Hoe de openhaard of kachel aanmaken volgens de Zwitserse methode?

Zo haal je hoog rendement uit jouw haardhout

Heb je een houtkachel of open haard, dan zul jij je vast wel eens hebben afgevraagd hoe je dit nu het voordeligst kunt doen. In deze blog geven we uitleg over hoe je het maximale rendement uit jouw haardhout kunt halen.

Het meeste uit jouw haardhout halen

Er zijn een aantal algemene tips die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat je meer rendement uit jouw haardhout haalt. Schoon stoken is hierbij een van de belangrijkste manieren om dit voor elkaar te krijgen. Dit betekent: de wanden van de kachel of open haard regelmatig schoon vegen en roetaanslag verwijderen voordat de laag al te dik wordt. Ook de schoorsteen jaarlijks laten vegen is belangrijk. Dit voorkomt het risico op schoorsteenbrand. Zorg ook voor voldoende luchttoevoer tijdens het branden en gebruik altijd schoon en droog hout om te branden. Houtblokken met verfresten, geïmpregneerd hout of spaanplaten gebruiken is nooit een goed idee. Let ook op voldoende afstand tussen de houtblokken (lees ook onze blog over het gebruik van een open haard) en gebruik houtsoorten die geschikt zijn voor stoken. Dit zijn onder andere eikenhout, essenhout en berkenhout.

Kachel aansteken

Briketten als alternatief om mee te stoken

Wil je een product gebruiken wat zowel voor iedere kachel als open haard gebruikt kan worden? Dan zijn houtbriketten een goed alternatief. Houtbriketten zijn gemaakt van samengeperst houtzaagsel wat is overgebleven na het houtzagen in een houtzagerij. Voor het samenpersen wordt geen bindmiddel gebruikt, dus het eindproduct is een zeer milieuvriendelijk product wat ook nog eens het restafval van houtzagerijen vermindert. Doordat de briketten voor 100% uit zaagsel van hardhout bestaan en zeer droog zijn, hebben deze briketten een zeer hoog rendement. Bovendien stoten de blokken veel warmte af tijdens het branden, dus het is zeker een goed alternatief om je houtkachel of open haard mee te verwarmen.

Kachelhout

Advies voor het aantal zakjes aanmaakhout en aanmaakblokjes per kist en houtsoort

Wil je weten wat het aantal zakjes aanmaakhout is dat je moet gebruiken om te stoken? En wil je weten hoeveel briketten en aanmaakblokjes je nodig hebt per kist en houtsoort? Daar kunnen we heel duidelijk over zijn. Bij grote kisten beukenhout en eikenhout worden vijf zakjes aanmaakhout geadviseerd, plus 1 zakje aanmaakblokjes van 192 stuks. Voor alle overige soorten wordt 3 zakjes aanmaakhout en 1 zakje aanmaakblokjes van 192 stuks geadviseerd. Zo heb je altijd voldoende product om jouw hout lang en duurzaam mee te kunnen stoken.

Meer weten over de verschillende soorten haardhout? In onze keuzehulp vind je de verschillende brandeigenschappen per houtsoort.

Cor Dees