De ruit van een houtkachel schoonmaken
Maakt u gebruik van een houtkachel? Dan is het onvermijdelijk dat de roet en het vuil die bij het stookproces vrijkomen, gedeeltelijk op de kachelruit terechtkomen. Dat kan, als u deze niet of niet voldoende schoonmaakt, verschillende gevolgen hebben. Zo zal een ingebrande kachelruit de warmteoverdracht naar de ruimte aanzienlijk doen verminderen. De straling krijgt het door dat laagje roet namelijk moeilijker om voor consistente warmteafgifte te zorgen.
Behalve een verminderde efficiëntie kunt u ook een verminderd zicht bemerken. Alhoewel dat niet het vervelendst is, schaffen de meeste mensen een houtkachel ook vanwege zijn esthetische aspecten aan. Tot slot kan een vuile kachelruit op den duur inbranden, wat risico’s voor uw veiligheid tot gevolg kan hebben. Scheurtjes en barstjes die zo namelijk ontstaan, leiden ertoe dat hete asdeeltjes hun weg naar uw woonkamer vinden. Golden Flame vertelt u op deze pagina hoe u de ruit van uw houtkachel het beste kunt schoonmaken.
Ingebrande roetaanslag op de ruit van een houtkachel
Ingebrande roetaanslag kan dus verschillende gevolgen hebben en in het ernstigste geval zelfs uw veiligheid in het geding brengen. Het is dan ook van belang om roetaanslag op uw kachelruit regelmatig te verwijderen. Gelukkig is dit geen ingewikkelde klus.
Hoe maakt u een kachelruit schoon?
Natuurlijk zou u er eenvoudigweg voor kunnen kiezen om een speciale kachelruitenreiniger te gebruiken. In dat geval zou u vrijwel geen instructies nodig hebben. Maar een dergelijke reiniger bevat chemicaliën die u vanwege uw eigen gezondheid of ter bescherming van het milieu wellicht wilt vermijden. Daarom vertellen wij u graag over alternatieve manieren om een kachelruit schoon te maken. We zetten ze hieronder op een rijtje.
1. Roet wegwrijven met thee en papier
Roetaanslag in uw houtkachel, of beter gezegd: op de ruit van uw houtkachel, kunt u met thee en papier te lijf gaan. Dat papier kan overigens een papieren zakdoek of keukenpapier, maar ook een krant zijn. Het papier maakt u licht vochtig met de thee, die zuren bevat die de roetdeeltjes losweken. Het papier draagt op zijn beurt met zijn licht schurende werking bij aan het schoonmaakproces. U hoeft daarbij niet bang te zijn dat u het glas beschadigt.
2. Roet wegwrijven met azijn en water
Een andere natuurlijke en net zo effectieve methode is het schoonmaken van de ruit van uw houtkachel met azijn en water. U maakt een mengsel van twee gelijke delen en wrijft dit met een spons of doek over de ruit. Vervolgens laat u het enkele minuten intrekken. Daarna neemt u de ruit met schoon water af en wrijft u deze droog met een schone doek.
3. Roetdeeltjes wegbranden bij het aanzetten van de haard
Een derde alternatieve methode om de ruit van uw houtkachel schoon te maken is door het wegbranden van de roetdeeltjes. U stookt hiervoor de houtkachel goed op. Het luchtreinigingssysteem zorgt ervoor dat roetdeeltjes worden losgeweekt. De methode is effectief, maar enige voorzichtigheid is wel geboden. In het geval van oververhitting van de kachel kan namelijk schade ontstaan.
4. Asdeeltjes gebruiken om het glas mee te polijsten
De laatste alternatieve methode voor het schoonmaken van de houtkachelruit is het gebruik van asdeeltjes. Dat klinkt u misschien vreemd of tegenstrijdig in de oren. Maar wist u dat ook asdeeltjes als licht schuurmiddel kunnen werken? Ook dit is dus een slimme manier om de aangebrande as te verwijderen. Na het schoonmaken neemt u de ruit af met water en een droge doek.
Kan roetaanslag op de houtkachel voorkomen worden?
Het zou fijn zijn, maar roetaanslag op een houtkachel voorkomen is eigenlijk onmogelijk. De vraag “Hoe maak je een kachelruit schoon” wordt ons dan ook vaak gesteld. Ons eerste antwoord is dan altijd dat het voorkomen van aanslag weliswaar niet mogelijk is, maar dat u dit wel kunt beperken. Dat doet u bijvoorbeeld door ovengedroogd hout te gebruiken. Het brandhout dat u bij Golden Flame aanschaft, is vrijwel altijd ovengedroogd. Dat betekent dat het stookhout een aanbevolen vochtpercentage van 15-20% heeft en vrij is van schimmels en ongedierte.
Ook is het verstandig om het vuur nooit te laten smoren, omdat dit tot een verhoogde roetaanslag leidt. Met andere woorden: zorgt u altijd voor een hoge verbrandingstemperatuur. Ook voldoende trek en zuurstofaanvoer spelen een rol van belang, net als de houtsoort die u gebruikt. De ene soort past immers beter bij (de grootte van) uw houtkachel dan de andere. Golden Flame adviseert u hier graag over. Door de ruit van uw kachel tot slot regelmatig schoon te maken, maakt u hiervan een routineklus die u elke keer niet meer dan tien minuten hoeft te kosten.
- Haardhout aanbieding september - 1 september 2024
- Barbecueën, outdoor-cooking met openhaardhout - 27 augustus 2024
- Creosoot verwijderen: alles wat u moet weten - 21 augustus 2024