Ovengedroogd haardhout in mand

Het vochtgehalte van haardhout meten

Waar denkt u aan wanneer u aan de kwaliteit van haardhout denkt? Aan de herkomst ervan wellicht? Aan de manier waarop de blokken zijn gesneden? Verrassend genoeg is het vooral het vochtgehalte dat het uiteindelijke succes van een brandend haardvuur beïnvloedt. Brandhout dient droog te zijn, maar niet te droog. Een vochtpercentage tussen de 15 en 20 procent is ideaal. Dit levert een efficiënte en schone verbranding op. Ook blijft uw rookkanaal overbodige creosootafzet bespaard en waarborgt u -in het geval u het hout binnenshuis gebruikt- een gezonde leefomgeving.

Het belang van droog haardhout

We kunnen dus wel stellen dat droog haardhout de sleutel is tot een optimaal stookproces. Droog hout verbrandt efficiënt en veroorzaakt geen verontreiniging. Bovendien profiteert u met droog haardhout van een maximale warmteafgifte. Doordat de houtblokken langer branden, hoeft u de haard of kachel minder snel bij te vullen. U bent zo een stuk minder snel door uw houtvoorraad heen en dat merkt u in uw portemonnee.

Zo kunt u het vochtgehalte van hout meten

Bij Golden Flame bent u aan het juiste adres voor eikenhout, beukenhout, essenhout en diverse andere zachte houtsoorten en hardhoutsoorten die ovengedroogd zijn. Dit droogproces levert het gewenste vochtgehalte op. Wilt u het vochtgehalte van hout in uw opslag meten? Dan kunt u het beste gebruikmaken van een zogeheten houtvochtigheidsmeter. Deze kan het vochtpercentage in het hout vlot en betrouwbaar bepalen.

Een houtvochtmeter hoeft niet veel te kosten. Bovendien is de werkwijze eenvoudig. Voor het gemak zetten we deze stapsgewijs voor u op een rijtje.

  1. De eerste stap is het kloven van het hout, oftewel het splitsen ervan in kleinere stukjes.
  2. U neemt de gekloofde kant van een stuk hout en steekt de vochtmeter daar op drie verschillende punten in: het midden en beide kopse kanten.
  3. Het gemiddelde van de drie gemeten percentages is het uiteindelijke vochtgehalte van het hout.
  4. U kunt de bovenstaande stappen bij meerdere stukken hout herhalen om zo een nog betrouwbaarder beeld van het vochtgehalte van het hout te verkrijgen.

Hoe werkt een houtvochtigheidsmeter?

Hoe een houtvochtigheidsmeter werkt, is afhankelijk van het exacte type dat u gebruikt. De meters zijn in twee categorieën te verdelen: resistieve en capacitieve meters. Die eerstgenoemde heten ook wel weerstandsmeters. De elektroden meten de weerstand van het hout door hier een elektrische puls doorheen te sturen. Vocht in het hout geleidt elektriciteit. Des te geleidbaarder het hout, des te hoger dus het vochtpercentage zal zijn. Capacitieve meters zijn goedkoper, omdat ze alleen het vochtgehalte in de buitenste laag van het hout meten. Om die reden is hun meting dus minder nauwkeurig.

Het maximale vochtigheidspercentage van haardhout

Zoals we eerder al benoemden, is het ideale vochtigheidspercentage van haardhout 15 tot 20 procent. Het mag in ieder geval niet boven de 20 procent uitkomen. Is dat wel het geval, dan brandt het openhaardhout niet optimaal. Des te harder een houtsoort, des te strikter u deze regel dient te nemen. Dit komt omdat ze een hogere dichtheid hebben dan de zachtere houtsoorten. Dat neemt echter niet weg dat ook bij zachte houtsoorten altijd moet worden gestreefd naar een maximaal vochtigheidspercentage van 20 procent.

Houd hier rekening mee bij het meten van houtvochtigheid

Gaat u de houtvochtigheid meten? Om betrouwbare resultaten te verkrijgen, is het raadzaam om voor een hoogwaardige houtvochtmeter te kiezen. Vervolgens is het noodzakelijk om het eerder genoemde stappenplan te volgen. Steekt u de meter op verschillende plekken en dieptes in het hout om een representatief beeld te kunnen verkrijgen. Tot slot is het van belang om metingen vlak voor het stoken of in ieder geval vlak voor de aanvang van het stookseizoen uit te voeren. Zeker wanneer u het haardhout buiten opslaat, kunnen weersinvloeden het vochtgehalte veranderen.

Het drogen van haardhout

Het drogen van haardhout is, indien dit op natuurlijke wijze gebeurt, een langdurig proces. Luchtdrogen kan enkele maanden tot wel een jaar duren. Dit is afhankelijk van de houtsoort én de omgeving waarin het drogen plaatsvindt. Door haardhout in een oven te drogen, wordt dit proces aanzienlijk bespoedigd. Het hout bereikt sneller het gewenste vochtgehalte. Bovendien rekent dit droogproces af met schimmels en ongedierte zonder dat daar chemicaliën aan te pas komen.

Na hoeveel tijd is het hout droog genoeg om te stoken?

Hoeveel tijd er nodig is om hout ‘stookklaar’ te maken, is afhankelijk van diverse factoren. De houtsoort en het droogproces zijn hierin bepalend. In het geval van houtdroogovens is doorgaans slechts enkele weken nodig om het hout droog genoeg te krijgen.

Het vochtgehalte van haardhout meten - De optimale opslag voor het drogen van haardhout

De optimale opslag voor het drogen van haardhout

Schaft u uw stookhout bij Golden Flame aan? Dan kunt u rekenen op kwalitatief hoogwaardig hout, veelal voorzien van een FSC-certificaat, met het juiste vochtigheidspercentage. Wordt uw bestelling thuis geleverd, dan is het zaak om het hout op de juiste manier op te slaan. Dit doet u bij voorkeur binnen. Is dat niet mogelijk? Stapelt u het hout dan losjes, en voorkom dat het in direct contact staat met de bodem. Maak gebruik van overkappingen en andere beschermende maatregelen om regeninslag te voorkomen, maar voorkom daarbij dat u de vrije luchtcirculatie blokkeert.

Cor Dees