Houtgestookte hottub

Welke houtsoort is geschikt voor het stoken van een hottub of sauna?

Nu er weer koudere dagen voor de deur staan, is het ideaal als je een hottub thuis hebt staan. Ook een thuis sauna is heerlijk wanneer de temperaturen dalen, want zo kun je toch heerlijk warm ontspannen. Heb je een sauna of hottub waarvoor je hout moet stoken, dan moet je natuurlijk wel goed weten welk hout je hiervoor in huis moet halen. Wij vertellen je meer over welk hout je moet gebruiken voor je sauna en het stoken van je hottub.

Houtgestookte sauna. Welk hout is geschikt voor het stoken van een sauna?

Welk hout voor sauna

Ben je benieuwd welk hout je voor een sauna kunt gebruiken? Wanneer je hout kiest voor een sauna, wil je een houtsoort die traag branden en voor een gelijkmatige verdeling van warmte zorgen. Ook wil je een houtsoort die een aangename geur geeft. Als je het vuur ook kunt zien branden in je sauna, dan is het ook belangrijk dat het hout een mooie vlam geeft. Dit kan nog ontspannender zijn. Hierdoor heb je namelijk het langste genot van het hout tijdens je saunabezoek en kun je het beste rendement halen uit de warmteafgifte van het hout in de sauna. Het beste hout voor een sauna is daarom essenhout, eikenhout of beukenhout.

Welk hout voor hottub

Vaak hebben hottubs een intern geplaatste houtkachel. Deze hebben een beter rendement dan een externe houtkachel. Brandend hout kan een extra dimensie geven aan de ontspanning die je in een hottub ervaart. Maar welk hout moet je gebruiken voor het stoken van een hottub? Bij een hottub wil je graag snel warmte, maar je wilt ook lang kunnen genieten van de warmte. Het beste hout om een hottub warm te krijgen, is berkenhout of elzenhout. Je kunt vervolgens de hottub warm houden met langzaam brandend hout, zoals beukenhout. Dit kun je mixen met het andere hout, zodat de hottub snel warm wordt en lang warm blijft.

Houtgestookte hottub. Welk hout is geschikt voor het stoken van een hottub?

Veilig hout stoken

Om veilig hout te stoken in de hottub of sauna, kun je het beste de Zwitserse manier van stoken gebruiken. Dit wordt ook wel “omgekeerd stoken” genoemd, omdat het meest brandbare materiaal bovenop ligt. De meeste mensen steken een vuurtje van onderen aan, maar bij de Zwitserse methode start je dus aan de bovenkant. Je kunt het beste beginnen met het aansteken van een lichtere houtsoort. Je kunt ook aanmaakblokjes gebruiken om het vuur aan te maken. Bij Golden Flame kun je de beste houtsoorten vinden voor je sauna of hottub en aanmaakblokjes om het vuur. Zo kun je optimaal genieten van je hottub of sauna.

Cor Dees