Openhaardhout kopen en bestellen

Wanneer is openhaardhout droog genoeg?

Openhaardhout wordt zogenaamd “droog” genoemd als het vochtigheidspercentage onder de 20% is. Vanaf dit moment is het haardhout droog genoeg om direct te kunnen stoken. Als het vochtigheidspercentage meer dat 20/25% is, dient u het openhaardhout nog langer te laten drogen. Als u stookt met nat openhaardhout zal het hout tijdens de verbranding gaan knetteren en er zal veel donkere rook ontstaan. Een teveel aan vocht in het hout zorgt namelijk voor een onvolledige verbranding. Er ontstaat koolmonoxide, methaangas en teer- en stofdeeltjes. Dit zorgt voor vervuiling van de haard, het rookkanaal én van het milieu.

Droogtijden openhaardhout

Vers gekapt hout kan een vochtpercentage bevatten van wel 50 tot 60%. Je kunt het juiste vochtpercentage zelf bereiken door het openhaardhout op de juiste lengte te zagen en te kloven. Afhankelijk van de houtsoort dient u het openhaardhout dan nog 1,5 tot 3 jaar op de wind en zon te laten drogen. Per houtsoort gelden globaal de volgende droogtijden:

Elzen 1 tot 1,5 jaar
Berken 1 tot 1,5 jaar
Essen 1 tot 1,5 jaar
Beuken 1,5 tot 2 jaar
Eiken 2 tot 3 jaar

Bestel direct droog openhaardhout

Bij ons kunt u droog openhaardhout kopen voor zeer scherpe prijzen. Golden Flame is bijna 50 jaar producent en leverancier van droog openhaardhout in Nederland. Het hele jaar leveren wij uit voorraad.