Kachelhout

Met de hoge energiekosten en de stijgende gasprijzen, wordt het steeds aantrekkelijker om gebruik te maken van een openhaard. Daarmee kun je namelijk besparen op je stookkosten. Wanneer je op een verantwoorde manier gebruik wilt maken van je openhaard, dan heb je verschillende mogelijkheden. Een daarvan is kiezen voor gecertificeerd openhaardhout. Maar wanneer is haardhout gecertificeerd en wat betekent dit? In deze blog vertellen we je graag meer.

Haardhout Staatsbosbeheer

Wat is gecertificeerd haardhout?

Gecertificeerd haardhout heeft een bepaald keurmerk. Voor hout en hout zijn er veel verschillende keurmerken, die in drie categorieën onderverdeeld kunnen worden. Er zijn keurmerken die iets zeggen over de technische kwaliteit en/of prestaties van houtproducten. Andere keurmerken kunnen garanderen dat er sprake is van een duurzame en verantwoorde herkomst van het hout. De overige keurmerken zijn voor aangesloten bedrijven, die duurzaam geproduceerd hout gebruiken, of het zijn internationale keurmerken. 

De voordelen van gecertificeerd haardhout

Wanneer je kiest voor gecertificeerd haardhout, dan heb je garantie op de kwaliteit, prestatie of herkomst van het hout. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het FSC-keurmerk, zodat je zeker weet dat het hout een verantwoorde en duurzame herkomst heeft. FSC is hierin niet het enige keurmerk, maar biedt wel standaard voldoende garanties voor verantwoord bosbeheer. FSC wordt bovendien gesteund door de grootste en meest erkende milieuorganisaties ter wereld, zoals het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace.

Kachel aansteken

Het FSC® keurmerk

Het houtkeurmerk FSC staat voor verantwoord bosbeheer. FSC is de afkorting voor Forest Stewardship Council. Om een FSC-keurmerk te krijgen, moet een bedrijf aan strenge voorwaarden voldoen:

  • Legaliteit, bescherming van de natuur
  • De rechten van de lokale bevolking en arbeiders
  • Het welzijn van de bevolking, arbeiders en dieren

Daarnaast is het belangrijk dat de natuur in de toekomst behouden blijft. Dit betekent bijvoorbeeld dat er slechts één keer in de dertig jaar een beperkt aantal bomen gekapt mogen worden. Golden Flame heeft sinds 12 december 2006 het FSC-keurmerk, waardoor we als haardhout leverancier haardhout met FSC label mogen verkopen. 

Gecertificeerd haardhout van Golden Flame

Het is een verantwoorde keuze om gecertificeerd haardhout te kopen voor je openhaard. Je draagt daardoor bij aan duurzaam bosbeheer en de natuur in het algemeen. Het FSC-keurmerk staat voor een goede verzorging van de natuur, want er wordt beperkt geoogst. Daardoor heeft de natuur de tijd om te herstellen en er worden soms bomen nog bijgeplant. Daarnaast wordt er goed voor de plaatselijke bevolking gezorgd en het is goed voor het klimaat. Wil je gecertificeerd openhaardhout kopen? Dan kun je verschillende FSC® producten kopen in onze webshop!

Kachel aansteken

Op winterse dagen verlang je vaak naar één ding: warmte. Met een open haard of houtkachel kun je al snel je huis lekker opwarmen en het zorgt voor extra gezelligheid. In de zomer kun je buiten ook van een houtkachel genieten, als het ‘s avonds afkoelt. Heb je nooit eerder je open haard of houtkachel gebruikt? Dan is het fijn om te weten hoe je dit het beste kunt doen, zodat jij een veilig vuurtje in je open haard of houtkachel hebt. Lees snel verder!

Lees meer

Actie gratis aanmaakhout, aanmaakblokjes en lange lucifers

Om de openhaard of houtkachel veilig aan te steken, heb je aanmaakhout en aanmaakblokjes nodig. Er zijn verschillende soorten aanmaakblokjes en verschillende houtsoorten om de blokjes voor te gebruiken. Zo heb je het meest duidelijke verschil tussen witte aanmaakblokjes en bruine aanmaakblokjes. Daarnaast heb je nog biologische aanmaakblokjes, waar alleen milieuvriendelijke en natuurlijke materialen voor gebruikt zijn. Ook witte en bruine aanmaakblokjes bestaan uit hout, maar hier zitten ook andere materialen in.

Kachelhout

Er zijn verschillende soorten haardhout, die ieder hun eigen kenmerken hebben. Qua brandduur liggen de meeste haardhoutblokken niet zo ver uit elkaar, maar er zijn wel onderlinge verschillen tussen de verschillende houtsoorten. Wat deze verschillen zijn, lees je in deze blog.
Lees meer

Hoe de openhaard of kachel aanmaken?

Heb je een houtkachel of open haard, dan zul jij je vast wel eens hebben afgevraagd hoe je dit nu het voordeligst kunt doen. In deze blog geven we uitleg over hoe je het maximale rendement uit jouw haardhout kunt halen.

Lees meer

Kachel aansteken

Er zijn veel verschillende soorten haardhout op de markt waarmee je jouw haard of kachel kunt stoken. Wij adviseren om altijd te kiezen voor gedroogd haardhout, vanwege de vele voordelige eigenschappen van dit hout. Wil je meer weten over ovengedroogd haardhout en waarom je dit voor jouw haard zou moeten gebruiken? In dit artikel vertellen […]

Kachelhout

Een houtkachel is niet altijd goed voor het milieu. Een oude kachel heeft bijvoorbeeld geen optimale verbranding en stoot veel fijnstof uit. Ook onervaren stokers, of mensen die niet goed weten wat ze doen, kunnen voor een niet zo milieuvriendelijk vuurtje zorgen. In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over verantwoord stoken.

Lees meer

Buitenhaard aansteken

Buitenhaarden zijn ideaal om het hele jaar door optimaal van uw tuin te kunnen genieten. Niet iedere tuinhaard of vuurkorf moet echter op dezelfde manier gestookt worden. In dit artikel geven we daarom 4 tips om voordelig een buitenhaard te stoken.

Lees meer

Openhaardhout stapelen

Maakt u vaak gebruik van een houtkachel, dan weet u dat de opslag van haardhout soms een uitdaging kan zijn. Waar en hoe kunt u haardhout het beste opslaan? Kan het kwaad als haardhout nat wordt? En wat is eigenlijk de meest ruimtebesparende manier om haardhout op te slaan? Het antwoord op die vragen en meer leest u in deze blog.

Lees meer

Kachelhout

Wanneer je voor het eerst een open haard of kachel gaat gebruiken, is het handig om te weten waar je op moet letten wanneer je gaat stoken. In deze blog leggen we het verschil in aanmaken uit voor een open haard en een kachel, en geven we je tips om maximaal rendement uit het stoken van jouw open haard of kachel te halen.

Lees meer

Openhaard in kerstsfeer

Een vieze kachelruit is natuurlijk zonde. Door de aanslag wordt het zicht op uw haardvuur belemmerd en u kunt niet meer genieten van het mooie vlammenspel. Vraagt u zich af waarom de kachelruit eigenlijk vies wordt en belangrijker: hoe u dit kunt voorkomen? Met deze tips kunt roetaanslag op uw kachelruit minimaliseren en langer genieten van een schone kachel.

Lees meer

Golden Flame locatie Almere

Wij zijn trots om aan u te kunnen melden dat Golden Flame International BV per 01-05-2020 is verhuisd naar Almere.

In de afgelopen jaren zijn wij gestaag doorgegroeid. Na een groeizame periode in Mijdrecht met veel nieuwe klanten en leveranciers uit binnen – en buitenland waren wij toe aan een volgende stap.

Lees meer

Bezorging haardhout in de binnenstad van Amsterdam

Gezien de fors toegenomen drukte in het centrum van Amsterdam van de afgelopen jaren, hebben wij helaas moeten besluiten om per 01-10-19 geen haardhout leveringen in het centrum van Amsterdam meer te doen.

Waar we voorheen 4 ritjes op een zaterdagochtend deden, doen we er momenteel nog maar één of hooguit twee. Dit betekent dat wij na ruim 40 jaar stoppen met de zaterdag leveringen in Amsterdam-Centrum. Het betreft de postcodes 1011, 1012, 1015, 1016, 1017 en 1018.

Lees meer

FSC®: Kies voor hout, red het woud!

In de week van FSC® Friday lanceert FSC Nederland samen met haar partners de nationale campagne ‘Kies voor hout, red het woud’. Deze boodschap lijkt een tegenstelling, maar is het niet. Gebruik van FSC-hout stimuleert duurzaam bosbeheer, en voorkomt daarmee dat bos verdwijnt voor andere bestemmingen als veeteelt, mijnbouw of plantages. Dit is van groot belang; per minuut verdwijnen er wereldwijd 48 voetbalvelden aan bos. Van alle dieren op aarde is 80% afhankelijk van het bos. Hoe meer hout (FSC) er wordt gebruikt, hoe meer bos er blijft bestaan.

Lees meer

Volvo Truck Haardhout Golden Flame

“Hij rijdt als een streep”, zegt Henk van Vliet uit Mijdrecht over zijn nieuwe Volvo FH 500 6×2 motorwagen.

Na veertien jaar ruilde Henk van Vliet van haardhout-handel Golden Flame uit Mijdrecht zijn Volvo in voor een nieuwe.

Lees meer