Aanmaakhout of aanmaakblokjes gebruiken, wat werkt het best?

Aanmaakhout of aanmaakblokjes gebruiken, wat werkt het best?

Aanmaakhout of aanmaakblokjes, wat gebruikt u voor het aansteken van uw vuur? Deze materialen verschillen flink in gebruiksgemak en prijs. Aanmaakhout bestaat uit fijne, droge splinters van naaldhout of populier, die worden samengeperst. Het is een natuurlijk product, brandt snel en heet, en geeft weinig rook. 

Aanmaakhout werkt uitstekend in combinatie met een paar grotere houtblokken. Het is ideaal voor wie graag op traditionele wijze stookt. Aanmaakhout is relatief goedkoop, maar u heeft er vaak meerdere nodig om het vuur goed op gang te krijgen.

Aanmaakblokjes zijn geperste blokjes van houtvezel, in combinatie met plantaardige olie of paraffine. Ze zijn compact, licht van gewicht en makkelijk aan te steken. Het maakt niet uit dat het buiten vochtig is. U heeft er meestal maar één of twee nodig per stookbeurt. De prijs van aanmaakblokjes ligt per stuk iets hoger dan bij aanmaakhout, maar door het lagere verbruik zijn ze in verhouding vaak voordeliger.

Aanmaakhout is een natuurproduct, maar aanmaakblokjes zijn snel en makkelijk te gebruiken. Wat u kiest, hangt af van uw voorkeur en situatie.

Wanneer kiest u voor aanmaakhout?

Aanmaakhout heeft een aantal duidelijke voordelen, zeker voor wie op een verantwoorde en efficiënte manier wil stoken. Het is meestal gemaakt van resthout uit duurzaam beheerde bossen en bevat geen toevoegingen, waardoor het milieuvriendelijk is in gebruik. U stookt dus schoon en zonder onnodige uitstoot van schadelijke stoffen.

Daarnaast is aanmaakhout zeer effectief: het brandt snel en kan een hoge temperatuur bereiken. Hierdoor komt uw vuur sneller op gang. U steekt uw vuur aan met grotere blokken die makkelijker vlam vatten. 

Ons hout is licht van gewicht en droog. Het geeft het nauwelijks rook of geur af. Wij gebruiken uitsluitend FSC-hout. Dan past het goed bij wie bewust kiest voor verantwoord stookgedrag. Het maakt niet uit of het nu gaat om een vuurkorf, speksteenkachel of open haard.

Wanneer zijn aanmaakblokjes handiger?

Aanmaakblokjes zijn vooral handig wanneer u snel, schoon en zonder gedoe een vuur wilt aansteken. Ze zijn compact, geven geen rommel en u heeft er vaak maar één of twee nodig. Aanmaakblokjes zijn ideaal als u geen zin heeft om te hannesen met kranten, spaanders of extra aanmaakhout.

Aanmaakblokjes werken zelfs als het buiten vochtig is, bijvoorbeeld op een koude ochtend of tijdens een kampeervakantie in een vochtige omgeving. Omdat ze netjes verpakt zijn en weinig ruimte innemen, zijn aanmaakblokjes makkelijk mee te nemen op vakantie en op te bergen. Aanmaakblokjes zijn perfect voor wie comfort belangrijk vindt. Ze zijn ideaal voor thuis, op de camping of in een buitenkachel.

Combinaties van aanmaakhout en blokjes: Is dit de ideale start?

U wilt natuurlijk dat uw vuur snel én stabiel op gang komt. Combineer dan aanmaakhout met aanmaakblokjes. Dit werkt eenvoudig: leg een of twee aanmaakblokjes op de bodem van uw kachel of vuurkorf. Leg kruislings daarbovenop enkele stukken aanmaakhout, zodat er voldoende zuurstof bij komt. Steek de aanmaakblokjes aan en u heeft binnen korte tijd een gezellig vuurtje.

Met een combinatie van aanmaakhout en aanmaakblokjes steekt u het vuur snel aan én blijft het goed branden. Deze aanpak is ideaal als u grotere houtblokken gebruikt of als u in een koude of vochtige omgeving stookt. Zorg er wel voor dat het hout goed droog is en gebruik voor het aanmaken van het vuur geen kranten of nat materiaal. Het vuur krijgt dan geen zuurstof. Dat veroorzaakt veel rook.

Veiligheid bij het gebruik van aanmaakproducten

Aanmaakproducten zijn handig, maar u moet ze veilig gebruiken. Bewaar ze altijd op een droge plek, uit de buurt van warmtebronnen en ver van open vuur. Laat ze niet rondslingeren, zeker niet in de buurt van kinderen of huisdieren.

Gebruik aanmaakblokjes of aanmaakhout alleen in goed geventileerde ruimtes, zoals buiten of in een open haard met voldoende ventilatie. Steek aanmaakproducten nooit aan met spiritus of andere vloeibare brandstoffen. Dat is gevaarlijk.

Zorg er ook voor dat u het vuur rustig opbouwt. Te veel aanmaakmateriaal tegelijk gebruiken zorgt voor steekvlammen en overmatige rookontwikkeling. Stook met aandacht: dan geniet u op een veilige manier van een warm vuur.

Duurzame aanmaakproducten: welke zijn milieuvriendelijk?

Er zijn steeds meer duurzame alternatieven voor aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes. Veel mensen gebruiken houtwol. Dit wordt gemaakt van fijne houtkrullen en plantaardige was. Het is volledig natuurlijk, brandt rustig en lang. Het laat geen resten achter.

Biologische aanmaakblokjes zijn een goede keuze. Deze worden vaak gemaakt van geperste houtvezels en plantaardige olie in plaats van paraffine. Ze zijn geurloos, branden schoon en zijn veilig voor mens en milieu.

Wilt u zelfvoorzienend stoken? Maak dan uw eigen aanmaakproducten van eierdozen en kaarsresten een optie. Daarmee benut u restmateriaal. Dat is natuurlijk wel het duurzaamst van allemaal.

Wat werkt beter bij nat hout of lastige omstandigheden?

Als het hout nat geworden is of bij ongunstige weersomstandigheden zoals wind zijn aanmaakblokjes meestal de beste keuze. Vooral aanmaakblokjes met paraffine of plantaardige olie branden lang en stabiel, waardoor ze ook vochtig hout snel laten ontbranden. Maakt u een vuur op een open vuurplaats, dan zijn windvaste aanmaakblokjes of houtwol met een waslaag extra effectief. Ze blijven in deze omstandigheden langer branden.

Zijn er meerdere lastige omstandigheden? Combineer dan een aanmaakblokje van hoge kwaliteit met droog aanmaakhout. Zorg ervoor dat u het hout losjes stapelt, zodat er zuurstof bij kan. 

Gebruik bijvoorbeeld de Zwitserse stookmethode. U steekt het vuur van bovenaf aan: grote blokken onderin, aanmaakhout en aanmaakblokjes bovenop. Het vuur brandt rustig van boven naar beneden. Dat zorgt voor minder rook en een efficiënter verbruik. Zo bouwt u rustig een stabiel vuur op, ook als de omstandigheden niet meewerken.

Prijs-kwaliteitverhouding: wat is voordeliger op de lange termijn?

Wilt u eenvoudig een efficiënt brandend vuur maken? Dan heeft u keuze uit verschillende aanmaakproducten. Zij hebben elk hun eigen prijskaartje en goede prestaties. 

Aanmaakhout is meestal de voordeligste optie per kilo. U heeft er meestal wel wat meer van nodig om een stabiel vuur op te bouwen. Aanmaakblokjes zijn per stuk duurder, maar werken sneller en zuiniger: één of twee zijn vaak al voldoende.Biologische blokjes en houtwol zijn wat duurder, maar ze zijn een stuk milieuvriendelijker en schoner in gebruik. Wat voor u het beste werkt, hangt af van uw stookgedrag en uw duurzaamheidsvoorkeuren. Bekijk alle aanmaakproducten in onze webshop en kies het product dat bij uw manier van stoken past. Heeft u hulp nodig bij het kiezen? Neem contact met ons op.

Cor Dees
Laatste berichten van Cor Dees (alles zien)
Prijs inclusief palletlevering

Heel Nederland exclusief Wadden

Voor 14:00 besteld, morgen in huis

Bestelling volgende werkdag geleverd

FSC® Gecertificeerd

Ruim assortiment FSC® producten

Golden Flame
Privacyoverzicht

Deze site maakt gebruik van cookies, zodat wij je de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in je browser en voert functies uit zoals het herkennen wanneer je terugkeert naar onze site en helpt ons team om te begrijpen welke delen van de site je het meest interessant en nuttig vindt.