Openhaard in kerstsfeer

Waarom wordt mijn kachelruit vies?

Een vieze kachelruit is natuurlijk zonde. Door de aanslag wordt het zicht op uw haardvuur belemmerd en u kunt niet meer genieten van het mooie vlammenspel. Vraagt u zich af waarom de kachelruit eigenlijk vies wordt en belangrijker: hoe u dit kunt voorkomen? Met deze tips kunt roetaanslag op uw kachelruit minimaliseren en langer genieten van een schone kachel.

Openhaard in kerstsfeer

Oorzaken van een vieze kachelruit

Tijdens de verbranding van brandhout komt er altijd roet vrij. Een deel hiervan belandt op het raampje van uw kachel. Dit is helaas onvermijdelijk. Veel kachels hebben een systeem waardoor er schone, koude lucht langs de kachelruit stroomt. Hierdoor ontstaat er minder roetaanslag en blijft de ruit langer schoon. Het verschilt per merk en systeem hoe snel er roetaanslag ontstaat.

De temperatuur van de verbranding heeft ook invloed op roetvorming. Bij een te lage temperatuur is de verbranding niet optimaal en blijft er veel roet achter in de kachel. Het soort hout wat u gebruikt om te stoken maakt ook verschil. Kiest u voor hoge kwaliteit brandhout, dan zal dit de verbranding altijd ten goede komen.

Overigens zijn vrijwel alle kachelsystemen gericht op het voorkomen van aanslag op de ruit op de voorzijde. De zijruiten zullen meestal meer aanslag hebben. Schoonmaken is dus een must, omdat het simpelweg niet te voorkomen is.

 

Hoe kan ik aanslag op mijn kachelruit voorkomen?

U kunt zelf meerdere stappen ondernemen om uw kachelruiten zo lang mogelijk aanslagvrij te houden.

  • Gebruik bij voorkeur ovengedroogd haardhout. Wanneer u uw kachel met vochtig of harsrijk openhaardhout stookt, zal er sneller aanslag op uw ruit ontstaan. U kunt daarom beter ovengedroogd openhaardhout gebruiken. Bij voorkeur hout met een vochtigheidspercentage van 15% of minder. Niet alleen stook u hiermee schoner, deze blokken hebben door hun droge vezelstructuur ook een langere brandduur. Hierdoor haalt u meer rendement uit uw haardhout.
  • Zorg voor een gelijkmatig vuur. Hoe beter en warmer uw kachel brandt, hoe minder aanslag er gevormd wordt. Zet de luchttoevoer verder open wanneer het vuur niet fel genoeg brandt.
  • Smoor het vuur niet te veel. Heeft u een heet vuur wat voldoende zuurstof krijgt, dan zorgt dit automatisch voor een efficiëntere verbranding en dus minder roetaanslag.
  • Zorg voor een goede verhouding tussen brandhout en luchttoevoer in uw kachel. Verse verbrandingslucht zorgt voor een feller vuur. Het is daarom belangrijk dat u voldoende ruimte houdt voor verse luchttoevoer. Er moet uiteraard ook voldoende brandhout in de kachel worden gelegd voor een optimale verbranding.
  • Steek uw kachel op de juiste manier aan. Maak gebruik van aanmaakblokjes, zorg dat de kachel goed heet wordt en gebruik kleine, droge stukken haardhout. Hierdoor wordt de ontwikkeling van roet tegengegaan en wordt de ‘trek’ van het rookkanaal verbeterd. De Zwitserse methode is een goede manier om uw kachel te stoken.
  • Zorg voor een modern en goed werkend rookkanaal. De kwaliteit van uw rookkanaal heeft grote invloed op hoe uw houtkachel brandt. Hoe beter uw rookkanaal rook en roet afvoert, hoe minder rookaanslag er op uw kachelruit ontstaat.