haardblokken essenhout

Over essenhout

De es is een loofboom die in vrijwel heel Europa voorkomt en behoort tot de Olijvenfamilie. Het is een snelgroeiende boom die tot wel 40 meter hoog kan worden. Ovengedroogd essenhout wordt door zijn goede brandeigenschappen algemeen beschouwd als één van de beste openhaardhout soorten.

De essen boom komt in Nederland en België veelvuldig voor en wordt vaak aangeplant als laanboom. Van nature heeft de essen boom een laag vochtgehalte. De es kan erg oud worden, in Nederland staan exemplaren van 300 jaar oud.

Essenhout bestellen

Hieronder kunt u direct uw essenhout bestellen. Wij leveren het hele jaar uit voorraad. Als u voor 14:00 uur bestelt dan wordt uw bestelling de volgende werkdag bezorgd. Al onze prijzen zijn inclusief BTW en inclusief levering binnen Nederland met uitzondering van de Waddeneilanden. Tijdens het bestelproces kunt u zelf een leverdatum kiezen zodat u de bestelling ontvangt wanneer het u uitkomt!

Essenhout is taai en stevig en wordt daarom ook gebruikt voor gereedschapsstelen en gymnastiektoestellen. Vanwege de mooie vlamtekening wordt essenhout ook gebruikt voor trappen, meubels en vloeren. Door zijn structuur is essenhout met een bijl makkelijk zelf te kloven.

Essen is een harde, en taaie openhaardhout soort welke niet spat en een mooi, rustig vlammenspel heeft. Het brandt lang en regelmatig en geeft veel warmte af. Het ovengedroogde essenhout dat Golden Flame verkoopt, heeft een vochtpercentage van maximaal 20 %. Daardoor is het direct na ontvangst te stoken. Vanwege de grote lineaire krimp wordt Essenhout zeer voorzichtig en gelijkmatig gedroogd. Omdat Essen een wat hardere houtsoort is, is het lastiger aan te steken. Essenhout is voor vrijwel alle typen kachels, haarden en stokers ideaal om mee te stoken.

Eigenschappen essenhout

  • Brandwaardes: ± 4,2 KWh/kg
  • (Middel)harde en taaie openhaardhout soort
  • Trage en schone verbranding
  • Lange brandduur en hoge warmte afgifte
  • Gelijkmatig, mooi en rustig vlammenspel, minimaal 2-3 blokken stoken
  • Geschikt voor de wat (middel)grote kachels en haarden
  • Spat niet en makkelijk zelf te kloven