5 universele tips om goed te stoken

5 tips om goed te stoken

Samen onder het genot van een hapje en een drankje bij de open haard zitten is ontzettend sfeervol en gezellig. Hoewel er verschillende manieren zijn om een kachel of open haard te stoken, zijn er wel universele tips om goed te stoken. Hierdoor stook je schoner en krijgt jouw haardhout de maximale brandduur. Zo kun je nóg langer genieten van elkaars gezelschap en stook je voordelig.

Inhoudsopgave

Houd je kachel en open haard schoon

Net zoals alle andere meubels en apparaten in je huis heeft een open haard of kachel óók onderhoud nodig. Dit doe je door de kachel of open haard regelmatig van binnen en buiten schoon te maken. Je kunt de verbrandingskamer schoonmaken door de overtollige as met een doekje te verwijderen. Let op! Het is het beste als er een klein laagje as op de bodem blijft liggen, dit dient namelijk als een soort bescherming voor de stookbodem. Laat dus altijd een klein laagje op de bodem liggen, dit is beter voor jouw kachel. Het kachelruitje kun je wel volledig schoonmaken, met speciale kachelruitenreiniger. De buitenkant van je kachel kun je op verschillende manieren schoonmaken, bijvoorbeeld met een lauwwarm sopje of alleen water en een stevig uitgewrongen doek.

Laat je schoorsteen jaarlijks schoonmaken en nakijken

Door je schoorsteen jaarlijks schoon te (laten) vegen brandt jouw haardhout beter. Het schoonvegen heeft twee voordelen: de rook kan hierdoor makkelijker naar buiten waaien en je minimaliseert de kans op roetaanslag. Door jouw haard jaarlijks te laten controleren weet je ook zeker dat deze optimaal functioneert.

Zorg voor voldoende luchttoevoer

Vuur heeft lucht nodig om goed te kunnen branden. Zorg daarom voor een goede luchttoevoer. Dit kun je regelen met de klep van de houtkachel. Zorg ook dat het hout voldoende ruimte heeft om te ademen. Dit doe je door het openhaardhout volgens de Zwitserse methode te stapelen.

5 universele tips om goed te stoken

Controleer het vlammenspel

Controleer of je goed stookt. Dit doe je door naar de vlammen te kijken. Goed gestookt hout heeft gelijkmatige en gele vlammen. Ook komt er bijna geen rook uit de schoorsteen. Heb je voornamelijk oranje of rode vlammen in de kachel of open haard? Dan moet je iets veranderen, want dit betekent dat je nog niet optimaal stookt. Dit kun je oplossen door een raampje of klepje open te zetten voor meer zuurstof bij het hout.

Ovengedroogd haardhout stoken

Last but not least… Gebruik ovengedroogd haardhout voor een optimale verbranding. Dit haardhout is op deskundige wijze gedroogd en heeft een dermate laag vochtpercentage dat het hout perfect opbrandt.

Cor Dees