Het balanceren van de luchtvochtigheid in huis met hout stoken

Het balanceren van de luchtvochtigheid in huis met hout stoken

Een goede luchtvochtigheid is belangrijk in huis. De leefomgeving is niet comfortabel en gezond wanneer de luchtvochtigheid niet op peil is. Het stoken van een houtkachel of open haard in huis heeft invloed op de luchtvochtigheid. We steken de houtkachel graag aan in de wintermaanden om ons huis te verwarmen en direct te genieten van meer sfeer. Hierbij moeten we ook aandacht besteden aan het in balans houden van de luchtvochtigheid in huis. Hoe doet u dat precies? Golden Flame vertelt u hier graag meer over.

Inhoudsopgave

De invloed van hout stoken op luchtvochtigheid

Het stoken van hout in huis kan de luchtvochtigheid zowel verhogen als verlagen. Dit hangt van verschillende factoren af. Wanneer er hout wordt verbrand waar meer vocht in zit dan zou moeten, dan kan de luchtvochtigheid in huis toenemen. Het vocht uit het hout wordt tijdens de verbranding namelijk verdampt en dit leidt tot een hogere luchtvochtigheid. Warme lucht kan meer vocht opnemen en vasthouden dan koude lucht.

Dit betekent dat de luchtvochtigheid ook kan verlagen wanneer de lucht in huis wordt verwarmd door middel van stoken met hout. Dit geldt zeker als de ventilatie beperkt is en de woning goed geïsoleerd is. Zowel een te hoge luchtvochtigheid als een te lage luchtvochtigheid heeft een negatieve invloed op het binnenklimaat en de gezondheid.

Hoge luchtvochtigheid in huis en gezondheidsproblemen

Een te hoge luchtvochtigheid in huis kan leiden tot schade aan de woning, maar heeft ook een directe invloed op de gezondheid. Als de luchtvochtigheid in huis te hoog ligt, dan kunt u dit op meerdere manieren merken. Zo kunt u zien dat er condens op de ramen zit, u kunt een muffe geur ruiken en de omgeving kan klam en benauwd aanvoelen. Als de luchtvochtigheid langere tijd te hoog blijft, dan neemt het aantal huisstofmijten toe en ontstaat het risico op schimmelvorming. Uiteindelijk kan dit leiden tot (een toename van) allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen.

Een te hoge luchtvochtigheid heeft ook een negatieve impact op de woning en alles in de woning. Houten vloeren en meubelstukken kunnen gaan uitzetten en vervormen, verf kan gaan afbladderen en behang kan loslaten. Het is daarom met het oog op de gezondheid én het behoud van uw woning en eigendommen belangrijk om de luchtvochtigheid te verlagen als deze te hoog ligt.

Luchtvochtigheid in huis verlagen

De luchtvochtigheid in huis kan effectief worden verlaagd door hout of briketten te stoken. De warmte die door de houtkachel wordt gegenereerd helpt om het overtollige vocht in de lucht te verlagen. Hierbij zijn een aantal zaken belangrijk. Op de eerste plaats is het heel belangrijk om droog hout te gebruiken voor het stoken. Nat hout kan de luchtvochtigheid juist verhogen. Stel dus zeker dat u droog hout gebruikt.  Ventileer de woning regelmatig, zeker tijdens het stoken van haardhout. Gebruik een ventilatiesysteem of zet een raam of buitendeur open om voldoende frisse, droge lucht door de woning te laten stromen.

Zorg ervoor dat de houtkachel goed functioneert en dat deze een goede trek heeft. Dit helpt bij het efficiënt verwijderen van vochtige lucht én rook uit de woning. Beperk ook het aantal planten in huis. Veel planten kunnen zorgen voor een aanzienlijk hogere luchtvochtigheid. Houd het aantal planten in de ruimte waarin de houtkachel staat daarom beperkt.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40 en 60 procent. Bij een luchtvochtigheid die hiertussen valt voelen mensen zich het meest comfortabel. Daarbij is dit een uitstekende luchtvochtigheid om gezondheidsproblemen te voorkomen en te zorgen voor een goed behoud van de woning en alles wat daarin aanwezig is. Bij een luchtvochtigheid die lager dan 30 procent ligt, is de lucht te droog en dit kan leiden tot statische elektriciteit, geïrriteerde luchtwegen en een droge huid. Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60 procent ligt, dan verhoogt dit het risico op schimmels en huisstofmijt, wat schadelijk is voor de gezondheid.

Het gebruik van hulpmiddelen

Het is dus om meerdere redenen belangrijk om de luchtvochtigheid in uw woning in balans te houden. Voor het monitoren en regelen van de luchtvochtigheid in huis kunt u gebruik maken van diverse hulpmiddelen. De hygrometer is een handig instrument om de luchtvochtigheid te meten. Deze kan in de kamer worden geplaatst waar de houtkachel zich bevindt, zodat de luchtvochtigheid continu wordt gecontroleerd. Gebruik luchtbevochtigers als de luchtvochtigheid te laag komt te liggen.

Is de luchtvochtigheid juist aan de hoge kant? Dan kunt u ontvochtigers gebruiken, zoals vochtvreters. Sommige moderne luchtbevochtigers en ontvochtigers hebben ingebouwde hygrometers en automatische instellingen die de luchtvochtigheid op het gewenste niveau houden. Zeker bij een sterk wisselende luchtvochtigheid in huis kan dit een ideale oplossing bieden.

Cor Dees