Openhaardhout stapelen. Nat hout snel drogen

Nat hout snel drogen: onze tips en adviezen

Een kachel of openhaard brengt behalve aangename warmte ook een flinke dosis sfeer met zich mee. Om optimaal van dit verwarmingsapparaat te kunnen profiteren, is het van belang dat u over goed gedroogd hout beschikt. Het verbrandingsproces verloopt dan efficiënt en veilig. Op deze pagina vertellen we u meer over de redenen waarom het noodzakelijk is om van goed gedroogd hout gebruik te maken en hoe u ervoor kunt zorgen dat hout droogt en droog blijft.

Nat hout snel drogen: onze tips en adviezen

Waarom moet hout drogen?

Hout moet drogen omdat u zo een efficiënt verbrandingsproces waarborgt. Pas wanneer er een beperkte hoeveelheid vocht in het hout aanwezig is, kan het daadwerkelijk branden. In andere gevallen zou het vocht eerst moeten verdampen, wat tot een minimale warmteafgifte en meer rookontwikkeling leidt. In Golden Flame vindt u uw ervaren partner in uiteenlopende soorten brandhout. Het openhaardhout dat u bij ons aanschaft, is vrijwel altijd ovengedroogd, waarover we u later in dit artikel meer vertellen.

“Waarom moet hout drogen” is een vraag die vaak aan ons gesteld wordt. Het antwoord hierop is dat u zo de kwaliteit en het rendement van het hout waarborgt. Behalve met vocht rekent een droogproces ook af met ongedierte en schimmels.

Nat hout drogen in 3 simpele stappen

Kies u niet voor ovengedroogd haardhout? Dan is het van belang om een stappenplan voor het drogen van nat hout te volgen. Hieronder leggen we u kort uit hoe u te werk zou moeten gaan.

1. Het hout in kleine stukken zagen

Wilt u nat hout snel drogen, dan is het in de eerste plaats noodzakelijk om het in kleine stukken te snijden. Waarom? Vanwege het eenvoudige principe dat minder volume minder tijd nodig heeft om te drogen. Vergelijkt u het maar met twee handdoeken die u aan de waslijn laat drogen. Een kleine handdoek is veel sneller droog dan een groot badlaken. Bovendien wordt er met het in kleine stukken zagen van het hout veel meer oppervlak per stuk blootgesteld aan zon en licht. Dat versnelt het droogproces.

2. Laat het hout overdekt drogen in de buitenlucht.

De tweede stap om nat hout snel te drogen is het opslaan ervan in de buitenlucht. Alhoewel veel mensen die niet over een binnenruimte voor houtopslag beschikken, denken ze daarmee in het nadeel te zijn. Dat is niet per definitie het geval. Het binnen opslaan van hout is immers alleen raadzaam wanneer er in de ruimte voldoende ventilatie is. Is dat niet het geval, dan kunt u zonder zorgen voor opslag in de buitenlucht kiezen.

Ook die opslagplaats dient overigens goed geventileerd te zijn. Het is buiten vrijwel onmogelijk om het openhaardhout volledig tegen vocht te beschermen, dus zorgt u ervoor dat de wind de kans krijgt om door de stapel houtblokken te waaien. Wilt u zelf een houtopslag maken? Golden Flame geeft u graag nuttige tips en adviezen, die u hier leest.

3. Zorg ervoor dat de houtstapel niet direct op de grond ligt

Gaat u zelf nat hout drogen? Dan is een derde belangrijk punt om te onthouden dat de houtstapel niet direct op de grond mag liggen. Vanuit de bodem kan vocht namelijk makkelijk omhoog trekken. Dat vertraagt het droogproces aanzienlijk. Vocht-, maar ook schimmelproblemen kunt u voorkomen door gebruik te maken van een pallet.

Veelgestelde vragen over het drogen van hout

“Hoe droog moet hout zijn om te stoken” is een vraag die vele openhaard- en kachelbezitters bezighoudt. Met de informatie op deze pagina probeert Golden Flame u zo goed mogelijk te informeren over het droogproces. Zijn er nog vragen over? Werpt u dan eens een blik op de veelgestelde vragen hieronder over het drogen van hout.

Hoelang hout moet drogen voor het de openhaard in kan, is grotendeels afhankelijk van het type hout. Afgezien daarvan, is het antwoord op deze vraag afhankelijk van het toegepaste droogproces. Hout kan namelijk aan wind worden gedroogd, maar ook worden ovengedroogd. Hout dat middels de eerste methode wordt behandeld, heeft enkele maanden tot soms wel 2,5 jaar nodig om het gewenste vochtpercentage te bereiken.

Het grootste deel van ons assortiment brandhout betreft ovengedroogd haardhout. Dit hout is in speciale droogovens gedroogd en heeft zo binnen korte tijd een vochtpercentage van maximaal 20% bereikt. Behalve het vocht zijn ook eventuele schimmels en ongedierte verdwenen. Wanneer hout eenmaal goed gedroogd is, neemt het ook veel minder makkelijk opnieuw vocht op. Daarom is het niet erg als de regen de haardblokken in uw houtopslag eens bereikt, mits de wind dus maar voldoende kans krijgt om deze vervolgens weer te drogen.

Idealiter heeft stookhout voor uw kachel of openhaard een vochtpercentage dat niet hoger ligt dan 20%.

Omdat er vaak veel nadruk wordt gelegd op het belang van een laag vochtpercentage, wordt nogal eens vergeten dat hout ook te droog kan zijn om te stoken. Zeer droog hout verbrandt zo snel, dat het te veel hitte produceert. Dit is niet alleen onprettig voor het klimaat van de ruimte waar uw kachel staat, maar doet ook het verwarmingsapparaat zelf geen goed. Droog hout kunt u aan de vele scheuren en loszittend schors herkennen.