haardblokken berkenhout

Over berkenhout

De berk is een loofboom welke op het hele Noordelijk Halfrond voorkomt. Ze zijn uiterst winterhard en komen zelfs voor op IJsland en Groenland. Typerend voor sommige soorten is het afbladderen van de bast op de stam. De bast is vaak wit maar kan ook rood zijn, of soms zelfs bruin.

De berk stelt weinig eisen aan zijn omgeving en groeit in alle milieus en grondsoorten. Hierdoor komt men hem ook vaak tegen op voedingsarme gronden. De buitenste laag van de schors is continu bezig zich te vernieuwen en valt in dunne repen naar beneden. De schors van de berk bevat betuline. Dit is een harsige conserverende stof. Hierdoor is schors waterafstotend er wordt deze in Scandinavië en Amerika gebruikt als dakbedekking. Deze losse repen schors zijn ook zeer geschikt om het haardvuur mee aan te maken. Over het algemeen is berkenhout wit tot licht van kleur en wordt o.a. gebruikt voor meubels, fineer en plaatmateriaal. De berk wordt hooguit 80 jaar. Exemplaren van 100 jaar of ouder komen maar zeer zelden voor.

Berken haardhout kopen

Hieronder kunt u direct uw berkenhout bestellen. Wij leveren het hele jaar uit voorraad. Als u voor 14:00 uur bestelt dan wordt het berkenhout de volgende werkdag bezorgd. Al onze prijzen zijn inclusief btw en inclusief levering binnen Nederland, met uitzondering van de Waddeneilanden. Tijdens het bestelproces kunt u zelf een afleverdatum kiezen zodat u de bestelling kunt ontvangen wanneer het u uitkomt!

Voordelen van berken openhaardhout

Ovengedroogd berkenhout is ideaal om gezellig te stoken en geschikt voor iedere kachel en openhaard. Berkenhout heeft een zeer mooi vlammenspel.  Het maakt door de witte schors een knisperend geluid en verspreidt een aangename geur. Berken is een middelharde houtsoort en is mede door de witte schors zeer makkelijk aan te steken. Berkenhout van Golden Flame combineert een snelle ontbranding met een hoge warmteafgifte in een korte tijd. Door de zeer schone verbranding en reinigende werking ontstaat er weinig vervuiling en creosoot-aanslag van het rookkanaal. Het ovengedroogde berken haardhout heeft een vochtpercentage van gemiddeld 18%.

Eigenschappen van haardhout berken

Berkenhout heeft verschillende voordelige eigenschappen:

  • Brandwaarde: ±4,3 kWh/kg
  • Middelharde soort openhaardhout
  • Snelle en zeer schone verbranding
  • Korte brandduur en zeer hoge warmte afgifte
  • Mooi vlammenspel met felle heldere gele vlam, minimaal 2 blokken stoken
  • Geschikt voor wat kleinere kachels en haarden
  • Door zijn witte schors makkelijk aan te steken
  • Het hout heeft een aangename geur en spat niet