Om de openhaard of houtkachel veilig aan te steken, heb je aanmaakhout en aanmaakblokjes nodig. Er zijn verschillende soorten aanmaakblokjes en verschillende houtsoorten om de blokjes voor te gebruiken. Zo heb je het meest duidelijke verschil tussen witte aanmaakblokjes en bruine aanmaakblokjes. Daarnaast heb je nog biologische aanmaakblokjes, waar alleen milieuvriendelijke en natuurlijke materialen voor gebruikt zijn. Ook witte en bruine aanmaakblokjes bestaan uit hout, maar hier zitten ook andere materialen in.

Bepaal de houtsoort

Elke houtsoort kan een andere brandduur hebben. Berken- en elzenhout hebben een brandduur van 1 tot 1,5 uur, terwijl beuken-, essen- en eikenhout wel 1,5 tot 2 uur kunnen branden. De keuze in houtsoort is ook afhankelijk van de ruimte die je wilt verwarmen, wanneer en hoe lang je wilt verwarmen, het formaat van de openhaard of kachel en de soort openhaard of kachel. Als je dit gekozen hebt, kun je kijken hoeveel aanmaakblokjes je nodig hebt. Voor grote kisten met beuken- of eikenhout wordt aanbevolen om 5 zakjes aanmaakhout en 1 grote zak aanmaakblokjes van 192 stuks erbij te nemen. Voor de overige houtsoorten is dat 3 zakjes aanmaakhout, met 1 zak aanmaakblokjes van 192 stuks. Uiteindelijk komt dit neer op ongeveer 2 tot 4 aanmaakblokjes voor een normale openhaard of houtkachel.

27 netzakken ovengedroogd beukenhout FSC

Soorten aanmaakblokjes

Naast de keuze in houtsoort, heb je ook een keuze in het soort aanmaakblokje. Je hebt witte, bruine en biologische aanmaakblokjes. Witte aanmaakblokjes worden steeds minder gebruikt en ook minder aangeraden, omdat er chemische ontbrandingsmiddelen in zitten. Deze aanmaakblokjes zijn niet heel milieuvriendelijk en de stoffen erin kunnen zelfs tot ontploffing leiden. Bruine aanmaakblokjes bevatten deze chemische stoffen niet en zijn daardoor een stuk veiliger om te gebruiken. Deze aanmaakblokjes zijn ook zonder risico op giftige dampen te gebruiken voor het aansteken van de barbecue, wat je met witte aanmaakblokjes beter niet kunt doen. Daarnaast kun je ook kiezen voor biologische aanmaakblokjes. Deze zijn het minst schadelijk voor het milieu en bestaan uit 100% natuurlijke materialen.

Haardhout Staatsbosbeheer

Zijn aanmaakblokjes duur?

De prijs van aanmaakblokjes is afhankelijk van het soort blokje en het merk. Golden Flame verkoopt goedkope aanmaakblokjes van goede kwaliteit. Daarnaast is het belangrijk dat je ook aanmaakhoutjes aanschaft. Om de aanmaakblokjes aan te steken, kun je het beste gebruik maken van lange lucifers of een aansteker met een langere steel. Om de kachel of openhaard op een goede manier aan te steken, plaats je aanmaakhoutjes haaks op de aanmaakblokken. Vervolgens leg je een paar aanmaakblokjes op de houtjes en steek je deze aan met een lange lucifer of lange aansteker.

Cor Dees