Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Stoken met hout is een populaire manier om uw woning te verwarmen. Allereerst zorgt het voor een gezellige sfeer. Maar het is ook een duurzame en efficiënte manier van verwarmen. Bij Golden Flame begrijpen wij als geen ander hoe belangrijk het is om kwalitatief hoogwaardig hout te gebruiken voor uw kachel of open haard. Wij vertellen u graag meer over hoelang u kunt stoken met 1 kuub hout en geven wij u enkele tips om zo zuinig mogelijk te stoken.

Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

De voordelen van stoken met hout

Stoken met hout biedt vele voordelen in vergelijking met andere manieren van verwarmen. Allereerst is hout een uiterst duurzame en hernieuwbare energiebron. Bij de verbranding van hout komt er namelijk niet meer CO2 vrij dan de boom tijdens zijn leven heeft opgenomen. Hierdoor draagt stoken met hout niet bij aan de toename van CO2 in de atmosfeer en dus ook niet aan het broeikaseffect.

Daarnaast is stoken met hout ook een zeer efficiënte manier van verwarmen. Het rendement van een moderne houtkachel ligt vaak boven de 80%. Dit betekent dat het grootste deel van de warmte die vrijkomt bij de verbranding daadwerkelijk wordt gebruikt voor het verwarmen van uw woning. Er gaat dus weinig warmte verloren, wat stoken met hout niet alleen duurzaam, maar ook voordelig maakt.

Een ander groot voordeel van stoken met hout is de gezellige sfeer die het creëert. Het knisperende geluid en de dansende vlammen geven een warm en knus gevoel aan uw woning. Bovendien is de geur van brandend hout voor veel mensen erg aangenaam.

Wat is een kuub hout?

Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Maar hoeveel hout heeft u nu eigenlijk nodig om comfortabel te kunnen stoken? Bij Golden Flame verkopen wij ons hout per kuub. Maar wat is een kuub hout precies? Een kuub (of kubieke meter) is een inhoudsmaat die overeenkomt met een volume van 1 meter breed, 1 meter hoog en 1 meter diep. Een kuub hout weegt gemiddeld zo’n 450 tot 600 kilo, afhankelijk van de houtsoort en het vochtgehalte.

Hoe lang brandt 1 kuub hout?

De brandtijd van hout is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de houtsoort, het vochtgehalte, de grootte van de blokken en de trek van uw kachel of haard. In het algemeen kunt u ervan uitgaan dat 1 kuub hout genoeg is voor zo’n 180 tot 240 branduren. Dit komt neer op ongeveer 7 tot 10 dagen continu stoken.

Uiteraard hangt de werkelijke brandtijd ook af van hoe intensief u stookt. Als u de kachel continu op een hoge stand laat branden, zal het hout sneller op zijn dan wanneer u de kachel op een lagere stand zet. Ook de buitentemperatuur speelt een rol. Op koude dagen zult u meer hout verstoken dan op mildere dagen.

Hoeveel kuub hout heeft u per jaar nodig?

Hoeveel kuub hout u per jaar nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van uw woning, de isolatie, het type kachel en hoe vaak u stookt. Als vuistregel kunt u ervan uitgaan dat u voor een gemiddelde woning zo’n 6 tot 8 kuub hout per stookseizoen nodig heeft.

Bij Golden Flame bieden wij verschillende pakketten openhaardhout aan, zodat u gemakkelijk kunt bepalen hoeveel hout u nodig heeft. Zo hebben wij bijvoorbeeld hele en halve pallets openhaardhout. Één pallet is 1 kuub. Vaak geniet u ook nog eens van gratis aanmaakhout!

Hoe lang kun je stoken met 1 kuub hout?

Tips om zuinig te stoken

Wij geven u graag nog enkele tips om zo zuinig mogelijk te stoken:

Gebruik droog hout met een vochtpercentage onder de 20%

Vochtig hout brandt minder efficiënt en geeft meer rookontwikkeling.

Stook uw kachel op de juiste temperatuur

Een te lage temperatuur zorgt voor onvolledige verbranding en meer rookontwikkeling. Een te hoge temperatuur zorgt ervoor dat het hout te snel verbrandt.

Laat de aslaag in uw kachel niet te dik worden

Een te dikke aslaag belemmert de luchttoevoer en zorgt voor een minder efficiënte verbranding.

Controleer regelmatig het rookkanaal en laat dit indien nodig vegen

Een schoon rookkanaal zorgt voor een betere trek en dus een efficiëntere verbranding.

Bij Golden Flame staan wij voor u klaar om u te voorzien van kwalitatief hoogwaardig openhaardhout. Met ons ovengedroogd haardhout bent u verzekerd van een optimale brandtijd en een comfortabel warm huis. Neem gerust een kijkje in onze webshop of neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Wij helpen u graag om de juiste hoeveelheid hout te bepalen voor uw situatie!

Cor Dees