De kans is groot dat u er al eens van heeft gehoord: RUF briketten. Ze worden alsmaar geliefder en dat is niet zonder reden. Ze leveren veel warmte en ook nog eens een schone verbranding op. Bovendien heeft u het haardvuur in een handomdraai op gang. RUF briketten hebben namelijk een erg laag vochtpercentage en daardoor branden ze gemakkelijk. Golden Flame mag zich al bijna 140 jaar specialist in houtskool en aanverwante producten noemen. Uiteraard vindt u ook RUF briketten in ons assortiment.

Op deze pagina vertellen we u meer over wat RUF briketten precies zijn, welke voordelen ze u opleveren en hoe u ermee stookt.

Wat zijn RUF briketten?

Laten we beginnen bij de eerste vraag: wat zijn RUF briketten nu eigenlijk? RUF is de afkorting voor het Duitse Rechte Uniförme Form. Die uitleg verraadt meteen hoe de briketten eruitzien: recht, langwerpig en stuk voor stuk hetzelfde. Dat is dus al een eerste duidelijk verschil met haardhout. De briketten zijn handig in gebruik en laten zich door hun vorm ook gemakkelijk stapelen.

Ze zijn van zaagsel en houtsnippers gemaakt en hebben een zeer hoge dichtheid. Daarom leveren ze u zo een efficiënte verbranding en hoge energiewaarde op. Niet voor niets zijn ze dan ook een populaire keuze onder eigenaren van verwarmingssystemen die op zoek zijn naar een efficiënt stookproduct. De briketten zijn vooral erg geschikt voor kleinere kachels en haarden.

RUF briketten stoken

Bent u brandhout gewend? Dan kan het natuurlijk even wennen zijn om met RUF briketten te stoken. Desondanks zult u dit snel onder de knie hebben. Wel is het van belang dat u daarbij gestructureerd te werk gaat. En dat u weet dat u aanmaakmateriaal (aanmaakhoutjes of aanmaakblokjes) nodig heeft om het vuur op gang te kunnen brengen. Dat is nu eenmaal inherent aan het massieve karakter van deze RUF briketten.

U kunt de briketten het beste in een driehoek neerleggen en het aanmaakmateriaal daartussen leggen. Zodra de briketten goed branden, kunt u de luchttoevoer op de gewenste stand zetten om zo de voor u ideale temperatuur te bereiken. Voor extra lang plezier van uw vuur zou u er eventueel voor kunnen kiezen om de briketten met stookhout te combineren.

De voordelen van RUF briketten

 Kiest u voor RUF briketten? Dan profiteert u van verschillende voordelen. Laten we die eens puntsgewijs op een rijtje zetten.

  1. Hoge energiewaarde: de compacte structuur van de RUF briketten zorgt ervoor dat ze veel warmte produceren. Dat maakt ze een kosteneffectieve keuze.
  2. Langdurige verbranding: dezelfde compactheid zorgt ervoor dat de briketten ook langdurig branden. Ook dit draagt bij aan de kosteneffectiviteit ervan.
  3. Weinig as en rook: RUF briketten bestaan uit samengeperst zaagsel en houtsnippers. Daardoor produceren ze doorgaans minder rook dan traditioneel openhaardhout. Dat betekent een schone binnenomgeving en een rookkanaal dat veel minder snel vervuild raakt. Ook produceren de briketten minder as, waardoor u de asla van uw kachel niet elke keer hoeft te legen.
  4. Milieuvriendelijk product: tot slot doet u ook het milieu een plezier. De briketten worden namelijk van restproducten gemaakt én ze produceren, zoals we al noemden, minder rook.

Advies voor de opslag van RUF briketten

Wanneer u besluit RUF briketten te kopen, wilt u deze natuurlijk in optimale staat kunnen bewaren. Volgt u daarom onze adviezen voor de opslag van de briketten op. De opslagplaats moet altijd koel, droog en goed geventileerd zijn. Vocht, maar ook direct zonlicht doet de kwaliteit ervan allesbehalve goed. Beide factoren beïnvloeden de verbranding van de briketten namelijk negatief. Vocht zorgt voor meer rookontwikkeling en een minder efficiënt brandproces. Zon leidt op zijn beurt tot een te sterke verdroging van de briketten.

Veelgestelde vragen over RUF briketten

Wilt u meer weten over het stoken van RUF briketten? Werpt u dan ook eens een blik op onze antwoorden op de vaakst gestelde vragen hieronder.

Het is moeilijk om te zeggen wat de exacte brandduur van RUF briketten is. Dat is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Daarbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de grootte van de briketten. Ook de manier waarop u de luchttoevoer regelt is van invloed. Doorgaans hebben RUF briketten echter een brandduur van enkele uren. Dat u lang kunt genieten van een warm en gezellig vuur, staat dus vast.

Het belangrijkste verschil tussen RUF briketten en andere houtbriketten is de brandduur. RUF briketten branden wat minder lang dan Pini Kay briketten, maar aanzienlijk langer dan de ‘standaard’ houtbriketten. Ze zijn daarom bij uitstek geschikt voor eigenaren van houtkachels en openhaarden die efficiëntie voorop stellen.