FSC®: Kies voor hout, red het woud!

FSC®: Kies voor hout, red het woud!

In de week van FSC® Friday lanceert FSC Nederland samen met haar partners de nationale campagne ‘Kies voor hout, red het woud’. Deze boodschap lijkt een tegenstelling, maar is het niet. Gebruik van FSC hout (hout met een FSC keurmerk) stimuleert duurzaam bosbeheer, en voorkomt daarmee dat bos verdwijnt voor andere bestemmingen als veeteelt, mijnbouw of plantages. Dit is van groot belang; per minuut verdwijnen er wereldwijd 48 voetbalvelden aan bos. Van alle dieren op aarde is 80% afhankelijk van het bos. Hoe meer hout met FSC label er wordt gebruikt, hoe meer bos er blijft bestaan.

Nationale campagne ‘Kies voor hout, red het woud’

De nationale campagne doet een oproep aan alle beleidsmakers, projectontwikkelaars, architecten, aannemers en consumenten van Nederland: kies voor hout en red daarmee het woud. Hoe meer huizen, bruggen, hekken en meubels van hout met FSC label worden gemaakt, hoe meer bossen beschermd zijn tegen kappen en platbranden voor andere functies. FSC Nederland wil samen met haar partners met deze campagne bereiken dat de communicatieboodschap ‘kies voor hout, red het woud’ top of mind is bij het kiezen voor een (bouw)materiaal.

Misvatting over gebruik FSC hout

Uit onderzoek is gebleken dat zowel professionals als consumenten vaak denken dat het gebruik van tropisch hardhout (FSC hout) niet verantwoord is. De nieuwe campagne is gericht op het weerleggen van deze misvatting. FSC Nederland wil juist het gebruik van tropisch hardhout met FSC label aanmoedigen. Het is een sterk en duurzaam bouwmateriaal én je zorgt ervoor dat er meer bossen kunnen worden beschermd.

Het FSC Keurmerk

Golden Flame heeft het FSC keurmerk, wat betekent dat FSC gecertificeerd openhaardhout produceren en leveren. Een FSC keurmerk krijgt een bedrijf niet zomaar, hiervoor moet het bos van oorsprong onafhankelijk geïnspecteerd en geëvalueerd wordt volgens strenge eisen op het gebied van milieu, sociale en economische eisen, volgens goedkeuring van de Forest Stewardship Council® (FSC). Het gebruik van FSC hout vinden wij vanzelfsprekend en zeer belangrijk. Wij dragen hiermee ook bij aan verantwoord bosbeheer.

Belia van Vliet