Bij Golden Flame kunt u openhaardhout kopen dat onmiddellijk brandt. Het hout wordt in een droogkamer gedroogd tot het vochtgehalte van het hout 20% bereikt, het ideale percentage voor verbranding. De houtblokken hebben allemaal dezelfde lengte, dus ze zijn gemakkelijk te hanteren en passen altijd in uw open haard of kachel. Als u voor 14.00 uur bestelt, heeft u het de volgende dag in huis. De prijs is inclusief BTW en verzendkosten. Heeft u hulp nodig bij uw keuze? U kunt ons mailen of bellen (0297-261304). Ook kunt u gebruik maken van onze Keuzehulp.

Openhaardhout van de beste prijs en kwaliteit bij Golden Flame

Golden Flame is een van de grootste leveranciers van Nederland. Wij zijn producent en groothandel. Veel van onze producten produceren wij zelf zodat wij de laagste prijs kunnen garanderen. Door onze eigen productie in Nederland en Polen hebben wij zelf de controle over de kwaliteit van het brandhout. Hierdoor beschikken wij over het beste haardhout. Er is veel verschil in kwaliteit, bijna al ons haardhout is ovengedroogd. Het drogen van het hout gebeurt op onze eigen locatie in Polen. Verder kopen wij ons brandhout in Oost Europa. Door onze jarenlange ervaring weten wij precies waar we het hout moeten inkopen en hebben wij door de jaren heen een zeer betrouwbaar netwerk opgebouwd.

Openhaardhout bestellen bij Golden Flame

Bent u op zoek naar openhaardhout en wilt u houtblokken kopen? Bij Golden Flame hebben we vele verschillende soorten haardhout. Of u nu op zoek bent naar ovengedroogd of windgedroogd openhaardhout, bij Golden Flame vindt u zeker wat u zoekt. Wij hebben een ruime selectie berkenhout, beukenhout, eikenhout, elzenhout en essen haardhout in ons assortiment. Iedere houtsoort heeft zijn eigen brandwaarde en vlammenspel. Wilt u advies over welke houtsoort het beste bij uw wensen past? Of bijvoorbeeld meer weten over eiken haardhout wat te koop staat in onze webshop? Bekijk dan onze keuzehulp. Wij zijn al ruim 50 jaar producent en leverancier van brandhout in Nederland.

Openhaardhout kopen

Openhaardhout kopen voor particulieren

Sinds 1972 verkopen wij openhaardhout. Via onze webshop kunnen particulieren openhaardhout en houtblokken kopen. Bestellingen leveren wij vanaf 1m3 GRATIS bij u thuis.

U kunt hierboven direct kopen. U kunt ook nog extra losse artikelen mee bestellen zoals onze aanmaakblokjes, aanmaakhout, aanmakers, houtbriketten, haardblokken en schoorsteenreinigers. Als u aanwezig bent overhandigt de chauffeur u persoonlijk losse producten, zoals aanmaakhout of aanmaakblokjes. Als u niet aanwezig bent plaatst de chauffeur de producten op de best mogelijke plek. Brandhout kopen doet u dus bij Golden Flame!

Hoe werkt de levering van van Golden Flame?

Levering gebeurt altijd op een datum dat het u uitkomt. Dit kunt u zelf aangeven tijdens het bestelproces. Wij hebben ook een oplossing wanneer u zelf niet aanwezig kunt zijn om uw bestelling in ontvangst te nemen. U kunt dan bij de bestel notities aangeven waar u de pallet geplaatst wilt hebben. Onze chauffeur zal uw bestelling vervolgens op de aangegeven plek plaatsen. Wij leveren alle bestellingen met behulp van een elektrische pompwagen op een houten pallet. Houd er rekening mee dat vanwege het gewicht van de bestellingen er geen levering plaats kan vinden op opstaande randen, gras, grind en onverharde wegen. Bestellingen leveren wij vanaf één pallet gratis door heel Nederland.

Openhaardhout kopen

Levering kleine bestellingen

Wilt u een kleine bestelling van openhaardhout in zakken doen? In de regio leveren wij vanaf 23 netzakken gratis op zaterdag. Wij leveren met onze eigen gesloten bestelwagen op de afgesproken plek. U kunt ook losse artikelen mee bestellen zoals onze aanmaakblokjes, aanmaakhout, aanmakers, haardblokken en schoorsteenreinigers. Als u aanwezig bent overhandigt de chauffeur u persoonlijk losse producten, zoals aanmaakhout of aanmaakblokjes. Als u niet aanwezig bent plaatst de chauffeur de producten op de best mogelijke plek. Bestellingen worden geleverd van maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur en 17:00 uur.

Openhaardhout kopen

Levering grote bestellingen

Bestelt u onze 1- en 2 kuubs kisten voor 14:00 uur dan leveren wij uw bestelling gratis binnen 1 werkdag na de orderontvangst en betaling. Wij bezorgen op maandag t/m vrijdag tussen 08:00 uur en 17:00 uur. Bij de producten in onze webshop kunt u de door u gewenste leverdatum selecteren. Na ontvangst van uw bestelling nemen wij contact met u op over de datum van de levering. In onze webshop kunt u vooraf betalen via iDEAL. De chauffeur plaatst de kist tot waar hij met de palletwagen kan komen. Wij kunnen de bestelling op uw adres afleveren zonder dat u hier speciaal thuis voor hoeft te blijven.

Openhaardhout kopen met FSC-keurmerk van Staatsbosbeheer

Golden Flame koopt zijn openhaardhout in Nederland al meer dan 40 jaar bij Staatsbosbeheer. Door dit in Nederland in te kopen via Staatsbosbeheer kiezen wij voor hout dat afkomstig is van Nederlandse bodem en bossen die verantwoord beheerd worden. Hout met een FSC-keurmerk voldoet bovendien aan de normen van het Forest Stewardship Council. FSC®-certificatie betekent dat het bos van oorsprong onafhankelijk geïnspecteerd en geëvalueerd wordt, volgens strikte eisen op vlak van milieu en sociale en economische eisen zoals goedgekeurd door de Forest Stewardship Council A.C.®. Zo weet u dus zeker dat u voor duurzaam en verantwoord kiest. Vrijwel ons hele assortiment bestaat uit het FSC-keurmerk.

Haardhout van Staatsbosbeheer kopen voor de beste prijs

Hout afkomstig van Nederlandse bodem én gerooid uit verantwoord beheerde bossen. Dat is waar het FSC-keurmerk voor staat. Onze houtblokken zijn dan ook met recht kwaliteitshout te noemen. De prijs ligt wellicht iets hoger dan voor hout met een lagere kwaliteitsstandaard, maar de voordelige eigenschappen van het hout compenseren dit ruimschoots. Met FSC-gekeurd hout kunt u namelijk veel duurzamer en langer stoken. U koopt haardhout van Staatsbosbeheer altijd voor de beste prijs bij Golden Flame!

Het juiste openhaardhout vinden

Goed hout is er in vele soorten en kwaliteiten. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke kenmerken en eigenschappen. Wanneer je kennis hebt van deze eigenschappen kun je bewuster en beter stoken en meer plezier beleven aan je haardvuur. Zo zijn er soorten welke gemaakt zijn van loofbomen zoals bijvoorbeeld berkenhout, beukenhout en essenhout en zijn er  soorten welke gemaakt zijn van naaldbomen zoals dennenhout en hout van de spar. De prijs is afhankelijk van het soort haardhout, de hoeveelheid en de grootte die u kiest.

Loofhout is het meest geschikt om te stoken

De loofhoutsoorten zijn het meest geschikt om mee te stoken en de naaldhoutsoorten minder geschikt. Het gebruik van naaldhout als hoofdbrandstof voor binnen gebruik raden wij af. Dit komt doordat naaldhout veel hars bevat. Deze hars geeft tijdens het stoken vonken af en vervuild uw rookkanaal. Door deze vonken kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Voor buiten in de vuurkorf of buitenhaard en als aanmaakhout is naaldhout prima te gebruiken.

Openhaardhout kopen
Openhaardhout kopen

Wat is de juiste lengte voor openhaardhout?

In de praktijk bestaan niet echt goede of foute afmetingen. Het ligt er maar net aan of de houtblokken goed te branden zijn in uw openhaard of kachel. De keuze van de bloklengte is afhankelijk van de grootte van uw kachel of openhaard en van uw eigen voorkeur. Meestal wordt ervoor gekozen om haardhout te kopen dat een lengte van +/- 25-30cm. Golden Flame verkoopt enkel blokken met een lengte van 24-26 cm. Dit hebben wij in de volgende houtsoorten beschikbaar; berkenhout, beukenhout, eikenhout, essenhout en elzenhout. Bekijk ook onze maandaanbiedingen.

Openhaardhout online kopen in onze webshop

Wilt u graag houtblokken kopen van hoge kwaliteit. Bij Golden Flame kunt u direct online bestellen in onze webshop. In ons uitgebreide aanbod vindt u altijd een houtsoort die bij uw wensen past. Per houtsoort beschrijven we de eigenschappen, brandduur en het vlammenspel. Mocht u er toch niet aan uitkomen, dan kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met onze klantenservice voor persoonlijk advies.

Globaal kan worden gezegd dat er hardere en zachtere houtsoorten zijn. Dit wordt bepaald door de structuur van de houtsoort. Deze structuur ontstaat tijdens het groeiproces van de boom. Toch ontlopen de brandwaardes van de verschillende openhaardhout soorten elkaar niet veel. Zowel de zachtere als de hardere soorten hebben een brandwaarde die ligt tussen de 4,1 KWh/kg en 4,3 KWh/kg.

Brandwaarde berkenhout: 4,3 KWh/kg

Brandwaarde beukenhout: 4,2 KWh/kg

Brandwaarde elzenhout: 4,1 KWh/kg

Brandwaarde eikenhout: 4,3 KWh/kg

Brandwaarde essenhout: 4,2 KWh/kg

Als u zo lang mogelijk wilt genieten van uw haardvuur is het van belang dat u droog openhaardhout gebruikt. Dit betekent dat het vochtpercentage 20-25 % of lager moet zijn. Hierna is het belangrijk om te bepalen welke houtsoort het beste past bij uw situatie. Voor het bepalen van de juiste soort zijn de volgende punten van belang:

 • Wat voor ruimte wilt u verwarmen
 • Wanneer wilt u de ruimte verwarmen
 • Hoe lang wilt u de ruimte verwarmen
 • De grootte van uw openhaard of kachel
 • Wat voor soort kachel of openhaard heeft u
 • Stookt u voor de gezelligheid of voor het rendement

Als u een kleine openhaard of kachel heeft of alleen s’ avonds wilt stoken voor de gezelligheid, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor ovengedroogd elzen-, berken– of essenhout. Met deze soorten wordt de ruimte relatief snel verwarmd en kunt u de temperatuur redelijk snel bijsturen. Bij het gebruik van een grotere openhaard of kachel en als u voor rendement gaat adviseren wij om ovengedroogd beuken-, eiken– of essenhout te gebruiken. Deze soorten hebben een hoog rendement en blijven lang liggen. Ze geven over een langere periode veel warmte af.

Toevoer van zuurstof

Een goed vuur heeft voldoende zuurstof nodig om optimaal te kunnen branden. Daarom dient de toevoer van zuurstof bij uw vuur tijdens het stoken goed afgestemd te worden. Bij te weinig zuurstof gaat uw openhaardhout smeulen en zal het vuur gaan smoren. Het vuur brandt dan veel minder waardoor het niet volledig verbrandt. Door deze onvolledige verbranding is het rendement erg laag en ontstaan er veel schadelijke stoffen. Als er te veel zuurstof is zal het juist erg snel opbranden en ontstaat er te veel warmte. Deze overvloed aan warmte zal voor een groot deel door de schoorsteen verdwijnen. Het is daarom van belang om een goede middenweg in te vinden, zodat er voldoende zuurstof aanwezig is om uw openhaardhout optimaal te laten verbranden.

Let op de kleur van de vlammen en op de rook welke uit uw schoorsteen komt. Een goed vuur geeft helder gele en gelijkmatige vlammen en er zal weinig tot geen rook uit de schoorsteen komen. Deze rook (waterdamp) is bij een goede verbranding wit of kleurloos. Dankzij de hoge temperatuur van uw vuur ontstaat er een optimale verbranding en haalt u een zuinig en hoog rendement.

Oranje, donkere vlammen en/of donkere rook geven aan dat de verbranding niet goed is. Deze onvolledige verbranding ontstaat wanneer het openhaardhout te nat of vervuild is. Of wanneer er onvoldoende zuurstof en trek aanwezig is. Controleer dus regelmatig of u goed openhaardhout gebruikt en of u goed stookt.

Heeft u een allesbrander? Neem dit niet te letterlijk; je kan en mag er niet alles in verbranden. Verbrand enkel droog, schoon en onbewerkt openhaardhout. Dus geen plastic, spaanplaat en geverfd hout en dergelijke.

Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het nog langer te laten drogen. Als u stookt met nat openhaardhout zal het hout tijdens de verbranding gaan knetteren en er zal veel donkere rook ontstaan. Een teveel aan vocht in het hout zorgt namelijk voor een onvolledige verbranding. Er ontstaat koolmonoxide, methaangas en teer- en stofdeeltjes. Dit zorgt voor vervuiling van de haard, het rookkanaal én van het milieu.

Het is moeilijk om precies aan te geven hoe lang een soort brandt. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste heeft iedere houtsoort zijn eigen specifieke kenmerken zoals de hardheid. Verder is het vochtpercentage erg belangrijk. Maar ook de manier van stoken is van invloed op de brandduur. De brandduur van onze openhaardhout soorten zijn ongeveer als volgt:

Berkenhout – 1 tot 1,5 uur per blok

Elzenhout – 1 tot 1,5 uur per blok

Beukenhout – 1,5 tot 2 uur per blok

Essenhout – 1,5 tot 2 uur per blok

Eikenhout – 1,5 tot 2 uur per blok

Voor een mooi en goed haardvuur en optimaal rendement zijn een aantal punten van belang. Indien u met onderstaande aspecten rekening houdt, ontstaat er een mooi haardvuur met een hoog rendement. Dit is goed voor u en voor het milieu.

 1. Wat uw keuze ook wordt, het openhaardhout dient voldoende droog te zijn. Dat wil zeggen een vochtpercentage van maximaal 20%. Hierdoor heeft u een hoog rendement en ontstaat er een volledige verbranding.
 2. Het openhaardhout dient schoon en vrij te zijn van verontreinigingen zoals verf-, lak- en lijmresten. Schoon haardhout heeft een hoger rendement en is beter voor uw rookkanaal en het milieu. Afval van tuin- en bouwhout zijn dus ongeschikt.
 3. Voor een mooi en goed vuur is voldoende zuurstof nodig. Hierdoor ontstaat er een optimale en schone verbranding met het hoogste rendement en zo min mogelijk vervuiling.
 4. Stem de houtsoort en het aantal blokken af op uw kachel of openhaard. Gebruik voor een (kleinere) speksteen kachel bijvoorbeeld elzen– of berkenhout en voor uw (grotere) openhaard essen-, eiken– of beukenhout.
 5. Kies voor het FSC-keurmerk. Zo weet u zeker dat uw hout uit een verantwoord beheerd bos komt.

Wij adviseren u dan om één van onze hardere houtsoorten te kiezen. Zoals bijvoorbeeld essen-, beuken- of eikenhout. Deze houtsoorten hebben een langzamere verbranding en geven heel veel warmte af over een langere tijd.

Wat uw keuze ook wordt, het openhaardhout dient voldoende droog te zijn. Dat wil zeggen een vochtpercentage van maximaal 20%. Hierdoor heeft u een hoog rendement en ontstaat er een volledige verbranding.

Openhaardhout is kort gezegd in twee verschillende soorten te verdelen; de zachtere en hardere houtsoorten. De zachtere houtsoorten zijn onder andere berken- en elzenhout. Deze groeien sneller dan de hardere houtsoorten. Hierdoor hebben deze soorten dikkere jaarringen en een meer open structuur. Door deze open structuur is de dichtheid van het hout minder en is het minder hard. Hierdoor is het berken- en elzenhout makkelijker aan te steken en geeft het snel warmte af. Hardere en zachtere houtsoorten zijn beiden geschikt voor de openhaard en kachel. Het voordeel van de hardere houtsoorten als essen, beuken en eiken is dat het over een langer periode zijn warmte afgeeft. Bij deze soorten ontstaan er meer kolen die langer blijven gloeien. Dit zorgt voor veel sfeer en lang stookplezier. De zachtere houtsoorten welke wij verkopen zijn elzen- en berkenhout. Beide soorten zijn makkelijk aan te steken en geven over een kortere periode zeer veel warmte af.

Het verschil tussen harde en zachte openhaardhout soorten is dus het gemak van het aansteken bij de lichtere soorten en de kortere brandduur met een snelle warmte afgifte. Terwijl de hardere soorten moeilijker zijn aan te steken en een langere brandduur en langzame warmteafgifte hebben. Zowel de zachtere als de hardere haardhout soorten hebben een brandwaarde die ligt tussen de 4,1 KWh/kg en 4,3 KWh/kg.