Natuurgedroogd of ovengedroogd hout: voordelen & verschillen
Wanneer u hout voor de houtkachel wilt kopen, dan heeft u in de basis de keuze uit twee varianten. U kunt kiezen voor natuurgedroogd hout of ovengedroogd hout. Uiteraard is het voor u belangrijk om te weten wat voor u de beste keuze is. Het is namelijk zo dat beide soorten gedroogd hout unieke kenmerken en eigenschappen hebben. Dit betekent dat natuurgedroogd hout andere voordelen biedt dan ovengedroogd hout. Golden Flame vertelt u meer over de voordelen en de verschillen als het gaat om natuurgedroogd en ovengedroogd hout voor de houtkachel.
Duurzaamheidsaspecten van ovengedroogd hout
Ovengedroogd hout is hout dat bij hoge temperaturen wordt gedroogd in een speciale droogkamer. Het proces van drogen is hierdoor een stuk sneller dan het droogproces bij natuurgedroogd hout. Dit betekent dat ovengedroogd hout sneller kan worden gebruikt in de houtkachel. Wanneer we kijken naar de duurzaamheidsaspecten van ovengedroogd hout, dan zien we dat dit hout vraagt om een hogere inzet van energie. Wel is dit afhankelijk van de energiebronnen die worden gebruikt door de ovens. Ovengedroogd hout is daarmee minder duurzaam dan natuurgedroogd hout.
Invloed op de werkbaarheid en gereedschapsslijtage
Werkbaarheid en gereedschapsslijtage zullen niet voor iedereen relevant zijn. Wanneer u zelf nog het hout wilt bewerken voordat u het gebruikt is het belangrijk om te weten dat er ook een verschil bestaat op dit vlak. Natuurgedroogd hout is in de meeste gevallen zachter. Hierdoor is het makkelijker te bewerken. Daarnaast zullen gereedschappen minder snel slijten dan bij het bewerken van ovengedroogd hout, dat in de meeste gevallen een stuk harder hout is.
Kostenanalyse: natuurgedroogd vs. ovengedroogd
Natuurlijk is het ook goed om te kijken naar de kosten van natuurgedroogd en ovengedroogd hout. Een belangrijke factor hierin is het droogproces. Dit proces duurt langer bij natuurgedroogd hout, maar hier staat tegenover dat er aanzienlijk minder energie hoeft te worden gebruikt. Dit zorgt ervoor dat natuurgedroogd hout financieel voordeliger is dan ovengedroogd hout. De kosten voor het drogen van ovengedroogd hout worden (deels) doorberekend, wat ervoor zorgt dat de prijs hoger komt te liggen.
Milieu-impactvergelijking
Tegenwoordig moeten we natuurlijk zoveel mogelijk rekening houden met duurzaamheid en impact op het milieu. Dit geldt zeker ook wanneer u gebruik maakt van een houtkachel en hiervoor een bewuste keuze wilt maken als het gaat om het hout dat u wilt gebruiken voor het duurzaam stoken. De CO2-uitstoot en het energieverbruik liggen aanzienlijk lager bij natuurgedroogd hout. Er hoeft geen gebruik te worden gemaakt van ovens of droogkamers om het hout te drogen, waardoor natuurgedroogd hout in het productieproces milieuvriendelijker is. Anderzijds is het zo dat ovengedroogd hout in bepaalde gevallen efficiënter is. Voor het drogen van ovengedroogd hout maken de ovens steeds vaker gebruik van hernieuwbare bronnen. Hierdoor wordt ovengedroogd hout ook steeds milieuvriendelijker.
Verschillen in eindgebruik en applicaties
Als het gaat om het gebruik van het hout in de houtkachel, dan is vooral het vochtgehalte van belang. Het vochtgehalte ligt laag in ovengedroogd hout. Dit betekent dat de verbranding van dit hout in de houkachel schoon en efficiënt is. Natuurgedroogd hout heeft geen standaard laag vochtgehalte. Het vochtgehalte kan hierin variëren, wat betekent dat de verbrandingsefficiëntie hierdoor kan worden beïnvloed. Wanneer u gegarandeerd schoon en efficiënt wilt verbranden, dan is ovengedroogd hout dus de betere keuze.
Esthetische variaties en afwerkingsopties
De manier waarop hout wordt gedroogd heeft invloed op de uitstraling van hout. In de meubelindustrie wordt bijvoorbeeld ook gebruikgemaakt van natuurgedroogd en ovengedroogd hout. Voor meubilair is uitstraling natuurlijk van groot belang. De verschillen tussen natuurgedroogd en ovengedroogd hout liggen voornamelijk in de textuur en de kleur. Wanneer het hout voor de houtkachel wordt gebruikt, dan heeft het geen grote impact. Dit betekent dat de esthetische variaties niet groot zijn wanneer het hout eenmaal wordt opgebrand in de houtkachel.
Bewaarstrategieën en levensduur
Het opslaan van natuurgedroogd hout is wat lastiger dan de opslag van ovengedroogd hout. Ook dit heeft voornamelijk te maken met het vochtgehalte. Dit vochtgehalte is standaard laag bij ovengedroogd hout, wat de opslag van het hout vereenvoudigt. Wilt u natuurgedroogd hout opslaan, dan is het belangrijk om te zorgen voor de juiste opslagomstandigheden. Dit betekent vooral dat het belangrijk is om te voorkomen dat het hout vocht kan absorberen uit de omgeving.
Regionale voorkeuren en beschikbaarheid
Vooral in gebieden waar veel natuurlijke hulpbronnen beschikbaar zijn, is er vaak een groter aanbod aan natuurgedroogd hout. In Nederland zijn ovengedroogd hout en natuurgedroogd hout over het algemeen allebei goed verkrijgbaar. Wel kan dit per regio wisselen. Hoe minder ovengedroogd hout er beschikbaar is in de regio, hoe hoger de prijs vaak ligt.
- Haardhout aanbieding september - 1 september 2024
- Barbecueën, outdoor-cooking met openhaardhout - 27 augustus 2024
- Creosoot verwijderen: alles wat u moet weten - 21 augustus 2024