Er zijn veel verschillende soorten haardhout op de markt waarmee je jouw haard of kachel kunt stoken. Wij adviseren om altijd te kiezen voor gedroogd haardhout, vanwege de vele voordelige eigenschappen van dit hout. Wil je meer weten over ovengedroogd haardhout en waarom je dit voor jouw haard zou moeten gebruiken? In dit artikel vertellen we er meer over.

Eigenschappen van ovengedroogd haardhout

De naam zegt het eigenlijk al; ovengedroogd haardhout is hout wat op specialistische wijze gedroogd is, voordat het verkocht wordt. Door het haardhout gelijkmatig te laten drogen, verdampt het aanwezige vocht in het hout, waardoor dit hout niet alleen beter en gelijkmatiger brandt, het is ook een goede methode om schimmels en houtrot te voorkomen. Laat je hout aan de buitenlucht drogen, dan is het percentage vocht wat uit het hout  verdwenen is na het droogproces altijd lager dan het vochtpercentage van ovengedroogd haardhout. Dit zorgt ervoor dat je rendabeler kunt stoken en langer plezier hebt van jouw houtblokken.

Vuurkorf met haardvuur

Ovengedroogd haardhout in mand

Ovengedroogd haardhout in een notendop

Ovengedroogd haardhout:

  • Is zeer rendabel door het lage vochtpercentage
  • Ruikt nog lekker naar de originele houtgeur wanneer je het stookt
  • Is vrij van schimmels en ongedierte
  • Verbrandt volledig, waardoor je veel rendement uit je product krijgt
  • Verbrandt schoon, waardoor je minder vervuiling van je rookkanaal hebt
  • Produceert geen vonken, spatten of overmatig veel rook tijdens het stoken
  • Geeft veel warmte af, waardoor je kunt besparen op energiekosten
  • Heeft een zeer sfeervol vlammenspel met rode en gele vlammen

Gedroogd haardhout bewaren: binnen of buiten opslaan?

Gedroogd haardhout is op verschillende manieren te bewaren. Je kunt het zowel binnen- als buitenshuis opslaan. Wat wel belangrijk is als je het buiten op wilt slaan, is dat je het hout op een verhoogde en beschutte plek opslaat. Dit voorkomt dat regen of vocht vanuit de grond in het hout trekt. De beste plek om buiten haardhout op te slaan is dus bij voorkeur op een droge plek, niet op steen en ook zeker niet op zand, doordat dit vocht kan geleiden naar het hout. Beter is daarom om het hout op een paar losse balken van de grond af te leggen, of op een pallet. Overigens zijn hier ook kant-en-klare openhaardhout opslagmodellen voor te koop. Wil je het haardhout binnen opslaan, bijvoorbeeld in een garage of kelder? Let er dan op dat je altijd kiest voor haardhout met een vochtpercentage wat lager is dan 20% (ovengedroogd haardhout heeft altijd een vochtpercentage wat lager is dan 20%). Bewaar het hout in een ruimte met een lage vochtigheidsgraad en zorg ervoor dat het hout altijd minimaal 10 centimeter van de grond af wordt opgeslagen, bij voorkeur in een open opslag.

Cor Dees