Duurzamer stoken doe je zo
Een houtkachel is niet altijd goed voor het milieu. Een oude kachel heeft bijvoorbeeld geen optimale verbranding en stoot veel fijnstof uit. Ook onervaren stokers, of mensen die niet goed weten wat ze doen, kunnen voor een niet zo milieuvriendelijk vuurtje zorgen. In dit artikel vertellen we je daarom alles wat je moet weten over verantwoord stoken.
Hout stoken kan op verschillende manieren voor problemen zorgen. Zo stoot een slecht brandend vuurtje veel fijnstof uit, waardoor de lucht vervuild raakt en mensen last kunnen krijgen van hun luchtwegen. Verder stoot verbrandend hout ook CO2 uit, wat een broeikasgas is. Aan dat laatste kun je weinig doen (we hebben er wel één kleine tip voor), maar fijnstof kun je goed voorkomen.
Let op het FSC-keurmerk
Het eerste waar je op kunt letten, is de plek waar je hout vandaan komt. Veel hout komt namelijk uit bossen waar niet verantwoord wordt gekapt. Deze bossen gaan dan dus ten koste van jouw stookgedrag en dat is zonde, want het zorgt voor de verkleining van leefgebied voor heel veel dieren en schade aan het ecosysteem en het milieu. Door hout met een FSC- of PEFC-keurmerk te kopen, weet je zeker dat je hout koopt dat afkomstig is uit verantwoord beheerd bos.
Stook droog openhaardhout
Hout dat nat is, verbrand niet goed, dat weten de meeste mensen wel. Omdat het hout niet goed verbrand, ontstaat er veel rook en daar zit fijnstof in. We beschreven hierboven al dat fijnstof slecht is. Het kan voor klachten aan de luchtwegen zorgen. Volgens het Longfonds sterven jaarlijks zo’n 12.000 mensen in Nederland aan een slechte luchtkwaliteit. Dat zijn niet zomaar wat cijfers en het is dus ook belangrijk dat je alleen echt droog hout stookt, zodat je de fijnstof uitstoot beperkt.
Gebruik schoon hout en geen andere materialen
Ook het gebruik van schoon hout is erg belangrijk. Hout dat geverfd of geïmpregneerd is, is absoluut geen goed hout om te stoken. Deze stoffen zorgen voor ongezonde gassen en stoffen in de lucht die, net als fijnstof, erg schadelijk zijn voor je omgeving. Ook wanneer je je vuur aanmaakt, is het belangrijk dat je alleen hout gebruikt. Als je ook papier en karton gebruikt, komt er ook weer veel fijnstof in de lucht.
Zorg voor een goed vuur
Een goed vuur brandt goed, maar rustig en is heet. Een vuur steek je daarom het liefste aan met de Zwitserse methode. Dit is een methode waarbij je grote blokken en kleine aanmaakblokjes opstapelt tot een toren die makkelijk vlam vat. Al het hout vliegt zo goed in brand. Wanneer je vervolgens voor een goede luchttoevoer zorgt en de hitte goed vasthoud in de kachel, krijg je een mooi, warm brandend vuur.
Laat je schoorsteen vegen
Om extra uitstoot van fijnstof te voorkomen, is het belangrijk dat je je schoorsteen jaarlijks laat vegen. Zo stapelt de rook en de stof zich niet op. Daarbij is het vegen van je schoorsteen ook erg belangrijk voor je eigen veiligheid. Een schoorsteen die namelijk niet geveegd is, verhoogt namelijk ook de kans op schoorsteenbranden.
Weet wanneer je het vuur uit laat
Stoken is hartstikke leuk, wij van Golden Flame weten daar natuurlijk alles van. We zijn dan ook gek op stoken, maar we weten ook dat stoken niet altijd goed is. Wanneer het bijvoorbeeld mistig of windstil is, kun je beter niet stoken. De rook en de fijnstof blijft dan namelijk in de lucht hangen en hoopt zich op, waardoor je er meer last van kunt krijgen. Je kunt natuurlijk naar het weer kijken, maar wanneer je twijfelt of je kunt stoken, kun je ook de Stookwijzer checken.
Koop de juiste kachel
Ben je op zoek naar de juiste kachel om verantwoord mee te stoken? Dan kun je beter niet voor een open haard, of een houtkachel gaan. De verbranding van deze kachels is niet optimaal, daarbij vervliegt veel warmte wanneer je gebruik maakt van de kachel. Wil je graag een paar avondjes per week genieten van een gezellig haardvuur? Kies dan voor een pelletkachel. Deze kachel brand relatief schoon en hier vervliegt weinig warmte van. Wil je je woning echt verwarmen met je kachel? Dan kan een speksteen of tegelkachel een goede optie zijn. Zo kun je in ieder geval optimaal gebruik maken van de warmte die je kachel uitstoot en heb je zo weinig mogelijk hout nodig, waarmee je toch je CO2 uitstoot een beetje inperkt.
- Haardhout aanbieding september - 1 september 2024
- Barbecueën, outdoor-cooking met openhaardhout - 27 augustus 2024
- Creosoot verwijderen: alles wat u moet weten - 21 augustus 2024