Openhaardhout stapelen. Nat hout snel drogen

Hoe wordt haardhout gedroogd?

,

Het gebruiken van gedroogd hout is erg belangrijk wanneer je een openhaard of kachel gebruikt. Het hout moet daarom goed gedroogd worden, voordat je deze in huis haalt. Maar hoe wordt haardhout gedroogd? Er zijn verschillende manieren om hout te drogen, namelijk: lucht drogen, met een droogkamer of drogen in een oven. Elke techniek heeft voor en nadelen. Wij leggen de verschillende droogtechnieken uit.

Openhaardhout stapelen

Waarom moet hout droog zijn?

Allereerst is het belangrijk om te weten waarom je gedroogd hout moet gebruiken. Dit heeft te maken met de veiligheid, want droog hout zorgt voor een volledige verbranding. Hierdoor is de verbranding schoner en gebruik je jouw houtkachel of openhaard op een veiligere manier. Hout is echter nooit 100% droog: ‘droog’ hout bevat tussen de 12% en 20% vocht. Vers gekapt hout heeft een vochtigheidsgraad van 50% tot 60%. Hoe lang de houtsoort moet drogen om droog genoeg te zijn, is afhankelijk van de hardheid van het hout: hoe harder, hoe langer het drogingsproces duurt. Hoe openhaardhout gedroogd wordt, is afhankelijk van hoe snel je droog hout wilt krijgen.

Hoe werkt een droogkamer?

Een droogkamer voor haardhout, werkt met opwarmen en ventileren. Dit houdt in dat de lucht in de droogkamer wordt opgewarmd en deze warme lucht wordt met ventilatoren door het hout heen gestuurd. Hierdoor neemt de luchtvochtigheid van de droogkamer toe, omdat het hout vocht afgeeft aan de lucht. Wanneer de juiste temperatuur en vochtigheid bereikt is, wordt de luchtvochtigheid langzaamaan verminderd. Dit gebeurt met gemotoriseerde kleppen die de vochtige lucht afvoeren naar buiten. Dit zorgt ervoor dat er verse lucht aangezogen wordt, die opnieuw vocht kan opnemen. Dit resulteert in het dalen van de houtvochtigheid. Dit proces kan 3 tot 5 dagen duren.

aanbieding openhaardhout

De voordelen van ovengedroogd hout

Ovengedroogd hout wordt ook wel kunstmatig gedroogd hout genoemd. Dit is hout dat gedroogd is in een droogkamer of oven. Een groot voordeel, is dat je niet afhankelijk bent van weersomstandigheden. Het drogen in een oven geeft ook meer zekerheid, omdat de pallets met haardhout gemakkelijk gemeten kunnen worden qua vochtigheid. Is de juiste vochtigheidsgraad nog niet behaald? Dan kunnen de pallets nog enige tijd langer drogen tot het juiste vochtigheidspercentage is behaald. Het openhaardhout van Golden Flame is ovengedroogd.

Luchtgedroogd hout

Naast het kunstmatig drogen in een droogkamer, kun je hout ook drogen aan de lucht. Dit is een proces dat meer tijd in beslag neemt, maar je verbruikt veel minder energie. Bij deze manier van hout drogen wordt het haardhout op een locatie gezet met weinig tot geen vocht. Ook is het belangrijk dat de wind door de pallets met haardhout heen kan gaan. Dit proces kan ongeveer een halfjaar in beslag nemen. Het beste kunnen de pallets met haardhout in mei buiten worden gezet in de wind, zodat het hout in oktober klaar is voor gebruik in jouw houtkachel of openhaard.

Cor Dees