Buitenhaard aansteken

Houtkachel binnen en buiten stoken? Ons advies voor beide opties

U kunt binnen genieten van de sfeer en warmte van een houtkachel, maar buiten kan dit natuurlijk ook. Steeds meer mensen kiezen voor het plaatsen van een houtkachel in de tuin, in de open lucht of onder een overkapping. Zeker met het vaak kille Nederlandse weer kan het heel aangenaam zijn om ook buiten van de warmte en sfeer van een houtkachel te genieten. Natuurlijk zijn er wel verschillen in het stoken binnen en buiten. Golden Flame vertelt u graag meer over het stoken van de houtkachel binnen- en buitenshuis.

Binnen versus buiten: de grootste verschillen

Wanneer u de houtkachel binnen gebruikt, dan moet u er uiteraard altijd rekening mee houden dat u stookt in een gecontroleerde ruimte. U heeft geen last van weersinvloeden, maar u moet bijvoorbeeld wel rekening houden met het behoud van voldoende afstand tot brandbare zaken, zoals gordijnen, meubilair en bijvoorbeeld vloerkleden. Dit hoeft u buiten niet te doen, maar daar moet u juist weer rekening houden met blootstelling van de houtkachel aan de elementen. De houtkachel wordt beïnvloed door de weersomstandigheden. Voor de houtkachel buiten treft u andere veiligheidsmaatregelen, voert u ander onderhoud uit en maakt u andere keuzes met betrekking tot haardhout dan voor de houtkachel binnen.

Veiligheidsmaatregelen voor binnenshuis stoken

Veiligheid staat natuurlijk altijd voorop bij het stoken van een houtkachel binnenshuis. Het spreekt voor zich dat u alle mogelijke risico’s in uw woning uit wilt sluiten. Zorg voor een brandveilige ondergrond en voldoende afstand tot brandbare materialen. Welke afstand u aan moet houden, is afhankelijk van uw soort houtkachel. Een goed geïnstalleerd rookkanaal en regelmatige inspectie van de schoorsteen zijn ook belangrijk om rook en schadelijke gassen veilig af te voeren. Het is aan te raden om de houtkachel, het rookkanaal en de schoorsteen minimaal eens per jaar door een professional te laten reinigen, onderhouden en inspecteren.

Buitengebruik: hoe beschermt u uw kachel tegen de elementen

Wanneer u een houtkachel wilt aanschaffen voor buitengebruik, dan is het uiteraard vooral belangrijk om te letten op het materiaal. De houtkachel moet geschikt zijn voor gebruik buiten en moet gemaakt zijn van roestbestendig materiaal van stevige kwaliteit. Het is belangrijk om de houtkachel te beschermen tegen neerslag, zoals regen of sneeuw, door gebruik te maken van een beschermhoes of de houtkachel onder een overkapping te plaatsen. Door uw houtkachel tegen de elementen te beschermen, verlengt u de levensduur aanzienlijk.

De juiste houtkeuze voor binnen en buiten

Zachthout geeft sneller warmte af, maar brandt ook sneller op. Hardhout neemt wat meer de tijd om warmte af te gaan geven, maar brandt langduriger. Dit is dus een belangrijke overweging om te maken, zowel binnen als buiten. Deze keuze is vooral afhankelijk van uw voorkeur. Vaak gaat de voorkeur uit naar hardhout, waaronder beukenhout en eikenhout favoriet zijn, voor een langdurige afgifte van warmte. Het is belangrijk om gebruik te maken van droog en onbehandeld hout. Speciale houtsoorten, zoals cederhout, worden voornamelijk ook gebruikt voor de aangename geur. Deze houtsoorten worden dan ook vaker binnen dan buiten gebruikt, ook omdat deze houtsoorten duurder zijn in aanschaf.

Ventilatie: essentieel, waar u ook stookt

Wanneer u de houtkachel binnenshuis gebruikt, dan is het heel belangrijk om te zorgen voor een goede ventilatie en luchtstroom. Zorg ervoor dat er dagelijks verse lucht binnen komt. Ventilatie helpt de rookgassen effectief af te voeren, terwijl de verse lucht zorgt voor een betere verbranding. Ook buiten is het fijn om een goede luchtstroom te hebben tijdens het gebruik van de houtkachel. Een goede luchtstroom vermindert de rookontwikkeling en zorgt voor een betere verbranding van het haardhout.

Installatie-eisen verschillen per locatie

Uiteraard gelden er binnen andere installatie-eisen dan buiten. Wanneer u binnen gebruik gaat maken van een houtkachel, dan is het vanzelfsprekend belangrijk dat de installatie veilig en vakkundig gebeurt. De veiligheidsnormen moeten strikt worden nageleefd en mogelijk heeft u een vergunning nodig. Houtkachels moeten worden geïnstalleerd door een CO-Vrij gecertificeerd bedrijf. Voor de houtkachel buiten gelden minder strenge regels voor de installatie, maar uiteraard moet ook daar veiligheid voorop staan.

Onderhoudstips voor langdurig plezier

Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van uw houtkachel en zorgt voor een veilige en efficiënte verbranding. Onder regelmatig onderhoud verstaan we het schoonmaken van zowel de houtkachel als het rookkanaal. Daarnaast valt ook het controleren van de staat van de houtkachel en het rookkanaal hieronder, evenals het vervangen van onderdelen wanneer deze slijtage vertonen of defect raken. Besteed hierbij ook extra aandacht aan de dichtingen. Laat uw houtkachel, het rookkanaal en de schoorsteen minimaal één keer per jaar door een professional inspecteren, onderhouden en reinigen.

Wanneer kiest u voor stoken buiten en wanneer binnen?

Of u binnen of buiten wilt gaan stoken is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Waar de ene persoon het liefst binnen van warmte en sfeer wil genieten, wil de ander liever buiten gezellig marshmallows roosteren. De houtkachel wordt binnen in de meeste gevallen enkel in de koudere periodes van het jaar gebruikt, terwijl deze buiten vooral wordt gebruikt als extra verwarming op koelere dagen en om het buitenseizoen te verlengen.

Belia van Vliet