Eerste keer openhaard of kachel aansteken
Op winterse dagen verlang je vaak naar één ding: warmte. Met een open haard of houtkachel kun je al snel je huis lekker opwarmen en het zorgt voor extra gezelligheid. In de zomer kun je buiten ook van een houtkachel genieten, als het ‘s avonds afkoelt. Heb je nooit eerder je open haard of houtkachel gebruikt? Dan is het fijn om te weten hoe je dit het beste kunt doen, zodat jij een veilig vuurtje in je open haard of houtkachel hebt. Lees snel verder!
Hoe bereid je je voor?
Een goede voorbereiding is het halve werk, dat geldt ook voor het aansteken van je open haard of kachel. Om veilig in je open haard of houtkachel te stoken, is het belangrijk dat je deze minstens een keer per jaar professioneel laat vegen en nakijken. Een vervuild of verstopt kanaal kan namelijk een schoorsteenbrand of koolmonoxidevergiftiging als gevolg hebben. Daarnaast moet je zorgen dat je de juiste middelen in huis hebt voor het aanmaken van je houtkachel. Zorg dat je genoeg brandhout in hebt geslagen en dat je aanmaakhout en aanmaakblokjes in huis hebt. Dan ben je klaar om je open haard of houtkachel aan te maken. Het beste is het om haardhout met een vochtpercentage van 15% tot 20% te gebruiken voor het stoken van je houtkachel of open haard.
Houtkachel aansteken volgens de Zwitserse methode
Je kunt het beste je houtkachel aansteken volgens de Zwitserse methode. De meeste mensen steken hun open haard of houtkachel van onderen aan, maar bij de Zwitserse methode wordt de houtkachel van boven naar onder aangestoken. Je steekt het vuur dus van boven aan. Deze methode is het beste voor een goed open haardvuur, omdat je al vanaf het begin een bijna volledige verbranding krijgt. Hierdoor voorkom je bovendien rookoverlast en heb je minder uitstoot van stof.
Voor de Zwitserse methode is het belangrijk dat je de luchttoevoer van je houtkachel of open haard volledig open zet. Daarna stapel je de stukken hout van dik naar dun, met een beetje afstand ertussen en kruislings op elkaar. Dit doe je daar bovenop ook met de aanmaakhoutjes en daarop leg je het aanmaakblokje. Vervolgens steek je het aanmaakblokje aan, waardoor het vuur van boven naar onder zal branden. Zo kun je je haardhout veilig stoken, want het vuur is meer gecontroleerd en brandt langer. Wanneer je de onderste grote blokken ziet branden, kun je de luchttoevoer een beetje terugzetten.
Wat doe je als je klaar bent?
Wanneer je klaar bent met het stoken van je houtkachel of open haard, is het belangrijk dat je deze ook goed reinigt. Dit doe je als het hout volledig is opgebrand, want bij onvolledige verbranding kan er een afzetting van creosoot ontstaan. Dit is een brandbare, teerachtige stof en deze stof is gevaarlijk. Bij een temperatuur van 500 graden, wat in veel open haarden en kachels tegenwoordig makkelijk bereikt wordt, is dit brandbaar en kan het voor schoorsteenbranden zorgen. Wanneer de kachel of open haard afgekoeld is, kun je deze reinigen met een speciale borstel. Met deze borstel reinig je ook de ventilatieroosters. Het is ook belangrijk om de asla schoon te maken en je ruiten te reinigen wanneer je in huis hebt gestookt. Zo houd je jouw open haard of houtkachel ook veilig voor de volgende keer.
- Haardhout aanbieding september - 1 september 2024
- Barbecueën, outdoor-cooking met openhaardhout - 27 augustus 2024
- Creosoot verwijderen: alles wat u moet weten - 21 augustus 2024