Openhaard of houtkachel reinigen

Welk hout is geschikt voor een houtkachel

Of een houtkachel van de juiste kwaliteit noodzakelijk is voor een optimaal stookproces. Jazeker. Maar of dat het enige is? Zeker niet! Eigenlijk kunnen we wel zeggen dat alles valt of staat met het juiste hout. Welk hout dat voor u is, is afhankelijk van het type houtkachel, de grootte ervan en het doeleinde: is dat ter verwarming of vooral ten behoeve van de sfeer?

In het algemeen geldt dat u het duurzaamst kunt stoken met de harde houtsoorten. Anderzijds betekent dit wel dat u een houtsoort in huis haalt die zich minder makkelijk laat ontsteken. Golden Flame vertelt u graag meer over de verschillende typen houtsoorten, zodat u nog beter kunt beslissen welke het meest geschikt is voor uw houtkachel.

Wat is het beste hout voor een houtkachel?

Wat het beste hout is voor een houtkachel? Als u het bovenstaande zorgvuldig heeft gelezen, weet u dat hier geen eenduidig antwoord op bestaat. Om u te helpen in het beslisproces, zetten we hier vijf houtsoorten voor u op een rijtje: eikenhout, berkenhout, elzenhout, beukenhout en essenhout. Deze kunt u stuk voor stuk tegen concurrerende prijzen bij ons aanschaffen. Indien u uw bestelling van maandag tot vrijdag vóór 14.00 plaatst, ontvangt u deze de eerstvolgende werkdag.

  • Eikenhout: eikenhout is een hardhoutsoort en heeft daardoor een grote dichtheid. In de praktijk betekent dit dat het hout lang brandt en zijn warmte langzaam en gelijkmatig afgeeft. Eikenhout is vooral geschikt voor ervaren stokers. U kunt eikenhout het beste gebruiken in een middelgrote tot grote kachel.
  • Berkenhout: dit  is een middelharde houtsoort. Specifieker gezegd: het is de hardste houtsoort van de zachte houtsoorten. Daardoor combineert het een eenvoudig stookproces met mooie vlammen en een hoge warmteopbrengst. Berkenhout produceert ook nog eens een aangename geur. Berkenhout kunt u in houtkachels van iedere omvang gebruiken, ook in de kleine.
  • Elzenhout: elzenhout is een zachte houtsoort. Dat betekent dat deze wat minder lang brandt dan de hardhoutvarianten. Daar staat dan wel weer tegenover dat deze binnen korte tijd veel warmte afgeeft. U kunt elzenhout het beste in kleinere houtkachels gebruiken.
  • Beukenhout: deze houtsoort is een hardhoutsoort. Net als eikenhout brandt hij lang en gelijkmatig. Bovendien is er van rookvorming nauwelijks sprake en ook voor vonken hoeft u niet te vrezen. Dat maakt beukenhout in het algemeen een populaire keuze voor houtkachels. Het is geschikt voor zowel grote als kleine kachels.
  • Essenhout: essenhout is een houtsoort die tussen hard en zacht in zit. Het heeft een gemiddelde dichtheid en brandt relatief snel. U kunt deze houtsoort het beste aanschaffen wanneer u over een middelgrote houtkachel beschikt.

Het beste hout voor een kleine houtkachel

In het overzicht hierboven heeft u kort al even kunnen lezen welke houtsoorten u kunt gebruiken voor een kleine, middelgrote of grote houtkachel. Voor een exemplaar van klein formaat geldt het advies om elzenhout, berkenhout of beukenhout te gebruiken. Deze houtsoorten laten zich gemakkelijk hanteren en bereiken snel een hoge warmteafgifte.

Kachelhout in de houtkachel

Mag geperst hout in de houtkachel?

Geperst hout is, de naam zegt het al, een geheel van houtdeeltjes die onder invloed van druk en hitte aan elkaar zijn gehecht. Houtbriketten zijn daar het bekendste voorbeeld van. Het hout waarvan deze gemaakt zijn, is onbehandeld. Dat is essentieel voor de efficiëntie van het brandproces en de gezondheid van de leefomgeving. Houtbriketten vormen een goed alternatief voor haardhout in de vorm van blokken. U kunt ze prima gebruiken in uw houtkachel. Net als ovengedroogd hout hebben ze een laag vochtpercentage. U kunt dus rekenen op een hoge warmteafgifte en een schone verbranding.

Nieuw op het gebied van stoken? Begin met berkenhout

Verwarmen middels een houtkachel is de laatste jaren flink in populariteit gestegen. Dat heeft verschillende oorzaken: de energiecrisis, maar ook de behoefte van mensen om extra sfeer in hun woning te brengen. Een houtkachel heeft zodoende een praktische functie en een sfeerfunctie. Bent u een beginnend stoker? Dan kunt u beter niet direct voor hardhout kiezen. Berkenhout is in uw geval dan het beste openhaardhout. Het ontsteekt namelijk makkelijk en brandt snel. Het stoken is daardoor niet intensief.

Welk hout mag niet in de houtkachel?

Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor gebruik in een houtkachel. Naaldhout dient u te allen tijde links te laten liggen. Deze bevatten veel hars en zullen om die reden creosootvorming in het rookkanaal veroorzaken. Ook behandeld hout mag u niet gebruiken; de verbranding daarvan kan chemische dampen doen vrijkomen. Het beste kiest u altijd voor gedroogd hout met een vochtigheidspercentage van maximaal 20 procent. Bij Golden Flame vindt u uitsluitend houtsoorten die u een efficiënte en veilige verbranding garanderen.

Cor Dees