Haardhout opslag onder afdak

Zelf een houtopslag maken

Is voor u de winter ook niet compleet zonder het knusse gevoel van een open haard? Om optimaal van de warmte en het vlammenspel te kunnen genieten, is een goede houtopslag cruciaal. Zo blijven de houtblokken immers droog. Een houtopslag voor uw openhaardhout kunt u uiteraard kant-en-klaar kopen, maar nog leuker vindt u het misschien wel om deze zelf te maken. Golden Flame voorziet u graag van een handig stappenplan. Gaat u vooraf wel even na of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Voor bouwwerken van maximaal 2,5 meter is dat doorgaans niet noodzakelijk.

Stap 1: Bepaal de opslaglocatie

Voordat u gaat bouwen, bepaalt u de opslaglocatie. Wanneer binnenshuis niet mogelijk is, is het van belang om uw stookhout zo goed mogelijk tegen de weerselementen te beschermen. Houdt u daarom rekening met de windrichting en denkt u ook aan een afdak. Een goede opslaglocatie beschermt de conditie van het brandhout. Het beste kiest u overigens voor een plek die u normaal niet gebruikt, bijvoorbeeld een lege hoek in de tuin.

Een houtopslag buiten maken? Houd hier rekening mee

Zoals we al noemden, is bescherming tegen de natuurlijke elementen essentieel. Behalve een afdak is ook een verhoging nodig om het hout van de grond te houden. Zo krijgt vocht ook van onderaf veel minder kans om grip te krijgen op uw hout. Ook noemden we net de windrichting al even. De opening van de opslag is daarvan idealiter afgewend. Vaak is het in Nederland verstandig om voor een opening naar het oosten te kiezen. Een plek aan de zuidkant van uw woning is eveneens raadzaam. Daar komt immers de meeste warmte.

Houtopslag binnen maken: wanneer is dat de beste keuze?

Heeft u onvoldoende buitenruimte of ziet u het niet zitten om in de koude maanden steeds naar buiten te moeten om uw brandhout te pakken? Dan kunt u voor een houtopslag binnen kiezen. Ook in dat geval geldt dat een goede ventilatie essentieel is. Met een houtopslag binnen kunt u uw haardhout het hele jaar door droog houden.

Zelf een houtopslag maken - Haardhout binnen opslaan

Stap 2: Bepaal de grootte van de opslag

Heeft u de locatie eenmaal bepaald? Dan is het tijd voor de volgende stap: het bepalen van de grootte. Deze beslissing hangt grotendeels af van de hoeveelheid hout die u door de bank genomen gebruikt. Niet alleen de breedte en de hoogte, maar ook de diepte is van belang. De meeste soorten brandhout worden op 30 tot 45 centimeter gezaagd.

Stap 3: Regel de benodigde bouwmaterialen

Welke bouwmaterialen u exact nodig hebt, is uiteraard afhankelijk van het ontwerp dat u voor ogen hebt. Sowieso heeft u hout, een zaag, spijkers en schroeven nodig. We willen u adviseren om te kiezen voor materialen van hoge kwaliteit. Des te duurzamer wordt uw houtopslag zometeen. Op het internet zijn tal van bouwtekeningen voor een houtopslag te vinden. Kijkt u eens rond om u hierdoor te laten inspireren.

Stap 4: Leg een stevige fundering

Een stevige basis is noodzakelijk voor een veilige en efficiënte houtopslag. Hiervoor gebruikt men vaak betonnen blokken. Houten palen kunnen ook prima dienstdoen. Houdt u er wel rekening mee dat u het deel dat de grond ingaat, moet impregneren.

Stap 5: Bouw de constructie van de houtopslag

Heeft u het ontwerp duidelijk voor ogen, de plaats bepaald en alle bouwmaterialen in huis? Dan kunt u aan de slag met het leukste gedeelte: het bouwen van uw eigen houtopslag voor uw openhaardhout. Maakt u gebruik van een bestaand ontwerp, volgt u dit dan nauwkeurig. Op die manier zorgt u ervoor dat alle verbindingen stevig en veilig zijn. Ook zal uw houtopslag zo langer meegaan.

Stap 6: Vergeet de afwerking niet

Wanneer de constructie eenmaal staat, kunt u vast niet wachten om openhaardhout te kopen en uw bouwwerk in gebruik te nemen. Maar voordat u uw beukenhout, essenhout, eikenhout of andere houtblokken erin plaatst, is het verstandig om nog wat aandacht aan de afwerking te besteden. Een houten opslag kunt u bijvoorbeeld het beste van een waterdichte verf of beits voorzien om zo het hout te beschermen. Ook kunt u ervoor kiezen om de zijkanten nog eens extra af te schermen.

Stap 7: Stapel het hout op in de opslag

U zult het wellicht niet verwachten, maar ook voor het stapelen van het hout bestaan enkele instructies. Dit moet namelijk op zo’n manier gebeuren, dat de luchtcirculatie gewaarborgd blijft. Kiest u er om dezelfde reden voor om niet meer dan twee houtblokken diep te stapelen. De wind moet er doorheen kunnen waaien. Door een pallet onder de houtopslag te plaatsen, kan uw brandhout niet worden aangetast door vocht dat vanuit de grond omhoog trekt. Heeft u overal aan gedacht? Bij Golden Flame maakt u tot slot uw keuze uit een ruim aantal soorten stookhout, zoals beukenhout, berkenhout, eikenhout, elzenhout of essenhout. Ook van een aantrekkelijke haardhout aanbieding profiteert u regelmatig.

Cor Dees