Kachelhout in de houtkachel

Wat is de brandduur van haardhout en wat zijn de verschillen?

Er zijn verschillende soorten haardhout, die ieder hun eigen kenmerken hebben. Qua brandduur liggen de meeste haardhoutblokken niet zo ver uit elkaar, maar er zijn wel onderlinge verschillen tussen de verschillende houtsoorten. Wat deze verschillen zijn, lees je in deze blog.

Verschillende soorten openhaardhout en brandduur

Bij Golden Flame kun je verschillende soorten haardhout kopen. Zo kun je bij ons terecht voor elzenhout, essenhout, beukenhout, berkenhout en eikenhout. Hoewel de brandduur van openhaardhout erg dicht bij elkaar ligt, zijn er toch kleine verschillen per houtsoort. Elzenhout en berkenhout hebben een brandduur van ongeveer 1 tot 1,5 uur per blok. Essen-, beuken- en eikenhout hebben een brandduur van 1,5 tot 2 uur per blok. Uiteraard is de brandduur ook van een hoop andere zaken afhankelijk, zoals manier van stoken, de dikte en de vochtigheid van het houtblok. Daarnaast heeft elk soort houtblok een eigen geur en vlammenspel. Zo hebben eikenhout en beukenhout een trage verbranding, en berkenhout een wat snellere ontbranding. Essenhout brandt ook langzaam en heeft een karakteristiek vlammenspel. Elzenhout heeft een snellere verbranding en heeft ook een bijzonder mooi vlammenspel. Bovendien zijn vrijwel al onze houtblokken FSC-gecertificeerd, waardoor we bijdragen aan verantwoord bosbeheer en een duurzame manier van oogsten en verwerken van haardhout.

Open haard of kachel, wat brandt beter?

Er zit weinig verschil tussen een open haard en een kachel wat betreft de kwaliteit van branden. Hout brandt even goed in een kachel als in een open haard. Hoe je stookt en wat voor hout je hiervoor gebruikt, heeft dus wel invloed op de brandduur van hout. Heeft hout bijvoorbeeld een hoog vochtpercentage, dan zal dit moeilijker branden en sneller uitgedoofd zijn. Ook heb je meer last van rookontwikkeling bij vochtig hout. Houtkachels hebben doorgaans een rendement tussen 85 en 93%. Deze kachels branden dus heel efficiënt met weinig brandstof. Een open haard heeft een gemiddeld rendement van 15%. Dit komt doordat de open haard warmte verliest door de open constructie.

Wat betreft warmteafgifte is een houtkachel duidelijk beter dan een open haard. Bij een open haard heb je een open vuur, waardoor niet alle warmte de kamer in gaat. Normaliter haal je zo’n 20 tot 30% rendement aan warmte uit jouw open haard, terwijl een houtkachel meer warmteafgifte heeft. Je kunt meer rendement uit jouw open haard halen door bijvoorbeeld een gietijzeren haardplaat tegen de achterkant van de haard te bevestigen, om de warmtestraling te verhogen. Hoe dikker de haardplaat, hoe warmer de straling. Hierdoor profiteer je dus langer van de warmte van jouw open haard.

Meer advies nodig over onze houtblokken? Bel of mail ons

Wil je meer weten over onze houtblokken, of deze direct bestellen? Je kunt in onze webshop bestellen, of ons bellen op +31 297 – 261304 of mailen naar info@goldenflame.nl.

Cor Dees