Na het stoken: wat te doen met de as van je houtkachel?

Na het stoken: wat te doen met de as van je houtkachel?

Het stoken van een houtkachel zorgt natuurlijk voor veel sfeer en warmte in huis, maar ook voor een hoeveelheid as. Het is belangrijk om as met regelmaat uit de houtkachel te halen, zodat de veiligheid en efficiëntie worden gewaarborgd. Veel mensen zien as uit de houtkachel als afval. Toch kunt u er zeker nuttige dingen mee doen. U kunt het op meerdere manieren gebruiken en daarmee ook goed duurzaam bezig zijn. Golden Flame geeft u inzicht in een aantal manieren waarop u as uit uw houtkachel kunt gebruiken.

Inhoudsopgave

Veilig verwijderen van as uit de houtkachel

Laten we even bij het begin beginnen, namelijk bij het verwijderen van as uit de houtkachel. Het is belangrijk dat dit op veilige wijze gebeurt. Dit betekent dat het gedaan moet worden op het juiste moment en met behulp van het juiste gereedschap. Wacht altijd tot de as volledig afgekoeld is voordat u de as gaat verwijderen. Afhankelijk van de situatie, en het gestookte haardhout kan dit een paar uur tot wel een hele nacht duren. Sommige soorten stookhout, zoals briketten, geven ook minder as. Maak gebruik van hittebestendige handschoenen om uzelf tegen mogelijk resterende hitte te beschermen.

Daarnaast gebruikt u een metalen schep en een metalen asemmer met een goed sluitend deksel. Plastic emmers zijn niet geschikt, gezien deze kunnen smelten bij resterende hitte. Schep de as voorzichtig uit de houtkachel om stofvorming zo veel mogelijk te voorkomen. Het is goed om een dun laagje as in de kachel te laten zitten om het volgende haardvuur sneller aan te steken en op gang te helpen.

4 manieren om as uit de houtkachel te gebruiken

De as van een houtkachel kan voor diverse nuttige doeleinden worden gebruikt, zowel in de tuin als binnen uw woning. Wij geven u graag inzicht in vier manieren waarop u de as van een houtkachel kunt gebruiken.

As uit de houtkachel als bemesting in de tuin

As van hout is rijk aan kalium en andere mineralen die heel goed zijn voor de planten in de tuin. Dit betekent dat u de verzamelde as kunt gebruiken als meststof, voor het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid in uw tuin. Strooi de as lichtjes rond de basis van planten die baat hebben bij extra kalium. Er zijn ook planten die vooral zuur-minnend zijn, zoals de blauwe bessen, rododendrons en azalea’s. Voorkom dat de as rondom deze planten terechtkomt, want deze planten kunnen deze extra voeding niet waarderen. De pH-waarde van de bodem wordt verhoogd en niet alle planten gaan daar goed op.

As uit de houtkachel als compost

Heeft u een composthoop? Dan is as van brandhout een goede en waardevolle aanvulling. De pH-waarde van de compost wordt niet alleen verhoogd, maar ook andere mineralen worden toegevoegd. Hierbij kunt u denken aan fosfor, magnesium en calcium. Voeg de as in kleinere hoeveelheden aan de compost toe om een snelle stijging van de pH-waarde te voorkomen. Door de as goed door de compost te mengen zorgt u voor een gelijkmatige verdeling. De compost wordt op deze manier verbeterd en verrijkt, waardoor het uiteindelijk een voedzamere bodem voor de tuin wordt.

As als milieuvriendelijke onkruidbestrijding

Onkruidbestrijding kan op veel manieren. Een deel van deze methoden is niet erg vriendelijk voor het milieu. Wilt u onkruid in de tuin, zoals tussen de tegels, voorkomen op een milieuvriendelijke manier? Dan kan as u hier ook bij helpen. Het kan namelijk als natuurlijke onkruidbestrijder dienen. Onkruid houdt namelijk ook niet van een hoge pH-waarde. Strooi een dun laagje as over het tuinpad en tussen de tegels om de groei van onkruid te voorkomen. Gebruik wel maar kleine beetjes as. Een te grote hoeveelheid kan de bodemkwaliteit negatief beïnvloeden, waardoor het de groei van gewenste planten ook in de weg kan gaan staan.

As uit de houtkachel gebruiken als schoonmaakmiddel

Wat veel mensen niet weten is dat as ook kan worden gebruikt als schoonmaakmiddel. As heeft namelijk een schurende werking en is daarom ideaal voor het schoonmaken van glas en metalen voorwerpen. Meng de as met een beetje water om een pasta te maken. De fijne structuur van de as zorgt voor een veilige schuring, waardoor aangekoekte resten aan pannen, ovenroosters en ander kookgerei makkelijk wordt verwijderd. Spoel alles na het reinigen wel goed af om alle asresten weer te verwijderen.

As opslaan

Na het verwijderen van de as is het belangrijk om dit op verantwoorde en veilige manier op te slaan. Bewaar de as in een metalen container of emmer die goed kan worden afgesloten. Dit voorkomt dat eventueel nog aanwezige vonkjes kunnen ontsnappen en op die manier brand veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om te voorkomen dat wind de as weg kan blazen. Plaats de container op een niet-brandbare ondergrond, zoals beton, en plaats deze niet in de buurt van brandbare materialen. Een goed geventileerde en droge ruimte, zoals een garage of schuur, is een goede opslagplaats. Houd de container met as altijd uit de buurt van kinderen en huisdieren.

Cor Dees