Ovengedroogd haardhout in mand

Harde houtsoorten: de voordelen van hardhout

Bij Golden Flame weten we dat de keuze van het juiste haardhout cruciaal is voor een optimale stookervaring. Het liefst wilt u hout dat zo min mogelijk rook afgeeft, een fijne brandgeur heeft en mooie vlammen geeft. Hardhout is een populaire keuze omdat het veel voordelen biedt.

Harde houtsoorten: de voordelen van hardhout

Ontdek de voordelen van hardhout

Hardhout bezit een reeks unieke kenmerken die het onderscheiden van andere houtsoorten. Hieronder beschrijven we u waarom deze houtsoorten vaak de beste keuze zijn voor uw kachel of open haard.

Hoge calorische waarde

Door de hoge dichtheid bevat hardhout meer energie per volume-eenheid dan zachter hout. U heeft dus minder hout nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te genereren.

Lange brandtijd

De compacte structuur van hardhout zorgt voor een trage en gelijkmatige verbranding. Geniet van een langdurig, gecontroleerd vuur zonder constant nieuw hout te hoeven toevoegen.

Minimale vonken en rook

Hardhout produceert minder vonken en rook dan zachtere houtsoorten. Dit maakt het veel aangenamer om bij het vuur te zitten. Bovendien is het ook veiliger en schoner voor uw kachel of open haard.

Indrukwekkende gloei

Hardhout produceert een prachtige, intense gloei die lang aanhoudt. Dit creëert een warme en gezellige sfeer in uw woonkamer of andere ruimte.

Ontdek de voordelen van hardhout

Hardhout, middelhardhout en zachthout: wat is het verschil?

Houtsoorten worden ingedeeld in drie hoofdcategorieën op basis van hun dichtheid en hardheid. We zetten de kenmerken van elke categorie voor u op een rijtje.

Hardhout

Hardhout is afkomstig van traag groeiende loofbomen zoals eik, beuk en esdoorn. Deze bomen hebben een dichte, compacte structuur en het hout is stevig en zwaar. Hardhout heeft een hoge calorische waarde en brandt langzaam en gelijkmatig. Daardoor is het een ideale houtsoort voor gebruik in kachels en open haarden.

Middelhardhout

Middelhardhout is een tussencategorie die houtsoorten omvat met een gemiddelde dichtheid en hardheid. Voorbeelden zijn berken, elzen en iep. Het heeft vergelijkbare eigenschappen als hardhout, maar brandt iets sneller en produceert ook meer rook en vonken.

Zachthout

Zachthout komt van snelgroeiende naaldbomen, zoals den, spar en lariks. Deze bomen hebben een lichtere en minder dichte houtstructuur. Hierdoor brandt zachthout snel en fel. Tegelijkertijd produceert het minder warmte per volume-eenheid dan hardhout. Het is geschikt voor korte, intense vuren, maar minder efficiënt voor langdurige verwarming.

Ontdek ons assortiment hardhout en middelhardhout

Bij Golden Flame bieden wij een zorgvuldig geselecteerd aanbod van topkwaliteit hardhout en middelhardhout. Onze populairste houtsoorten zijn berkenhout, beukenhout, essenhout, elzenhout en eikenhout.

haardblokken berkenhout

Berkenhout

Berkenhout is een middelharde houtsoort die ideaal is voor kleine kachels en haarden. De brandwaarde is gemiddeld 4.3 kWh/kg en daarom raadzaam om 2-3 blokken per keer te stoken. U zult genieten van een mooi vlammenspel met felle gele vlam. Dankzij de witte schors is berkenhout makkelijk aan te steken.

haardblokken beukenhout

Beukenhout

Beukenhout is een harde en taaie houtsoort die perfect is voor (middel)grote kachels en haarden. Met een brandwaarde van 4.2 KWh/kg adviseren we om 3-4 blokken per keer te stoken. Hoewel beukenhout wat moeilijker aansteekt, wordt u beloond met een mooi en rustig oranje vlammenspel.

haardblokken essenhout

Essenhout

Essenhout is een harde en taaie houtsoort die geschikt is voor middelgrote kachels en haarden. De brandwaarde is ongeveer 4.2 KWh/kg dus raden we aan om 3-4 blokken per keer te stoken. U zult genieten van een gelijkmatig, mooi en rustig geel/oranje vlammenspel.

haardblokken elzenhout

Elzenhout

Elzenhout is een middelharde houtsoort die zich kenmerkt door een snelle en schone verbranding. Doordat brandwaarde 4.1 KWh/kg is, kunt u het beste 1-2 blokken per keer stoken. Elzenhout is ideaal voor kleine kachels, haarden en accumulerende kachels van speksteen. Geniet van een mooi vlammenspel met deze houtsoort.

haardblokken eikenhout

Eikenhout

Eikenhout is een harde houtsoort die perfect is voor grote kachels. Met de brandwaarde van 4.3 kWh/kg adviseren we om 4-5 blokken per keer te stoken. Deze houtsoort brandt traag en produceert een warme vlam met weinig rook.

Kwaliteit en duurzaamheid voorop

Bij Golden Flame staan wij voor kwaliteit en duurzaamheid. Ons hardhout en middelhardhout is afkomstig van bossen beheerd door Staatsbosbeheer en wordt zorgvuldig geselecteerd op basis van kwaliteit en droogtegraad. Ook leverden wij als eerste producenten met het FSC-keurmerk. Wij leveren ons hout haardhoutklaar, zodat het de optimale vochtpercentage heeft voor directe verbranding.

Compleet assortiment voor uw stookervaring

Naast de verschillende houtsoorten bieden wij ook een breed scala aan ondersteunende producten, zoals aanmaakblokjes, houtdragers en rookkanaal vegers, om uw stookervaring compleet te maken.

Persoonlijk advies en ondersteuning

Ons deskundige team staat voor u klaar om u te voorzien van persoonlijk advies en ondersteuning bij het vinden van de perfecte houtsoort voor uw situatie. Neem vandaag nog contact met ons op of bezoek onze website. Bij Golden Flame bent u verzekerd van hoogwaardig hardhout en een ongeëvenaarde service.

Cor Dees