heeft u al voldoende materiaal om een vuur te maken. Het hout is geschikt voor iedere haard of kachel.
 • Berkenhout: berkenhout is eveneens een zachtere houtsoort en geeft mooie vlammen. U kunt het zelfs in de kleinste typen kachels en open haarden gebruiken. Het behoort tot de makkelijkste houtsoorten voor beginners. Bovendien geeft berkenhout een heerlijke geur af.

Het belang van gedroogd haardhout

Het voornaamste kenmerk van gedroogd haardhout is dat het vochtgehalte zeer laag is. Dit gehalte ligt tussen de 15 en 20 procent en nooit hoger dan dat. Zo kan het hout efficiënt worden verbrand en komen er aanzienlijk minder rook en andere schadelijke stoffen vrij. Ook het risico op de vorming van creosoot blijft zo zeer beperkt. Creosoot is een aanslag die zich in een kachelpijp of schoorsteen vestigt en in de ernstigste gevallen zelfs brand kan veroorzaken. Dit teerachtige laagje wordt gevormd door de onverbrande deeltjes van gestookt nat hout. Gedroogd haardhout is dus efficiënter, duurzamer én veiliger.

Opslagadvies voor ovengedroogd haardhout

Wilt u het door u aangeschafte ovengedroogd haardhout in optimale conditie kunnen bewaren? Volg dan onze opslag adviezen op. Zo is het van belang om het brandhout altijd op een droge en goed geventileerde plaats op te slaan. Zo krijgt vocht weinig kans om het hout binnen te dringen. Naast bescherming tegen neerslag zoals regen en sneeuw moet ook luchtcirculatie gewaarborgd blijven. Opslag in de garage of kelder verdienen de absolute voorkeur. Is dat niet mogelijk? Zorgt u dan voor een opslagplaats met afdak. Het hout dient op een pallet of een andere verhoging te staan, zodat het ook niet in contact komt met de vochtige ondergrond.

Ovengedroogd haardhout kopen of zelf hout drogen?

Sommige mensen kiezen ervoor om hout zelf te drogen. Dat is echter een tijdrovend proces dat ook lang niet altijd de gewenste resultaten oplevert. Kiest u voor ovengedroogd haardhout, dan bent u verzekerd van hout met een ideaal en consistent vochtpercentage.

Veelgestelde vragen over ovengedroogd haardhout

Ovengedroogd hout ontbrandt sneller en efficiënter. Dit betekent dat u minder hout nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te kunnen produceren. Dat maakt ovengedroogd hout dus een kosteneffectieve keuze.

Het haardhout dat u bij Golden Flame koopt, is afkomstig van verantwoorde boomteelt uit Nederland en Polen en wordt zorgvuldig op kwaliteit geselecteerd. Het overgrote deel wordt in ovens gedroogd. De houtblokken zijn stuk voor stuk van dezelfde lengte en daardoor gemakkelijk in gebruik. Bij Golden Flame, één van de grootste leveranciers van heel Nederland, heeft u de keuze uit een ruim assortiment. Wij leveren snel en de prijzen op onze website zijn inclusief btw en verzendkosten.