haardblokken elzenhout

Over elzenhout

De els is een loofboom en een geslacht uit de berkenfamilie. De boom komt in vrijwel heel Europa voor en groeit op alle soorten grond, maar heeft een voorkeur voor natte drassige gronden. Je komt ze dan ook vaak tegen langs een sloot of waterplassen. Het is een snelgroeiende boom die zo’n 20 meter hoog wordt en ongeveer 80 tot 100 jaar oud kan worden.

De els is makkelijk herkenbaar aan zijn rechte stam en zijn takken die bijna loodrecht op de stam staan. Het witte hout van de els kan na het zagen en kloven verkleuren naar oranje-rood tot bruin. Elzenhout is een zachtere houtsoort en daarom makkelijk te bewerken. In de keuken komt men het elzenhout o.a. tegen als pollepel of spatel.

Elzenhout bestellen voor uw haard of kachel

Golden Flame heeft inmiddels meer dan 130 jaar ervaring met de verkoop van haardhout. Dat betekent dat wij niet alleen weten wat kwaliteit betekent, maar ook wat klantenservice betekent. Daarom kunt u bij ons rekenen op concurrerende prijzen, een ruim assortiment, een eenvoudig bestelproces en een snelle levering.

Wij leveren elzenhout het hele jaar door uit voorraad, net als onze andere houtsoorten. Ook wanneer u het hout dringend nodig hebt, bent u bij ons dus aan het juiste adres. Bestelt u vóór 14.00, dan ontvangt u het stookhout de volgende werkdag. Bestellingen die op vrijdag voor die tijd door klanten in de regio worden geplaatst, kunnen zaterdag al geleverd worden. Overigens is het ook mogelijk om zelf uw gewenste leverdatum uit te kiezen.

Gedroogd elzenhout kopen: bespaar droogtijd

Alvorens u het gaat gebruiken, moet hout goed droog zijn. Pas wanneer het een vochtpercentage van rond de 20 bereikt, is het geschikt om mee te stoken. De natuurlijke droogtijd van houtsoorten ligt tussen de één en tweeënhalf jaar. De els is binnen die kaders gemiddeld te noemen. Doorgaans duurt het anderhalf jaar voordat elzenhout voldoende droog is om in de kachel of haard te gebruiken. Dat betekent dat u een juiste droogplaats en vooral veel geduld nodig heeft.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste eigenaren van kachels en haarden kiezen voor (oven)gedroogd stookhout. Dit is hout dat middels zorgvuldige droogprocessen het gewenste vochtpercentage van 20 procent heeft verkregen. U kunt het dus direct gebruiken. Ovengedroogd elzenhout kunt u het hele jaar door tegen aantrekkelijke prijzen bij Golden Flame kopen.

Voordelen van elzenhout brandhout

Ovengedroogd elzenhout van Golden Flame is een lichtere houtsoort en brandt hierdoor wat sneller dan bijvoorbeeld eik en beuk. Door zijn snelle verbranding geeft het snel zijn warmte af. Elzenhout brandt regelmatig en heeft een aangename geur. Ideaal om gezellig te stoken en door de hoge, snelle warmteafgifte uitermate geschikt als hoofdverwarming voor kleinere ruimtes of als bijverwarming voor grotere ruimtes.

Omdat elzenhout een zachtere openhaardhout soort is, is het zeer makkelijk aan te steken. Elzenhout brandhout is ideaal om te gebruiken in in combinatie met speksteen kachels en accumulerende kachels. Ovengedroogd openhaardhout heeft een vochtpercentage van maximaal 20%, wat betekent dat elzenhout direct te stoken is. De blokken hebben een afmeting van ongeveer 25 centimeter.

Elzenhout eigenschappen

Elzenhout heeft diverse voordelige eigenschappen:

  • Brandwaarde ±4,1 kWh/kg
  • Zachte soort haardhout
  • Snelle en zeer schone verbranding
  • Korte brandduur en hoge warmteafgifte in een korte tijd
  • Zeer mooi vlammenspel, minimaal 1 tot 2 blokken stoken
  • Geschikt voor de kleinere kachels en haarden
  • Makkelijk aan te steken en spat niet

Veelgestelde vragen over elzenhout

Golden Flame informeert u graag tot in detail over het gebruik van elzenhout als openhaardhout. Zijn er na het lezen van de informatie op deze pagina nog vragen bij u overgebleven? Wellicht kunnen de antwoorden op de vaakst aan ons gestelde vragen hieronder de overgebleven vraagtekens wegnemen.

Elzen haardhout is de hardste van de zachte houtsoorten die u in uw haard of kachel kunt gebruiken. Een prettig kenmerk is dat deze houtsoort zich ook in vrijwel iedere haard of kachel laat gebruiken. Binnen korte tijd na het ontstekingsproces geniet u van prachtige vlammen die een behoorlijke hoeveelheid warmte afgeven. Het beste kunt u de haard of kachel wel aansteken met behulp van wat aanmaakhout. Gebruikers geven tot slot aan dat ze de milde houtgeur die vrijkomt bij het verbranden erg prettig vinden.

Wanneer u elzenhout op de juiste manier stookt, kunt u rekenen op een efficiënte en schone verbranding. Zeker wanneer u voor het zorgvuldig gedroogde hout van Golden Flame kiest. Het hout ontbrandt makkelijk en geeft in een korte tijd flink veel warmte af. Een blok brandt één tot anderhalf uur. Dat betekent dus wel dat u de kachel regelmatig moet bijvullen. Elzenhout geeft een mooi vlammenspel, waardoor het ook een esthetische waarde oplevert.

Net als berkenhout heeft een blok elzenhout een brandduur van één tot anderhalf uur. U kunt de brandtijd optimaliseren door de zuurstoftoevoer goed te regelen en uitsluitend gebruik te maken van gedroogd stookhout.

Wanneer u elzenhout natuurlijk zou laten drogen, moet u daarvoor anderhalf jaar uittrekken. Dat is een behoorlijke hoeveelheid tijd. De meeste eigenaren van een open haard, kachel of zelfs vuurkorf kiezen er daarom voor om gedroogd elzenhout aan te schaffen. Het drogen van hout in een oven duurt slechts een fractie van de natuurlijke droogtijd. Bovendien kunt er dan ook op rekenen dat de houtblokken vrij zijn van schimmel en ongedierte.