haardblokken elzenhout

Over elzenhout

De els is een loofboom en een geslacht uit de berkenfamilie. De boom komt in vrijwel heel Europa voor en groeit op alle soorten grond, maar heeft een voorkeur voor natte drassige gronden. Je komt ze dan ook vaak tegen langs een sloot of waterplassen. Het is een snelgroeiende boom die zo’n 20 meter hoog wordt en ongeveer 80 tot 100 jaar oud kan worden.

De els is makkelijk herkenbaar aan zijn rechte stam en zijn takken die bijna loodrecht op de stam staan. Het witte hout van de els kan na het zagen en kloven verkleuren naar oranje-rood tot bruin. Elzenhout is een zachtere houtsoort en daarom makkelijk te bewerken. In de keuken komt men het elzenhout o.a. tegen als pollepel of spatel.

Elzenhout bestellen voor uw haard of kachel

Hieronder kunt u direct uw elzenhout bestellen. Wij leveren het hele jaar uit voorraad. Als u voor 14:00 uur bestelt dan wordt het elzenhout de volgende werkdag bezorgd. Al onze prijzen zijn inclusief btw en inclusief levering binnen Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden. Tijdens het bestelproces kunt u zelf een afleverdatum kiezen zodat u de bestelling kunt ontvangen wanneer het u uitkomt!

Voordelen van elzenhout brandhout

Ovengedroogd elzenhout van Golden Flame is een lichtere houtsoort en brandt hierdoor wat sneller dan bijvoorbeeld eik en beuk. Door zijn snelle verbranding geeft het snel zijn warmte af. Elzenhout brandt regelmatig en heeft een aangename geur. Ideaal om gezellig te stoken en door de hoge, snelle warmteafgifte uitermate geschikt als hoofdverwarming voor kleinere ruimtes of als bijverwarming voor grotere ruimtes.

Omdat elzenhout een zachtere openhaardhout soort is, is het zeer makkelijk aan te steken. Elzenhout brandhout is ideaal om te gebruiken in in combinatie met speksteen kachels en accumulerende kachels. Ovengedroogd openhaardhout heeft een vochtpercentage van maximaal 20%, wat betekent dat elzenhout direct te stoken is. De blokken hebben een afmeting van ongeveer 25 centimeter.

Eigenschappen elzenhout

Elzenhout heeft diverse voordelige eigenschappen:

  • Brandwaarde ±4,1 kWh/kg
  • Zachte soort haardhout
  • Snelle en zeer schone verbranding
  • Korte brandduur en hoge warmteafgifte in een korte tijd
  • Zeer mooi vlammenspel, minimaal 1 tot 2 blokken stoken
  • Geschikt voor de kleinere kachels en haarden

Makkelijk aan te steken en spat niet