haardblokken eikenhout

Over eikenhout

De eik is een bijzonder sterke loofboom die van nature over heel Europa voorkomt. De eik wordt ook wel de koning van het woud genoemd. Hij kan honderden jaren oud worden en zo’n 30 meter hoog. In met name Engeland zijn er exemplaren bekend die ouder zijn dan 1000 jaar.

De bekendste en meest voorkomende soort is de zomereik. Er zijn groenblijvende eiken maar ook eiken die in de herfst hun blad verliezen. Eiken hebben een grove takstructuur met een diepgegroefde bast die groengrijs van kleur is. Jonge eiken hebben een gladde bast. Hoe ouder de eik hoe dieper de lengtegroeven zijn in de eik. Deze dikke bast beschermt de eik tegen insecten en dergelijke.

Eikenhout bestellen

Hieronder kunt u direct uw eikenhout bestellen. Wij leveren het hele jaar uit voorraad. Als u voor 14:00 uur bestelt dan wordt het eikenhout de volgende werkdag bezorgd. Al onze prijzen zijn inclusief BTW en inclusief levering binnen Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden. Tijdens het bestelproces kunt u zelf een leverdatum kiezen zodat u de bestelling ontvangt wanneer het u uitkomt!

De eik is herkenbaar aan zijn laag tot aan de grond reikende takken. De eik groeit het beste op voedselrijke diepe klei- en leembodems en houdt van licht. In vroeger tijden waren er over heel Europa uitgestrekte eikenbossen. Door de vele kap in de middeleeuwen voor o.a. de woning- en scheepsbouw zijn er niet veel oude oerbossen meer over. Tegenwoordig wordt eikenhout veel gebruikt voor het maken van meubels en vloeren. De eikenboom bevat veel tannine. Zowel de bladeren als de bast bevatten tannine. Het beschermt de eik tegen bacteriën en insectenvraat. Door de aanwezige tannine (looizuur) worden wijn- en whiskyvaten vrijwel altijd van eikenhout gemaakt. De aanwezig tannine levert een positieve bijdrage aan de geur, smaak en houdbaarheid van de alcohol.

Door de aanwezige tannine zuren in het eikenhout dient het openhaardhout zeer goed gedroogd te worden. Zodat de meeste tannines zuren verdwenen zijn uit het openhaardhout. Indien het eiken openhaardhout niet voldoende gedroogd is kunnen deze zuren zorgen voor vervuiling van uw rookkanaal. Er kan dan creosootaanslag ontstaan in uw kachel, haard of rookkanaal. Het ovengdroogde eikenhout van Golden Flame heeft een vochtpercentage van gemiddeld 18%. De ervaren stoker en de rendementsstoker weet het ovengdroogde eikenhout zeer te waarderen. Het brandt zeer lang en geeft een zeer hoge warmteafgifte over een lange tijd. Doordat eikenhout erg taai en hard is, is deze moeilijker aan te steken dan de zachtere openhaardhout soorten. Wij adviseren om het eikenhout aan te steken met aanmaakblokjes en aanmaakhout. Door zijn structuur en hardheid zijn de stukken eikenhout wat grover gekloofd dan bijvoorbeeld elzenhout.

Eigenschappen eikenhout

  • Brandwaardes: ± 4,3 KWh/kg
  • Erg harde en taaie openhaardhout soort
  • Zeer trage en gelijkmatige verbranding
  • Zeer lange brandduur en hoge warmte afgifte over lange tijd
  • Minder mooi vlammenspel met weinig rook, minimaal 3-4 blokken stoken
  • Geschikt voor de grotere kachels en haarden
  • Aansteken met aanmaakblokjes en aanmaakhout