Veiligheidstips voor gezinnen met kinderen en houtkachels

Veiligheidstips voor gezinnen met kinderen en houtkachels

Houtkachels zorgen voor veel sfeer en warmte in huis, maar het is belangrijk om u er ook altijd van bewust te zijn dat ze ook risico’s met zich meebrengen. Zeker wanneer er jonge kinderen in het huishouden aanwezig zijn, is het belangrijk om extra veiligheidsmaatregelen te nemen met betrekking tot de houtkachel. Dit geldt ook wanneer er huisdieren aanwezig zijn. Elk jaar gebeuren er ongelukken waarbij kinderen bij houtkachels betrokken zijn.

In maar liefst 84 procent van deze ongevallen is hierbij minimaal één ouder of verzorger aanwezig. Dit geeft aan hoe snel iets mis kan gaan. Voorzorgsmaatregelen helpen deze ongelukken te voorkomen en zorgen voor meer veiligheid voor de kinderen rondom de houtkachel.

Inhoudsopgave

Beschermende maatregelen op de houtkachel voor het kind

Het is in alle gevallen belangrijk om beschermende maatregelen te treffen direct bij de houtkachel om te zorgen voor meer veiligheid voor de kinderen. Uiteraard is toezicht altijd belangrijk, maar kinderen kunnen onverwachte dingen doen. Toezicht is dus in geen geval voldoende. Fysieke barrières zijn aan te raden. U kunt hierbij denken aan het installeren van een beschermrooster of scherm dat ervoor zorgt dat de kinderen de houtkachel niet direct kunnen aanraken.

Deze roosters zijn hittebestendig en voorkomen dat kinderen te dicht bij de houtkachel komen. Aanvullend kunt u ervoor zorgen dat er een kind-veilige vergrendeling op het deurtje van de houtkachel is of wordt geïnstalleerd. Kinderen kunnen het deurtje van de houtkachel dan niet zelfstandig openen.

Plaatsing van de houtkachel

Als het gaat om veiligheid, dan is de plaatsing van de houtkachel ook heel belangrijk. Het is aan te raden om de houtkachel op een plaats te installeren waar de kinderen niet spelen of langsrennen al zij aan het spelen zijn. Het risico op ongelukken neemt aanzienlijk af wanneer de plaatsing van de houtkachel strategisch is. Houd voldoende afstand tussen de houtkachel en de muren, meubels en andere objecten in huis om het brandgevaar te minimaliseren.

Vanzelfsprekend is het ook belangrijk om zeker te zijn dat er niet per ongeluk brandbare materialen in de buurt van de kachel worden gelegd, zoals een stapel post. Plaats de houtkachel op een stabiele en niet-brandbare ondergrond. Dit maakt de omgeving van de kachel direct een stuk veiliger.

Veiligheidshekken

De plaatsing van de houtkachel kan niet altijd strategisch worden gekozen en in sommige gevallen is de houtkachel al in een woning aanwezig en kan deze niet meer makkelijk worden verplaatst. Dat is het noodzakelijk om gebruik te maken van veiligheidshekken, wat eigenlijk in elke situatie verstandig kan zijn. De veiligheidshekken vormen een fysieke barrière tussen de houtkachel en de kinderen.

Een fijn voordeel is ook dat deze veiligheidshekken te verkrijgen zijn in diverse ontwerpen en kleuren, waardoor ze makkelijk kunnen worden afgestemd op het interieur. De installatie is eenvoudig en het is zelfs mogelijk om een complete hoek van de kamer af te zetten met de veiligheidshekken.

Gebruik en onderhoud van de kachel

Het minimaliseren van de risico’s doet u niet alleen door te zorgen voor een slimme plaatsing en/of het plaatsen van barrières tussen de houtkachel en de kinderen. Dit doet u ook door te zorgen voor een veilig gebruik van de houtkachel en het realiseren van een goed onderhoud. Besteed altijd aandacht aan het juiste brandstofgebruik bij het aansteken van de houtkachel en zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is. Maak de houtkachel regelmatig schoon en inspecteer de houtkachel ook geregeld op problemen, zoals ophoping van creosoot dat brandgevaar kan vormen. Verwijder as en andere restanten altijd op een juiste, verantwoorde wijze.

Bij het voeren van onderhoud aan de houtkachel is het belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken en verantwoord te handelen. Uiteraard kunt u het onderhoud ook aan een ervaren bedrijf overlaten. Een goed onderhouden, schone houtkachel functioneert altijd efficiënter én veiliger.

Voorlichting over houtkachels voor kinderen

Een heel belangrijke stap naar meer veiligheid voor de kinderen met betrekking tot de houtkachel is het bespreken van de gevaren met de kinderen. Leg de kinderen op een eenvoudige en begrijpelijke manier uit waarom zij niet in de buurt van de houtkachel mogen komen. Het is goed om duidelijke regels op te stellen, maar hierbij is het ook van belang om de kinderen te vertellen wáárom zij zich echt aan deze regels moeten houden. We weten immers allemaal dat kinderen wel eens ondeugend kunnen zijn en zich niet aan regels houden. Juist daarom is het belangrijk om goede uitleg aan de regels te geven. Zij moeten de veiligheidsregels begrijpen om zich er ook goed aan te houden.

Wat te doen wanneer het toch mis gaat

Ondanks alle maatregelen kan het toch verkeerd gaan. Zorg er daarom altijd voor dat u een EHBO-kist binnen handbereik heeft en ook weet hoe u deze gebruikt. Leer de basis van brandwonden verzorging en handel snel. Koel de brandwond onmiddellijk met lauwwarm water voor minstens 10 minuten en zoek medische hulp. Door goed voorbereid te zijn kunt u de impact van het ongeluk minimaliseren.

Belia van Vliet