Openhaard of houtkachel reinigen

Hoe kun je makkelijk je open haard of kachel reinigen?

Heb je een kachel of open haard thuis, dan zal je ongetwijfeld weten dat je deze regelmatig schoon moet houden. Er zijn verschillende manieren om een kachel of open haard te reinigen. Wil je weten hoe je een open haard moet schoonmaken, of hoe je een houtkachel kunt reinigen? Met onderstaande tips kun je dit makkelijk en snel voor elkaar krijgen!

Hoe reinig ik mijn kachelruit en welke schoonmaakproducten heb ik hiervoor nodig?

Wil je jouw kachel schoonmaken en het glas weer schoon en glanzend krijgen met een paar eenvoudige tips? Dan is deze tip iets voor jou! Als je hout stookt, krijg je te maken met roetvorming en roetaanslag. De manier van stoken is van grote invloed zijn op de hoeveelheid roetvorming, hetzelfde geldt voor roetaanslag op het kachelruitje. Gelukkig kun je deze aanslag zelf eenvoudig weer weghalen. Voor het reinigen van de kachelruit heb je nodig:

  • Speciale ruitreiniger
  • Schoonmaakpapier

Gebruik bij voorkeur geen keukenpapier, omdat dit papier iets te zacht is om goed mee schoon te kunnen maken. Spray wat ruitenreiniger op het schoonmaakpapier (niet te veel, zorg dat het papier licht bevochtigd is) en veeg hiermee van links naar recht en van boven naar onder de kachelruit schoon. Het is het beste om het schoonmaakproduct op het schoonmaakpapier te spuiten en niet rechtstreeks op de kachelruit, omdat dit ten koste kan gaan van de haardlak. Hetzelfde geldt voor het glas van de open haard schoonmaken. Let op dat er geen resten van het schoonmaakmiddel op het glas achterblijven en veeg de ruit tot slot nog een keer helemaal na.

Hoe reinig ik mijn kachel of open haard?

Ga je zelf jouw kachel of open haard reinigen, dan is het belangrijk dat deze afgekoeld is en dat er geen gloeiende sintels in de verbrandingskamer liggen. Gebruik een spons, schoonmaakpapier of een zachte doek om de haard de eerste keer schoon te vegen. Je hoeft niet alle as weg te scheppen of op te zuigen, omdat de as als een beschermingslaag voor jouw kachel of open haard functioneert. Een dun laagje as beschermt de kachel tegen de hitte en het isoleert de haard of kachel beter. Vergeet ook niet om de aslade eruit te halen en leeg te maken.

Brandplaten controleren en schoorsteen schoonvegen

Het is belangrijk dat je alles in de haard of kachel even checkt voordat je opnieuw gaat stoken. Haal de brandplaten uit het haardrooster en controleer of er geen beschadigingen op zitten. Zijn de brandplaten nog goed, dan kun je hierna met een schoorsteenreiniger het rookkanaal vegen en schoonmaken. Hierdoor kun je veilig blijven stoken. Nodig daarnaast ook minimaal een keer per jaar een professionele schoorsteenveger uit om jouw schoorsteen goed schoon te laten vegen. Het is niet alleen goed voor jouw kachel of open haard, maar voor sommige opstal- of inboedelverzekeringen is het ook verplicht om jaarlijks uit te laten voeren. Zo kun je altijd verantwoord en veilig stoken en heb je langer plezier van jouw open haard of kachel.

Cor Dees