Duurzaam haardhout stoken? Onze 10 tips voor bewuster stoken.

Duurzaam haardhout stoken? Onze 10 tips voor bewuster stoken

Bij Golden Flame vinden wij het belangrijk om op een verantwoorde manier om te gaan met onze natuurlijke bronnen. Daarom willen wij u graag informeren over het belang van duurzaam stoken. Wij delen graag onze 10 beste tips om bewuster en verantwoord te stoken met haardhout.

Waarom is het belangrijk om duurzaam te stoken?

Door bewust te stoken, kunt u bijdragen aan een beter milieu en een gezondere leefomgeving voor uzelf en uw omgeving. Bovendien zorgt het ervoor dat u langer kunt genieten van uw haard of kachel. Daarom leveren wij hout dat het FSC-keurmerk heeft en/of uit de bossen van Staatsbosbeheer komt.

 

Veilig stoken voor u en uw omgeving

Niet alleen het milieu maar ook uw eigen veiligheid en die van uw omgeving is natuurlijk belangrijk bij het stoken. Onzorgvuldig stoken kan leiden tot brandgevaar en gezondheidsklachten door rook en fijnstof. U kunt deze risico’s vermijden door op de juiste manier te stoken. Zo kunt u zorgeloos genieten van de warmte en sfeer van uw haard of kachel.

Onze 10 tips om duurzamer te stoken!

Om u te helpen bewuster en duurzamer te stoken, hebben wij 10 praktische tips voor u op een rijtje gezet. Door deze tips op te volgen, draagt u bij aan een beter milieu en een veiligere stook ervaring voor uzelf en uw omgeving.

Tip 1: Maak je haard niet aan met papier en karton

Het gebruik van papier en karton om uw haard aan te maken, kan leiden tot extra rook en fijnstof. Bovendien kan het vonken veroorzaken, wat brandgevaar oplevert. Gebruik in plaats daarvan speciale aanmaakblokjes of natuurlijke aanmaakproducten zoals wol en hout.

Tip 2: Stook met FSC-gecertificeerd haardhout

Kies voor haardhout met een FSC-keurmerk. Dit garandeert dat het hout afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Bij Golden Flame bieden wij een ruim assortiment aan FSC-gecertificeerd haardhout, zodat u kunt stoken met een gerust hart.

Tip 3: Gebruik de Zwitserse methode bij het aansteken

De Zwitserse methode is een effectieve en milieuvriendelijke manier om uw haard aan te steken. Hierbij stapelt u het hout kruislings op elkaar, met de aanmaakblokjes bovenop. Deze methode zorgt voor een snelle en efficiënte verbranding, met minder rook en fijnstof.

Tip 4: Zorg voor een hoog rendement in uw kachel

Een kachel met een hoog rendement verbrandt het hout efficiënter, waardoor u minder hout nodig heeft en er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Overweeg om te investeren in een moderne, hoogrenderende kachel voor optimale prestaties en duurzaamheid.

Tip 5: Zorg voor optimale trek

Een goede trek in uw schoorsteen is essentieel voor een efficiënte verbranding en minimale uitstoot van schadelijke stoffen. Laat uw schoorsteen regelmatig controleren en reinigen door een erkende specialist om de trek te optimaliseren.

Tip 6: En een goede zuurstoftoevoer!

Naast een goede trek is ook voldoende zuurstoftoevoer belangrijk voor een schone verbranding. Zorg ervoor dat uw haard of kachel voldoende ventilatieopeningen heeft en dat deze niet geblokkeerd worden tijdens het stoken.

Tip 7: Stook met schoon en droog hout

Vochtig of vuil hout kan leiden tot een inefficiënte verbranding en extra uitstoot van schadelijke stoffen. Bij Golden Flame leveren wij uitsluitend schoon en droog haardhout, zodat u verzekerd bent van optimale prestaties en minimale uitstoot.

Tip 8: Stook alleen bij de juiste weersomstandigheden

Stook niet bij windstil of mistig weer, omdat de rook dan blijft hangen en voor overlast kan zorgen. Kies in plaats daarvan voor dagen met een lichte wind, zodat de rook goed wordt afgevoerd.

Tip 9: Houd een oogje op het vuur

Controleer regelmatig het vuur in uw haard of kachel. Een goed vuur heeft heldere, dansende vlammen en produceert weinig rook. Als het vuur walmend of rokend is, pas dan de luchttoevoer aan of voeg wat extra hout toe.

Tip 10: Het is een kachel/haard, geen vreugdevuur

Gebruik uw haard of kachel waarvoor deze bedoeld is: als warmtebron en voor een gezellige sfeer. Stook niet te hard en gebruik geen overmatige hoeveelheden hout. Een gematigd gebruik zorgt voor een duurzame en veilige stookervaring.

 

Bij Golden Flame staan wij voor kwaliteit, duurzaamheid en klanttevredenheid. Met ons ruime assortiment aan FSC-gecertificeerd haardhout en onze expertise op het gebied van verantwoord stoken, bent u bij ons aan het juiste adres.

Volg onze tips op en ervaar zelf het gemak en de voordelen van duurzaam stoken met de producten van Golden Flame. Samen kunnen we werken aan een schonere en groenere toekomst, zonder in te boeten op comfort en sfeer. Ontdek ons aanbod en maak vandaag nog de overstap naar verantwoord haardhout!

Cor Dees