De ruit van een houtkachel schoonmaken

Hoe kiest u de juiste houtkachel voor uw woning?

Het kan een aardige uitdaging zijn om een goede houtkachel voor uw woning te vinden. Er zijn immers meerdere factoren die meewegen. Zo is het niet alleen belangrijk dat de houtkachel mooi binnen uw interieur past, maar ook dat deze energie-efficiënt is.

Daarnaast moet de capaciteit van de houtkachel goed bij de ruimte passen. Is dit niet het geval, dan is de verwarming onvoldoende of kan er juist oververhitting ontstaan. Kortom, er zijn zeker een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Hoe kiest u nu de juiste houtkachel voor uw woning? Golden Flame geeft u tips.

Overwegingsfactoren bij het kiezen van uw houtkachel

Bij het kiezen van een houtkachel voor uw woning zijn er een aantal factoren die u in overweging wilt nemen. De belangrijkste drie zaken zijn de grootte van de ruimte, de isolatie van uw woning en uw persoonlijke gebruik.

De grootte van de ruimte bepaalt de capaciteit van de houtkachel. Een goed geïsoleerde woning heeft minder vermogen nodig om goed warm te blijven, dus het is ook goed om de isolatiewaarde van uw huis mee te nemen in de overwegingen. Tot slot is uw verbruik belangrijk. Wilt u de houtkachel enkel als sfeerverwarming gebruiken of voor dagelijks gebruik?

Het design van houtkachels

De houtkachel neemt in de meeste gevallen een prominente plek in binnen uw interieur. Het is daarom belangrijk om ook naar het design van de houtkachel te kijken. Kies een stijl die goed bij uw interieur aansluit. Bekijk daarnaast ook welk materiaal het best binnen de sfeer van uw woning past. Gaat u voor spelsteen, staal of misschien wel gietijzer?

Daarnaast is ook de kleur van de houtkachel het overwegen waard. U kunt kiezen voor een uitgesproken kleur, maar er zijn ook houtkachels in neutrale kleuren die bij elk interieur passen.

De kosten bij het aanschaffen van een houtkachel

Houtkachels komen in meerdere prijsklassen. Daarnaast krijgt u te maken met bijkomende kosten. Het is belangrijk om het financiële plaatje helder te hebben. Hierbij kijkt u eerst naar de aanschafprijs van de houtkachel. Deze prijs is afhankelijk van meerdere factoren, zoals merk, model en grootte. Vervolgens kijkt u naar de installatiekosten.

Uw houtkachel moet worden geïnstalleerd door een CO-Vrij gecertificeerd bedrijf. Tot slot wilt u ook rekening houden met de onderhoudskosten. Deze keren jaarlijks terug voor het onderhouden, inspecteren en reinigen van de houtkachel en de schoorsteen.

Houtkachel kiezen op basis van energie-efficiëntie

Energie-efficiëntie is een belangrijke factor bij het kiezen van een houtkachel. Moderne houtkachels zijn over het algemeen energie-efficiënt, maar er zijn zeker wel verschillen. Kies een kachel met een hoog rendement en stel zeker dat de houtkachel voldoet aan de EcoDesign richtlijnen.

U kunt ook bewust kiezen voor een houtkachel met een secundaire verbrandingstechniek. Deze produceren meer warmte doordat de rookgassen nogmaals worden verbrand. Dit zorgt direct ook voor een lagere uitstoot.

Soorten houtkachels en de voordelen

Natuurlijk heeft u de keuze uit verschillende soorten houtkachels en elke variant biedt eigen voordelen. De convector kachel verspreidt de warmte middels luchtcirculatie. Dit zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte.

De stralingskachels geven hun warmte direct aan de omgeving af, waardoor ze vooral goed geschikt zijn voor het snel verwarmen van specifieke woonruimten. Pelletkachels maken gebruik van houtkorrels in samengeperste vorm, ook wel pellets genoemd. Door de automatische afvoersystemen zijn deze kachels makkelijk te bedienen en zeer efficiënt.

Wat wordt de rol van uw houtkachel

Een houtkachel heeft binnen uw woning een specifieke functie. Deze kan dienen als hoofdverwarming, bijverwarming of als sfeerverwarming. Ook dit is belangrijk bij het maken van uw keuze. Kies een houtkachel met een hoge efficiëntie en vermogen wanneer deze gaat dienen als hoofdverwarming.

U kunt kiezen voor een decoratieve, kleinere kachel wanneer u deze enkel als bijverwarming dient. Wilt u de houtkachel vooral voor de sfeer gebruiken? Dan besteedt u meer aandacht aan de zichtbaarheid van het vlammenspel en het design.

Het onderhoud en de duurzaamheid van uw gekozen houtkachel

Om de houtkachel duurzaam en veilig te houden is het belangrijk om te zorgen voor regelmatig onderhoud. Laat uw schoorsteen minimaal eens per jaar vegen om de opbouw van roet en creosoot te voorkomen.

Controleer en reinig de houtkachel regelmatig zelf, waarbij u ook aandacht besteedt aan het glas en de vuurhaard. Bij aanschaf is het goed om te kiezen voor een houtkachel die is vervaardigd uit duurzame materialen. Wanneer u deze goed onderhoudt, dan kunt u rekenen op een levensduur van tientallen jaren.

Milieuoverwegingen bij het kiezen van de houtkachel

Tot slot is het ook belangrijk om rekening te houden met milieufactoren wanneer u een houtkachel uit gaat kiezen voor uw woning. Op de eerste plaats is het belangrijk om te kiezen voor een houtkachel die aan de meest recente emissienormen voldoet. Deze dient te voldoen aan de EcoDesign richtlijnen.

Gebruik uitsluitend duurzaam geproduceerd hout dat afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen, zoals FSC of PEFC hout. Bedenk ook dat een efficiënte houtkachel minder hout verbruikt en een lagere uitstoot heeft, wat aanzienlijk beter is voor het milieu.

Cor Dees