Haardhout Staatsbosbeheer

Waarom het slim is om voor gecertificeerd haardhout te kiezen

Met de hoge energiekosten en de stijgende gasprijzen, wordt het steeds aantrekkelijker om gebruik te maken van een openhaard. Daarmee kun je namelijk besparen op je stookkosten. Wanneer je op een verantwoorde manier gebruik wilt maken van je openhaard, dan heb je verschillende mogelijkheden. Een daarvan is kiezen voor gecertificeerd openhaardhout. Maar wanneer is haardhout gecertificeerd en wat betekent dit? In deze blog vertellen we je graag meer.

Haardhout Staatsbosbeheer

Wat is gecertificeerd haardhout?

Gecertificeerd haardhout heeft een bepaald keurmerk. Voor hout en hout zijn er veel verschillende keurmerken, die in drie categorieën onderverdeeld kunnen worden. Er zijn keurmerken die iets zeggen over de technische kwaliteit en/of prestaties van houtproducten. Andere keurmerken kunnen garanderen dat er sprake is van een duurzame en verantwoorde herkomst van het hout. De overige keurmerken zijn voor aangesloten bedrijven, die duurzaam geproduceerd hout gebruiken, of het zijn internationale keurmerken.

De voordelen van gecertificeerd haardhout

Wanneer je kiest voor gecertificeerd haardhout, dan heb je garantie op de kwaliteit, prestatie of herkomst van het hout. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het FSC-keurmerk, zodat je zeker weet dat het hout een verantwoorde en duurzame herkomst heeft. FSC is hierin niet het enige keurmerk, maar biedt wel standaard voldoende garanties voor verantwoord bosbeheer. FSC wordt bovendien gesteund door de grootste en meest erkende milieuorganisaties ter wereld, zoals het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace.

Kachel aansteken

Het FSC® keurmerk

Het houtkeurmerk FSC staat voor verantwoord bosbeheer. FSC is de afkorting voor Forest Stewardship Council. Om een FSC-keurmerk te krijgen, moet een bedrijf aan strenge voorwaarden voldoen:

  • Legaliteit, bescherming van de natuur
  • De rechten van de lokale bevolking en arbeiders
  • Het welzijn van de bevolking, arbeiders en dieren

Daarnaast is het belangrijk dat de natuur in de toekomst behouden blijft. Dit betekent bijvoorbeeld dat er slechts één keer in de dertig jaar een beperkt aantal bomen gekapt mogen worden. Golden Flame heeft sinds 12 december 2006 het FSC-keurmerk, waardoor we als haardhout leverancier haardhout met FSC label mogen verkopen.

Gecertificeerd haardhout van Golden Flame

Het is een verantwoorde keuze om gecertificeerd haardhout te kopen voor je openhaard. Je draagt daardoor bij aan duurzaam bosbeheer en de natuur in het algemeen. Het FSC-keurmerk staat voor een goede verzorging van de natuur, want er wordt beperkt geoogst. Daardoor heeft de natuur de tijd om te herstellen en er worden soms bomen nog bijgeplant. Daarnaast wordt er goed voor de plaatselijke bevolking gezorgd en het is goed voor het klimaat. Wil je gecertificeerd openhaardhout kopen? Dan kun je verschillende FSC® producten kopen in onze webshop!

Cor Dees