Nat hout stoken en waarom u dat niet moet doen

Haardhout nat geregend? Volg dan deze tips!

Het is een herkenbaar scenario voor veel stokers: u heeft een mooi voorraad haardhout gekocht voor het stookseizoen, maar dan slaat het weer om en regent het dagen achter elkaar. Uw zorgvuldig opgeslagen hout is nat geworden en u vraagt zich af of u hier nog wel mee kunt stoken. Bij Golden Flame begrijpen we deze zorg. Wij geven u enkele tips om te voorkomen dat uw haardhout nat regent en wat u kunt doen als het toch gebeurt.

Stookproblemen met nat haardhout

Stoken met nat hout kan leiden tot verschillende problemen. Nat hout zal minder goed branden. Het vocht in het hout moet eerst verdampen voordat het hout kan ontbranden, wat veel warmte kost. Dit leidt tot een lagere stooktemperatuur en dus een minder efficiënte verbranding. Daarnaast geeft nat hout meer rookontwikkeling, wat kan leiden tot een snellere vervuiling van uw kachel en rookkanaal. Op de lange termijn kan dit zelfs schade veroorzaken aan uw kachel.

Wat is het ideale vochtpercentage van haardhout?

Voor een optimale verbranding is het belangrijk dat het haardhout goed droog is. Maar wat is eigenlijk het ideale vochtpercentage? Over het algemeen wordt aangeraden om hout te stoken met een vochtpercentage onder de 20%. Dit betekent dat er per kilo hout niet meer dan 200 gram water aanwezig mag zijn. Hout met een hoger vochtpercentage zal minder efficiënt branden en meer rookontwikkeling geven.

Om zeker te weten dat uw haardhout het juiste vochtpercentage heeft, kunt u gebruikmaken van een houtvochtmeter. Dit is een handig apparaatje waarmee u snel en eenvoudig het vochtgehalte van uw hout kunt meten. Steek de twee pinnen van de meter in het hout en u krijgt direct een nauwkeurige meting.

Een houtvochtmeter is vooral handig als u twijfelt of uw hout wel droog genoeg is, bijvoorbeeld na een periode van regen. Ook als u hout koopt bij een handelaar, kunt u met een vochtmeter controleren of het hout aan de kwaliteitseisen voldoet.

Haardhout nat geregend? Volg dan deze tips!

Hout opslaan zodat het goed droog wordt

Om te voorkomen dat uw haardhout nat regent, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan. Hieronder geven we u enkele tips:

Zorg dat het hout droog staat

Allereerst is het belangrijk om uw hout op een droge plek op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld onder een afdak of in een schuur zijn. Als u het hout buiten opslaat, zorg dan voor een goede afdekking met bijvoorbeeld een zeil of dakpannen. Let er wel op dat er voldoende ventilatie mogelijk blijft, zodat eventueel vocht kan ontsnappen.

Sla het hout op boven de grond

Om te voorkomen dat uw hout vocht opneemt uit de grond, is het belangrijk om het op te slaan boven de grond. U kunt hiervoor bijvoorbeeld pallets of een rooster gebruiken. Zo kan de lucht goed circuleren rond het hout en kan vocht makkelijker verdampen. Daarom wordt ons haardhout geleverd op pallets.

Buitenlucht droogt effectief hout

Hoewel u uw hout het beste kunt beschermen tegen regen, is het wel belangrijk dat het in contact staat met de buitenlucht. De wind en zon helpen namelijk bij het drogen van het hout. Sla uw hout dus niet op in een afgesloten ruimte, maar zorg voor voldoende ventilatie.

Stapel breed

Het is aan te raden om uw hout breed te stapelen, met voldoende ruimte tussen de blokken. Zo kan de lucht goed circuleren en droogt het hout sneller. Een smalle, compacte stapel zal minder snel drogen.

De haardhout handelaar voor droog en hoogwaardig openhaardhout

De haardhout handelaar voor droog en hoogwaardig openhaardhout

Bij Golden Flame begrijpen we hoe belangrijk droog en hoogwaardig haardhout is voor een optimale stook ervaring. Daarom selecteren wij ons hout met de grootste zorg en drogen we het in speciaal daarvoor ontworpen ovens. Zo bent u verzekerd van hout met het ideale vochtpercentage.

Als één van de grootste haardhout leveranciers van Nederland bieden wij u niet alleen topkwaliteit, maar ook de scherpste prijzen. Dankzij onze eigen productie in Nederland en Polen hebben we volledige controle over de kwaliteit van ons hout en kunnen we u altijd voorzien van een optimaal product.

Bekijk ons aanbod in onze webshop en profiteer van de voordelen van Golden Flame. We bieden snelle levering door heel Nederland en u kunt zelf een afleverdatum kiezen die u het beste uitkomt. Heeft u vragen of wilt u persoonlijk advies en tips? Neem contact op met ons team die altijd voor u klaar staat. Samen zorgen we ervoor dat u zorgeloos kunt genieten van een warm en gezellig vuurtje, met het beste haardhout.

Cor Dees